Industriarbetarnas tidning

”Skogen är vägen till fossilfritt Sverige”

24 maj, 2016

Skrivet av

 Foto: TT
Foto: TT

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vill ändra folks syn på industrin och dess betydelse för svensk ekonomi och miljö.

– Nyindustrialiseringen handlar om smart industri och där är skogen en av de bärande delarna.

Sverige ligger långt fram inom områden som hållbar produktion, energieffektivisering och återvinning, men Mikael Damberg pekade ut skogen som nästa riktigt stora steg i Sverige, under sitt tal på GS kongress i Västerås.

– Vi har bäst förutsättningar på den här planeten att klara klimatutmaningen. Vi har vattenkraften, vindkraften och vi har skogen. Allt man kan göra av olja kan man göra av skogsprodukter. Hela skiftet från oljeberoende till fossilfri kan gå via skogen.

I januari lanserade regeringen sin nyindustrialiseringsstrategi som man hoppas ska stärka den svenska industrins konkurrenskraft och leda till mer investeringar. Under sitt tal på kongressen återkom Mikael Damberg flera gånger till ”smart industri”, som med forskning och innovationer förnyar och driver utvecklingen framåt.

– Vi har gått från att prata om vad som kan vara möjligt att göra till att veta att det går att tillverka, säger Mikael Damberg till Dagens Arbete.

Hur ska de här innovationerna bli verklighet och nå marknaden?

– Dels kan vi bidra med statligt riskkapital i den första osäkra fasen. Vi kan satsa mer på risk- och demoanläggningar så att innovationerna kan gå från liten till stor skala. Dels kan vi se till att vi får långsiktiga spelregler och där har vi ett arbete att göra i EU, som inte har samma syn som Sverige och Finland när det gäller skogsbrukets möjligheter till att skapa tillväxtvärden och binda koldioxid.

– Men regeringen kan också vara en mötesplats där olika aktörer kan komma samman. Jag känner mig väldigt glad över H&M:s intresse för textilier som ska ersätta bomull, Ikea som säger att de vill prova nya material och livsmedelsjättar som vill ha ”närodlad plast”. Kan vi få ihop de här leden så kommer marknaden efterfråga de nya produkterna som jag är säker på att svenska folket vill ha.

Hur ska produktionen och jobben hamna och sen stanna i Sverige?

– Det som är bra med skog är att den står och växer i Sverige. Skogen skapar många jobb i Sverige och har potential att skapa ännu fler. Det som gläder mig är att forskare nu pratar om att i år kan vara första året som mer produktion flyttas hem till Sverige igen än som flyttas utomlands. En anledning är att vi har smart industri. De som trodde att det skulle bli billigare att lägga produktionen utomlands har märkt att det blev problem med kvalitet, leveranser och forskning och utveckling. Det är där vi är så bra.

En statlig riskkapitalproposition har lämnats in och med den hoppas Damberg att ett nytt statligt riskkapitalbolag kan börja verka 2017. Enligt Damberg ska en ny fond med riskkapital vara inriktad på test och demo så att innovationerna har större möjlighet att bli verklighet.

– Vi måste gå från input till impact. Testbädd Sverige är den målbild jag vill ha. Ett exempel är Växjö som har gått före när det gäller att bygga höga hus i trä. Vi har Göteborg som testar elbussar i linjetrafik. En del av de 600 miljarder kronor som används till offentlig upphandling varje år kan användas till att premiera nästa generations varor och tjänster.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.