Industriarbetarnas tidning

”Skogen är vägen till fossilfritt Sverige”

24 maj, 2016

Skrivet av

 Foto: TT
Foto: TT

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill ändra folks syn på industrin och dess betydelse för svensk ekonomi och miljö.

– Nyindustrialiseringen handlar om smart industri och där är skogen en av de bärande delarna.

Sverige ligger långt fram inom områden som hållbar produktion, energieffektivisering och återvinning, men Mikael Damberg pekade ut skogen som nästa riktigt stora steg i Sverige, under sitt tal på GS kongress i Västerås.

– Vi har bäst förutsättningar på den här planeten att klara klimatutmaningen. Vi har vattenkraften, vindkraften och vi har skogen. Allt man kan göra av olja kan man göra av skogsprodukter. Hela skiftet från oljeberoende till fossilfri kan gå via skogen.

I januari lanserade regeringen sin nyindustrialiseringsstrategi som man hoppas ska stärka den svenska industrins konkurrenskraft och leda till mer investeringar. Under sitt tal på kongressen återkom Mikael Damberg flera gånger till ”smart industri”, som med forskning och innovationer förnyar och driver utvecklingen framåt.

– Vi har gått från att prata om vad som kan vara möjligt att göra till att veta att det går att tillverka, säger Mikael Damberg till Dagens Arbete.

Hur ska de här innovationerna bli verklighet och nå marknaden?

– Dels kan vi bidra med statligt riskkapital i den första osäkra fasen. Vi kan satsa mer på risk- och demoanläggningar så att innovationerna kan gå från liten till stor skala. Dels kan vi se till att vi får långsiktiga spelregler och där har vi ett arbete att göra i EU, som inte har samma syn som Sverige och Finland när det gäller skogsbrukets möjligheter till att skapa tillväxtvärden och binda koldioxid.

– Men regeringen kan också vara en mötesplats där olika aktörer kan komma samman. Jag känner mig väldigt glad över H&M:s intresse för textilier som ska ersätta bomull, Ikea som säger att de vill prova nya material och livsmedelsjättar som vill ha ”närodlad plast”. Kan vi få ihop de här leden så kommer marknaden efterfråga de nya produkterna som jag är säker på att svenska folket vill ha.

Hur ska produktionen och jobben hamna och sen stanna i Sverige?

– Det som är bra med skog är att den står och växer i Sverige. Skogen skapar många jobb i Sverige och har potential att skapa ännu fler. Det som gläder mig är att forskare nu pratar om att i år kan vara första året som mer produktion flyttas hem till Sverige igen än som flyttas utomlands. En anledning är att vi har smart industri. De som trodde att det skulle bli billigare att lägga produktionen utomlands har märkt att det blev problem med kvalitet, leveranser och forskning och utveckling. Det är där vi är så bra.

En statlig riskkapitalproposition har lämnats in och med den hoppas Damberg att ett nytt statligt riskkapitalbolag kan börja verka 2017. Enligt Damberg ska en ny fond med riskkapital vara inriktad på test och demo så att innovationerna har större möjlighet att bli verklighet.

– Vi måste gå från input till impact. Testbädd Sverige är den målbild jag vill ha. Ett exempel är Växjö som har gått före när det gäller att bygga höga hus i trä. Vi har Göteborg som testar elbussar i linjetrafik. En del av de 600 miljarder kronor som används till offentlig upphandling varje år kan användas till att premiera nästa generations varor och tjänster.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen