Industriarbetarnas tidning

Mordåtal mot ansvariga för Rana Plaza

28 juli, 2016

38 personer har åtalats för mord på grund av olyckan i textilkomplexet Rana Plaza i Bangladesh för drygt tre år sedan. Mer än 1100 personer dog i katastrofen.

Nu kommer det rent rättsliga efterspelet till en av världens hittills värsta industrilolyckor. 38 personer åtalas för mord, vilket kan ge dödsstraff. Tre andra personer åtalas för att ha hjälp den huvudåtalade, fastighetsägaren Sohel Rana, att fly efter olyckan. 35 av de åtalade sade sig vara oskyldiga när de framträdde inför en domstol för en dryg vecka sedan, de övriga sex är på flykt.

Fabrikskomplexet, där fem textilföretag hade verksamhet, stod på ostadig mark i utkanten av huvudstaden Dhaka. Redan före katastrofen hade det varnats för sprickor i väggen, men arbetarna tvingades jobba kvar.

Raset krävde 1135 liv och skadade ännu fler. Olyckan ledde omedelbart till starka protester mot arbetsförhållanden i en bransch som länge karaktäriserats av låga löner, utsatthet och dålig arbetsmiljö. Bangladesh är efter Kina världens största textilexportör.

Det har så småningom lett till kompensation åt offrens anhöriga men också avtal om arbetsvillkor som bygger på att en textilarbetare ska kunna försörja sin familj och ha rätt att ansluta sig fackligt. Den svenska klädjätten H&M, som inte var inblandat i olyckan men köper kläder från Bangladesh, tecknade i höstas en sådan överenskommelse med det globala facket Industri All.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Så ska dödsolyckor stoppas

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

Dödsolycka på Mönsterås bruk

En man i 30-åldern omkom i går efter att ha fått ett betongföremål över sig vid Södra Cells bruk i Mönsterås.

Dödlig utgång

Dödlig utgång

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark har under två år besökt industrier där det har skett en en dödsolycka. Han skriver själv om bilderna: ”Olyckan blir liggande som ett svart moln över fabriksområdet, en påminnelse om hur nära döden man är som industriarbetare.”