Industriarbetarnas tidning

Kambodjanska skogs­arbetare får rätt

16 augusti, 2016

Skrivet av Pontus Ohlin

De kambodjanska skogsarbetarna som tvingades bo i stall har rätt till lönegaranti. Det har tingsrätten i Sundsvall nu beslutat.

Det var för två år sedan, 2014, som ett 70-tal kambodjaner fick säsongsanställning på Botnia Skog AB, ett företag som gick i konkurs i fjol. Vid den tidpunkten hade kambodjanerna inte fått ut all lön och därför skulle den statliga lönegarantin träda in.

Men några pengar blev det aldrig. Före den tänkta utbetalningen hade en kvinna – som var sambo med en tidigare styrelseledamot i Botnia Skog – nämligen vänt sig till Kronofogden med ekonomiska krav mot flera av skogsarbetarna. Elva av dem skrev under delgivningshandlingarna i Kambodja, och därmed stoppades utbetalningen. Själva har de hävdat att lurats att de gjort utan att veta vad signerade.

DA har tidigare skrivit om konflikten.

Totalt krävde kvinnan nästan 300 000 kronor av kambodjanerna, vilka avvisade kraven och hävdade att de blivit lurade att skriva under delgivningskvittot.

Ärendet blev sedermera ett fall för Sundsvalls tingsrätt. För att stötta kambodjanerna och ge dem en rättvis chans beslutade GS-facket då att ta pengar ur sin solidaritetsfond. En fond som i normala fall används för att stötta mänskliga rättigheter och facklig verksamhet i diktaturer – inte i länder som Sverige.

Men nu har tingsrätten äntligen beslutat att gå på vår linje och ge Kronofogden bakläxa. Man har alltså felaktigt hållit inne på pengar som skulle betalas ut i statlig lönegaranti, säger Magnus Lindberg, avtalsansvarig på GS-facket.

Vad innebär det för kambodjanerna?

– Att alla innehållna pengar kommer att betalas ut till dem.

När då?

­– Nu, under veckan.

Hur känns det?

– Enormt! På det sätt som de här arbetstagarna har blivit utnyttjade har ju alla moraliska gränser sprängts.

På vilket sätt?

– Först arbeta utan lön och bo under vedervärdiga förhållanden. Och sedan – när de trodde att de skulle få lönegaranti i samband med att den här skitfirman går i konkurs – då blir de lurade på den också!

Tingsrättens beslut gick att överklaga, men har nu vunnit laga kraft.

8 kommentarer till “Kambodjanska skogs­arbetare får rätt

  • Nu är vi där igen… facket hjälper folk som inte är medlemmar. Jag har betalat till facket för att få hjälp när jag behöver det, inte att icke medlemmar ska hjälpas.

  • Den av GS-facket instiftade solidaritetsfonden har bekostat detta, pengar som skulle använts till bistånd i fattiga länder i annat fall. GS bistår normalt inte icke-medlemmar alls. När extraordinära insatser ändå görs så är det för GS medlemmars skull i första hand, man ska inte konkurera ut seriösa hårt arbetande människor genom att ge andra dåliga villkor!

  • Man ska inte hjälpa icke medlemmar, punkt slut. Solidaritetsfond?!? Sänk avgiften och ta bort fond tramset! Jag är inte ett dugg intresserad av att betala eller hjälpa andra länder!

  • StevO och Arne, fattar ni inte att det gagnar er också om man motarbetar företag som låter människor jobba under dessa vilkor?

  • Man blir skadad på jobbet? Vem gagnar det då? Man har sett och hört från väldigt många som skadat sig att någon hjälp får man inte och dessutom får man driva sina egna ärenden utan facklig hjälp.

    Så hur gagnar detta alla arbetsskadade?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Splittrad insats mot kriminella företagare

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

Många äldre fast hos Kronofogden

Många äldre fast hos Kronofogden

Svenska pensionärer dras med skulder sedan 90-talskrisen, det visar en ny analys från Kronofogden. I slutet av förra året hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos myndigheten.

Färre fångade i långvarig skuldfälla

Trots att skulderna ökar i samhället i stort minskar antalet som har varit skuldsatta i mer än 20 år i Kronofogdens register. En förklaring är att konsekvenserna av 90-talskrisen börjar klinga av.

”Det måste bli lättare att få skuldavskrivning”

”Vi har i dag en för alla öppen kreditmarknad. Det måste rimligen balanseras av en motsvarande för alla öppen väg ut.” Det skriver två forskare efter våra artiklar om skuldfällan.

”Det är inte kriminellt att vara överskuldsatt”

”Det är inte kriminellt att vara överskuldsatt”

Som skuldsatt behandlas man som om man vore kriminell. Men vi är många som hamnat i den här situationen. Och vi har ett människovärde kvar, skriver en kvinna som läst reportaget om Kjell. Här kan du läsa hela hennes berättelse.

Ovärdigt för ett välfärdsland

Ovärdigt för ett välfärdsland

”Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Ojämlikhet kan orsaka skuldsättning”

”Ojämlikhet kan orsaka skuldsättning”

LO-ekonomen Sebastian de Toro har skrivit flera rapporter om de skuldsattas livssituation. Han vill lyfta fram att överskuldsättning hänger ihop med ojämlikhet.

Blir Kjell någonsin fri?

Blir Kjell någonsin fri?

Som nybliven pensionär trodde Kjell att inkassoföretagen äntligen skulle lämna familjen i fred. I stället kom ett brev från Kronofogden.

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.