Otryggt att jobba helg med hjärtfel
Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.
Industriarbetarnas tidning
24 maj, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill ändra folks syn på industrin och dess betydelse för svensk ekonomi och miljö.
– Nyindustrialiseringen handlar om smart industri och där är skogen en av de bärande delarna.
Sverige ligger långt fram inom områden som hållbar produktion, energieffektivisering och återvinning, men Mikael Damberg pekade ut skogen som nästa riktigt stora steg i Sverige, under sitt tal på GS kongress i Västerås.
– Vi har bäst förutsättningar på den här planeten att klara klimatutmaningen. Vi har vattenkraften, vindkraften och vi har skogen. Allt man kan göra av olja kan man göra av skogsprodukter. Hela skiftet från oljeberoende till fossilfri kan gå via skogen.
I januari lanserade regeringen sin nyindustrialiseringsstrategi som man hoppas ska stärka den svenska industrins konkurrenskraft och leda till mer investeringar. Under sitt tal på kongressen återkom Mikael Damberg flera gånger till ”smart industri”, som med forskning och innovationer förnyar och driver utvecklingen framåt.
– Vi har gått från att prata om vad som kan vara möjligt att göra till att veta att det går att tillverka, säger Mikael Damberg till Dagens Arbete.
Hur ska de här innovationerna bli verklighet och nå marknaden?
– Dels kan vi bidra med statligt riskkapital i den första osäkra fasen. Vi kan satsa mer på risk- och demoanläggningar så att innovationerna kan gå från liten till stor skala. Dels kan vi se till att vi får långsiktiga spelregler och där har vi ett arbete att göra i EU, som inte har samma syn som Sverige och Finland när det gäller skogsbrukets möjligheter till att skapa tillväxtvärden och binda koldioxid.
– Men regeringen kan också vara en mötesplats där olika aktörer kan komma samman. Jag känner mig väldigt glad över H&M:s intresse för textilier som ska ersätta bomull, Ikea som säger att de vill prova nya material och livsmedelsjättar som vill ha ”närodlad plast”. Kan vi få ihop de här leden så kommer marknaden efterfråga de nya produkterna som jag är säker på att svenska folket vill ha.
Hur ska produktionen och jobben hamna och sen stanna i Sverige?
– Det som är bra med skog är att den står och växer i Sverige. Skogen skapar många jobb i Sverige och har potential att skapa ännu fler. Det som gläder mig är att forskare nu pratar om att i år kan vara första året som mer produktion flyttas hem till Sverige igen än som flyttas utomlands. En anledning är att vi har smart industri. De som trodde att det skulle bli billigare att lägga produktionen utomlands har märkt att det blev problem med kvalitet, leveranser och forskning och utveckling. Det är där vi är så bra.
En statlig riskkapitalproposition har lämnats in och med den hoppas Damberg att ett nytt statligt riskkapitalbolag kan börja verka 2017. Enligt Damberg ska en ny fond med riskkapital vara inriktad på test och demo så att innovationerna har större möjlighet att bli verklighet.
– Vi måste gå från input till impact. Testbädd Sverige är den målbild jag vill ha. Ett exempel är Växjö som har gått före när det gäller att bygga höga hus i trä. Vi har Göteborg som testar elbussar i linjetrafik. En del av de 600 miljarder kronor som används till offentlig upphandling varje år kan användas till att premiera nästa generations varor och tjänster.