Industriarbetarnas tidning

”Jag står här med byxorna nere”

12 oktober, 2016

Skrivet av

Huvudskyddsombudet Björn Gustavsson begärde hjälp av Arbetsmiljöverket. Industrin där han jobbar vägrade riskbedöma ett rivningsarbete. Men myndigheten avfärdade anmälan.

– Det här är den gråa vardagen för oss skyddsombud. Vi får inte stöd från vare sig tillsynsmyndigheten, facket eller våra förbundsjurister, säger han.

Konsekvensanalys

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön.
”När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas”, står det i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Att se vilka konsekvenser förändringar på en arbetsplats kan få och bedöma riskerna är grundbulten i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

6:6a

Med stöd av arbetsmiljölagens sjätte kapitel kan ett skyddsombud anmäla brister till Arbetsmiljöverket, om inte arbetsgivaren lyssnar. Det kallas 6:6a-framställan. Tillsynsmyndigheten kan då ingripa genom förbud eller föreläggande.

Rivningsarbetet pågår för fullt på kemiföretaget Borealis i Stenungsund. Alla gamla maskiner på en lina ska bort och nya sättas dit. Ett halvår beräknas rivningsarbetet pågå. Först vid årsskiftet kan projektet vara avslutat, och en ny lina byggas. Men domstolar jobbar långsammare. Förvaltningsrätten skulle aldrig hinna lyfta ärendet förrän rivningsarbetet redan är klart. Så resonerar LO-TCO Rättsskydd. Så resonerar inte Björn Gustavsson, huvudskyddsombud sedan femton år:

– För mig är det en principsak. Nu står jag här med byxorna nere och har tappat i anseende som huvudskyddsombud. Jag är bakbunden. Så fort vi får en förhandling så vet företaget. Låt han hållas. Inget händer ändå.

Han känner sig lurad:

– Först av Arbetsmiljöverket som inte följer sin egen lagstiftning, sedan av mitt eget fackförbund IF Metall som först säger att de ska driva ärendet, men sedan inte gör det. Vi kommer inte att få till en enda konsekvensanalys i framtiden, befarar Björn Gustavsson.

Samverkansproblemen på Borealis hettade till i våras när huvudskyddsombudet Björn Gustavsson med stöd av fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd kallade på Arbetsmiljöverket. Han lade en så kallad 6:6a. Under rivningsarbetet på Borealis fick ett antal medarbetare nya arbetstider och nya arbetsuppgifter.

Enligt huvudskyddsombudet har inte de psykosociala arbetsmiljöriskerna bedömts. Den övergripande riskbedömning som har gjorts involverade bara arbetsgivaren. Klubben bjöds inte in, och riskbedömningen dokumenterades inte, påpekade huvudskyddsombudet i anmälan till Arbetsmiljöverket. Facket centralt var också inkopplat.

– Företaget hade gjort en muntlig konsekvensanalys med sig själva. De har inte bjudit med skyddsombuden. Vi har en lagstiftning som är tydlig. Och så har vi en tillsynsmyndighet som inte tillämpar sin egen lagstiftning. Det är synd, säger Conny Lundberg, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet i Stockholm.

Det är långt ifrån första gången IF Metalls skyddsombud har fått avslag på 6:6a.

– Det är ett stort problem. Arbetsgivare ser en lucka här, när inte Arbetsmiljöverket ingriper, berättar Conny Lundberg.

Samtidigt erkänner IF Metalls ombudsman att facket hade kunnat göra mer.

– Vi har varit flata med att inte driva fall om brott mot sjätte kapitlet. Vi måste börja göra det nu, säger Conny Lundberg.

Björn Gustavssons ärende kan nu istället bli ett fall för Arbetsdomstolen. Facket har inlett en förhandling om hindrande av skyddsombud. Om ärendet inte lyckas lösas på varken lokal eller central nivå kan det hamna i AD.

Borealis svarar på kritiken och säger att man visst har gjort riskbedömningar, både för den ordinarie verksamheten och för ombyggnationer. En övergripande analys.

”Eftersom man inte identifierat några tillkommande risker har vi inte upprättat någon skriftlig riskbedömning för detta”, skriver företaget i sitt försvar till Arbetsmiljöverket.

Och myndigheten avslår.

Arbetsmiljöverket har redan ett pågående tillsynsärende på företaget inom ramen för ett nationellt projekt med inriktning på kemi- och processintensiva företag, förklarar myndigheten i sitt avslag. Hittar inspektörerna brister kommer Arbetsmiljöverket att ställa krav på företaget.

Facket nöjer sig inte med det. Att Arbetsmiljöverket håller på med en bredare kampanj utesluter inte att myndigheten tar skyddsombudens anmälningar på allvar, menar Conny Lundberg, IF Metall.

– Jag förstår Björn Gustavssons frustration. Det är två helt olika saker, säger ombudsmannen.

4 kommentarer till “Jag står här med byxorna nere

 • AD säger man. Men vad händer när man driver frågor där? 99 % läggs ner utan åtgärd..Bättre eller sämre?
  Påminner lite om hur djävulen läser bibeln.

  Samma sak med alla arbetsskadade som utlovas stöd och hjälp, men när det väl kommer till kritan står den arbetsskade också med byxorna nere. För man litade på arbetsskadeförsäkringen och LAF.

 • Gör som vi andra som tröttnat på stånga huvudet, gå med i SAC istället. Påtagligt vanligt det just är skyddsombuden som blir syndikalister.

 • Håller med Mikael, syndikalisterna har som enda organisation ett solidaritetstänk som resten av vårt land lade ner när Alliansen fick makten att göra vad sjutton de önskade med den solidariska kampen som åtminstone existerade. Blev skadad på jobb och blev upplyst av ombudsmannen att jag inte skulle förvänta mig den hjälp som jag önskade, och som var tagen direkt ur arbetsmiljölagen. Men enligt honom så var det ju fler anställda, något som borde innebära att facket endast kan hjälpa enmansföretag, min kollega lämnade facket och jag fick en rehabilitering lika med noll, som gör att jag fortsätter kämpa för att få det som lagen föreskriver!

 • Under min drygt 3-åriga kamp med alla dessa myndighetspersoner har jag fortfarande inte träffat en enda person som förstår sina egna skrifter, ansvarsområde och/eller paragrafer, så länge det ej ger myndigheten några fördelar… Bra betalt har de visst också för att spela blinda och döva!? Verkar ju helt uppenbart att alla sitter i knäet på varandra…

  Om en liten arbetsmyra ej förstår och inte kan utföra sina arbetsuppgifter dröjer det inte länge innan hen får sparken. Kanske hög tid att göra detsamma med alla dessa ytterst kostsamma slipsprydda människor!? Kriminalitet brukar ju leda till olika typer av straff… Men… Detta gäller naturligtvis inte alla!

  Hejar på huvudskyddsombud Björn Gustavsson. Så länge det finns människor som fortfarande står upp för Sveriges arbetare så finns det hopp. Elinor Torp gör också ett fantastiskt bra jobb och hoppas på att hon fortsätter i samma spår!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Schystare säkerhet på sågen

Schystare säkerhet på sågen

Iaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Nio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Vibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

Under sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Vulkrök – bortglömt risk i gummi­industrin

Gummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.