Industriarbetarnas tidning

Marbodal plockar fram skolbänkarna

21 september, 2016

Skrivet av

Säkerhet Ett maskinkörkort bevisar att du har koll på hur du använder din maskin säkert och bra. Det används redan på många utbildningar, men på arbetsplatserna har det gått trögare. Marbodal i Tidaholm är ett undantag.

Prov i två delar

Syftet med körkortet är att minska arbetsplats­olyckorna i träindustrin. Det har tagits fram gemensamt mellan GS, arbetsgivarna och Prevent.

Proven består av två delar, en allmän, och en för varje maskin.

För varje maskin finns dels ett teoretiskt, dels ett praktiskt prov, där man får visa att man kan hantera maskinen på ett säkert sätt.

Läs mer!

Är du intresserad av kunskapen men inte av kortet? Allt instuderingsmaterial finns öppet och fritt för alla. Där finns mycket nyttigt om arbetsmiljö, säkerhet och enskilda maskiner.
www.prevent.se/maskinkorkortet

De maskiner man kan ta körkort för är:

Bandsåg
Bordsfräs
Justersåg
Kapsåg
Klyvsåg
Planhyvel
Rikthyvel
CNC
Pelarborrmaskin
Riktlisthyvel
Bredbandsputs
Vertikalputs

Det var lite nervöst, tyckte skyddsombudet Torgny Joelsson när han satt i datasalen. Ungefär som att ta bilkörkort. Vad skulle det komma för frågor?

I september 2014 var han och övriga centrala skyddskommittén först ut på Marbodal att göra proven för maskinkörkortet. De hade pluggat på om säkerhet, risker och arbetsmiljö. Torgny Joelsson hade inget att vara nervös för – han klarade provet på första försöket.

Sedan dess har grupp efter grupp fått läsa på och göra prov, allt under överinseende av huvudskyddsombudet Torbjörn Fridh, som är behörig testledare.

Hur avlägsnar man bäst trädamm? Vilken färg har en påbudsskylt? Sådana frågor kan dyka upp bland de 15 flervalsfrågor man ska klara på 30 minuter. När den allmänna arbetsmiljödelen är avklarad kan man gå vidare och göra prov om enskilda maskiner, för att sedan få maskinkörkortet. Dit har man inte kommit än på Marbodal.

”Jag tycker allmänt att det är ett bra material, genomarbetat och inte för byråkratiskt
skrivet.”

Idén med körkort i träindustrin kom från Danmark för ett tiotal år sedan. Svenskarna hade hört talas om att olyckorna minskat kraftigt. Men det har tagit tid. De som skapat in­studeringsmaterialet har lagt sig vinn om att göra det lättförståeligt.

– Jag tycker allmänt att det är ett bra material, genomarbetat och inte för byråkratiskt skrivet, säger Torbjörn Fridh.

Startskottet gick 2012, men än är inte alla delar på plats. Det används på många utbildningar, men ute på arbetsplatserna har det gått trögare. På Nobia har man kommit relativt långt, mycket för att Torbjörn Fridh varit intresserad från början. 20 har hittills klarat första delen. Hur bra det har gått har varierat.

– De som kommer oförberedda klarar det inte.

Svårt kan det också vara om man har jobbat sedan grundskolan och kan maskinerna utan och innan, men är ovan att läsa in en massa fakta, säger han. Därför har de tänkt om lite när projektet fortsätter i höst.

– Vi har ett nytt upplägg när det gäller självstudierna, vi kommer att ha handledning för dem som tycker att de behöver det.

Även chefer gör provet. För teknikchefen Johan Gustafsson kändes det naturligt, han jobbar redan med maskiner. Foto: David Lundmark.
Även chefer gör provet. För teknikchefen Johan Gustafsson kändes det naturligt, han jobbar redan med maskiner. Foto: David Lundmark.

De senaste att göra provet var ledningsgruppen – med lite blandat resultat. En som det gick bra för var teknikchefen Johan Gustafsson – han jobbar med maskiner hela tiden.

– Jag pratar säkerhet med Torbjörn dagligen. För det jag jobbar med var det här en väldigt naturlig del.

Just för säkerhetens skull tror han det kan vara en bra idé att låta fler gå utbildningen.
Skyddsombudet Torgny Joelsson hoppas också på en fortsättning. Än ser han inte någon konkret effekt, och det beror på en sak: att arbetsledarna inte gått utbildningen.

– Jag hoppas det kommer även till dem, så att vi pratar samma språk. Då kan jag förklara bättre för dem vad jag menar.

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Här kan du ta maskin­körkortet

Gymnasiet

För den som går en gymnasieutbildning med träteknisk inriktning finns möjlighet att ta maskinkörkortet.

Andra utbildningar

Utbildning och prov för maskinkörkortet finns bland annat på Tibro Training Center.

Arbetsmarknads­utbildningar

För dig som är arbetslös finns flera arbetsmarknadsutbildningar där maskinkörkortet ingår. Vid träcentrum Nässjö kan 18–25-åringar till exempel bli ”TRÄinee”, där en teoretisk utbildning följs av praktik på ett företag. Maskinkörkortet används också när kunskapen hos träarbetare från andra länder ska valideras.

På jobbet

Arbetsgivare kan köpa in kurser, eller själva utbilda en testledare, som Torbjörn Fridh på Marbodal i artikeln intill. Det är dock få företag som kommit i gång ordentligt med detta.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

Slipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Här kan industri­arbetare lära känna nyaste tekniken

Här kan industri­arbetare lära känna nyaste tekniken

På lärfabriken i tyska Bochum får industriarbetare fundera på hur tekniken bäst kan anpassas till arbetsplatsen och människorna.

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Allt mer ensamt när robotar ersätter arbetskamrater

Färre arbetare och smartare maskiner. På SKF:s ”världsklass-fabrik” ersätts människan av förarlösa truckar och robotar. ”En tickande social bomb”, varnar forskare.

Stora brister i Lernias yrkes­utbildning Liljeholmen

Stora brister i Lernias yrkes­utbildning Liljeholmen

Trots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Ordlös bok ska öka säkerheten

Ordlös bok ska öka säkerheten

Hur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? Prevent tog hjälp av en serietecknare och gjorde den ordlösa boken ”Jobba säkert i skogen”.

Du som är skyddsombud – TACK!

Du som är skyddsombud – TACK!

”Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i. Men vi behöver bli många fler. Slarvande företag måste straffas hårdare, facken måste bättre på att stå upp för dem som tar fighten.” Det skriver skyddsombudet Claes Thim.

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

Snacket som ska ge skydd

Snacket som ska ge skydd

Ny utbildning ska göra det lättare för skyddsombud och chefer att prata med varandra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.