Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen
Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.
Industriarbetarnas tidning
21 september, 2016
Skrivet av Anna Julius
Säkerhet Ett maskinkörkort bevisar att du har koll på hur du använder din maskin säkert och bra. Det används redan på många utbildningar, men på arbetsplatserna har det gått trögare. Marbodal i Tidaholm är ett undantag.
Syftet med körkortet är att minska arbetsplatsolyckorna i träindustrin. Det har tagits fram gemensamt mellan GS, arbetsgivarna och Prevent.
Proven består av två delar, en allmän, och en för varje maskin.
För varje maskin finns dels ett teoretiskt, dels ett praktiskt prov, där man får visa att man kan hantera maskinen på ett säkert sätt.
Är du intresserad av kunskapen men inte av kortet? Allt instuderingsmaterial finns öppet och fritt för alla. Där finns mycket nyttigt om arbetsmiljö, säkerhet och enskilda maskiner.
www.prevent.se/maskinkorkortet
Bandsåg
Bordsfräs
Justersåg
Kapsåg
Klyvsåg
Planhyvel
Rikthyvel
CNC
Pelarborrmaskin
Riktlisthyvel
Bredbandsputs
Vertikalputs
Det var lite nervöst, tyckte skyddsombudet Torgny Joelsson när han satt i datasalen. Ungefär som att ta bilkörkort. Vad skulle det komma för frågor?
I september 2014 var han och övriga centrala skyddskommittén först ut på Marbodal att göra proven för maskinkörkortet. De hade pluggat på om säkerhet, risker och arbetsmiljö. Torgny Joelsson hade inget att vara nervös för – han klarade provet på första försöket.
Sedan dess har grupp efter grupp fått läsa på och göra prov, allt under överinseende av huvudskyddsombudet Torbjörn Fridh, som är behörig testledare.
Hur avlägsnar man bäst trädamm? Vilken färg har en påbudsskylt? Sådana frågor kan dyka upp bland de 15 flervalsfrågor man ska klara på 30 minuter. När den allmänna arbetsmiljödelen är avklarad kan man gå vidare och göra prov om enskilda maskiner, för att sedan få maskinkörkortet. Dit har man inte kommit än på Marbodal.
”Jag tycker allmänt att det är ett bra material, genomarbetat och inte för byråkratiskt
skrivet.”
Idén med körkort i träindustrin kom från Danmark för ett tiotal år sedan. Svenskarna hade hört talas om att olyckorna minskat kraftigt. Men det har tagit tid. De som skapat instuderingsmaterialet har lagt sig vinn om att göra det lättförståeligt.
– Jag tycker allmänt att det är ett bra material, genomarbetat och inte för byråkratiskt skrivet, säger Torbjörn Fridh.
Startskottet gick 2012, men än är inte alla delar på plats. Det används på många utbildningar, men ute på arbetsplatserna har det gått trögare. På Nobia har man kommit relativt långt, mycket för att Torbjörn Fridh varit intresserad från början. 20 har hittills klarat första delen. Hur bra det har gått har varierat.
– De som kommer oförberedda klarar det inte.
Svårt kan det också vara om man har jobbat sedan grundskolan och kan maskinerna utan och innan, men är ovan att läsa in en massa fakta, säger han. Därför har de tänkt om lite när projektet fortsätter i höst.
– Vi har ett nytt upplägg när det gäller självstudierna, vi kommer att ha handledning för dem som tycker att de behöver det.
De senaste att göra provet var ledningsgruppen – med lite blandat resultat. En som det gick bra för var teknikchefen Johan Gustafsson – han jobbar med maskiner hela tiden.
– Jag pratar säkerhet med Torbjörn dagligen. För det jag jobbar med var det här en väldigt naturlig del.
Just för säkerhetens skull tror han det kan vara en bra idé att låta fler gå utbildningen.
Skyddsombudet Torgny Joelsson hoppas också på en fortsättning. Än ser han inte någon konkret effekt, och det beror på en sak: att arbetsledarna inte gått utbildningen.
– Jag hoppas det kommer även till dem, så att vi pratar samma språk. Då kan jag förklara bättre för dem vad jag menar.
För den som går en gymnasieutbildning med träteknisk inriktning finns möjlighet att ta maskinkörkortet.
Utbildning och prov för maskinkörkortet finns bland annat på Tibro Training Center.
För dig som är arbetslös finns flera arbetsmarknadsutbildningar där maskinkörkortet ingår. Vid träcentrum Nässjö kan 18–25-åringar till exempel bli ”TRÄinee”, där en teoretisk utbildning följs av praktik på ett företag. Maskinkörkortet används också när kunskapen hos träarbetare från andra länder ska valideras.
Arbetsgivare kan köpa in kurser, eller själva utbilda en testledare, som Torbjörn Fridh på Marbodal i artikeln intill. Det är dock få företag som kommit i gång ordentligt med detta.