Industriarbetarnas tidning

”Jag står här med byxorna nere”

12 oktober, 2016

Skrivet av

Huvudskyddsombudet Björn Gustavsson begärde hjälp av Arbetsmiljöverket. Industrin där han jobbar vägrade riskbedöma ett rivningsarbete. Men myndigheten avfärdade anmälan.

– Det här är den gråa vardagen för oss skyddsombud. Vi får inte stöd från vare sig tillsynsmyndigheten, facket eller våra förbundsjurister, säger han.

Konsekvensanalys

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön.
”När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas”, står det i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete.

Att se vilka konsekvenser förändringar på en arbetsplats kan få och bedöma riskerna är grundbulten i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

6:6a

Med stöd av arbetsmiljölagens sjätte kapitel kan ett skyddsombud anmäla brister till Arbetsmiljöverket, om inte arbetsgivaren lyssnar. Det kallas 6:6a-framställan. Tillsynsmyndigheten kan då ingripa genom förbud eller föreläggande.

Rivningsarbetet pågår för fullt på kemiföretaget Borealis i Stenungsund. Alla gamla maskiner på en lina ska bort och nya sättas dit. Ett halvår beräknas rivningsarbetet pågå. Först vid årsskiftet kan projektet vara avslutat, och en ny lina byggas. Men domstolar jobbar långsammare. Förvaltningsrätten skulle aldrig hinna lyfta ärendet förrän rivningsarbetet redan är klart. Så resonerar LO-TCO Rättsskydd. Så resonerar inte Björn Gustavsson, huvudskyddsombud sedan femton år:

– För mig är det en principsak. Nu står jag här med byxorna nere och har tappat i anseende som huvudskyddsombud. Jag är bakbunden. Så fort vi får en förhandling så vet företaget. Låt han hållas. Inget händer ändå.

Han känner sig lurad:

– Först av Arbetsmiljöverket som inte följer sin egen lagstiftning, sedan av mitt eget fackförbund IF Metall som först säger att de ska driva ärendet, men sedan inte gör det. Vi kommer inte att få till en enda konsekvensanalys i framtiden, befarar Björn Gustavsson.

Samverkansproblemen på Borealis hettade till i våras när huvudskyddsombudet Björn Gustavsson med stöd av fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd kallade på Arbetsmiljöverket. Han lade en så kallad 6:6a. Under rivningsarbetet på Borealis fick ett antal medarbetare nya arbetstider och nya arbetsuppgifter.

Enligt huvudskyddsombudet har inte de psykosociala arbetsmiljöriskerna bedömts. Den övergripande riskbedömning som har gjorts involverade bara arbetsgivaren. Klubben bjöds inte in, och riskbedömningen dokumenterades inte, påpekade huvudskyddsombudet i anmälan till Arbetsmiljöverket. Facket centralt var också inkopplat.

– Företaget hade gjort en muntlig konsekvensanalys med sig själva. De har inte bjudit med skyddsombuden. Vi har en lagstiftning som är tydlig. Och så har vi en tillsynsmyndighet som inte tillämpar sin egen lagstiftning. Det är synd, säger Conny Lundberg, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet i Stockholm.

Det är långt ifrån första gången IF Metalls skyddsombud har fått avslag på 6:6a.

– Det är ett stort problem. Arbetsgivare ser en lucka här, när inte Arbetsmiljöverket ingriper, berättar Conny Lundberg.

Samtidigt erkänner IF Metalls ombudsman att facket hade kunnat göra mer.

– Vi har varit flata med att inte driva fall om brott mot sjätte kapitlet. Vi måste börja göra det nu, säger Conny Lundberg.

Björn Gustavssons ärende kan nu istället bli ett fall för Arbetsdomstolen. Facket har inlett en förhandling om hindrande av skyddsombud. Om ärendet inte lyckas lösas på varken lokal eller central nivå kan det hamna i AD.

Borealis svarar på kritiken och säger att man visst har gjort riskbedömningar, både för den ordinarie verksamheten och för ombyggnationer. En övergripande analys.

”Eftersom man inte identifierat några tillkommande risker har vi inte upprättat någon skriftlig riskbedömning för detta”, skriver företaget i sitt försvar till Arbetsmiljöverket.

Och myndigheten avslår.

Arbetsmiljöverket har redan ett pågående tillsynsärende på företaget inom ramen för ett nationellt projekt med inriktning på kemi- och processintensiva företag, förklarar myndigheten i sitt avslag. Hittar inspektörerna brister kommer Arbetsmiljöverket att ställa krav på företaget.

Facket nöjer sig inte med det. Att Arbetsmiljöverket håller på med en bredare kampanj utesluter inte att myndigheten tar skyddsombudens anmälningar på allvar, menar Conny Lundberg, IF Metall.

– Jag förstår Björn Gustavssons frustration. Det är två helt olika saker, säger ombudsmannen.

4 kommentarer till “Jag står här med byxorna nere

 • AD säger man. Men vad händer när man driver frågor där? 99 % läggs ner utan åtgärd..Bättre eller sämre?
  Påminner lite om hur djävulen läser bibeln.

  Samma sak med alla arbetsskadade som utlovas stöd och hjälp, men när det väl kommer till kritan står den arbetsskade också med byxorna nere. För man litade på arbetsskadeförsäkringen och LAF.

 • Gör som vi andra som tröttnat på stånga huvudet, gå med i SAC istället. Påtagligt vanligt det just är skyddsombuden som blir syndikalister.

 • Håller med Mikael, syndikalisterna har som enda organisation ett solidaritetstänk som resten av vårt land lade ner när Alliansen fick makten att göra vad sjutton de önskade med den solidariska kampen som åtminstone existerade. Blev skadad på jobb och blev upplyst av ombudsmannen att jag inte skulle förvänta mig den hjälp som jag önskade, och som var tagen direkt ur arbetsmiljölagen. Men enligt honom så var det ju fler anställda, något som borde innebära att facket endast kan hjälpa enmansföretag, min kollega lämnade facket och jag fick en rehabilitering lika med noll, som gör att jag fortsätter kämpa för att få det som lagen föreskriver!

 • Under min drygt 3-åriga kamp med alla dessa myndighetspersoner har jag fortfarande inte träffat en enda person som förstår sina egna skrifter, ansvarsområde och/eller paragrafer, så länge det ej ger myndigheten några fördelar… Bra betalt har de visst också för att spela blinda och döva!? Verkar ju helt uppenbart att alla sitter i knäet på varandra…

  Om en liten arbetsmyra ej förstår och inte kan utföra sina arbetsuppgifter dröjer det inte länge innan hen får sparken. Kanske hög tid att göra detsamma med alla dessa ytterst kostsamma slipsprydda människor!? Kriminalitet brukar ju leda till olika typer av straff… Men… Detta gäller naturligtvis inte alla!

  Hejar på huvudskyddsombud Björn Gustavsson. Så länge det finns människor som fortfarande står upp för Sveriges arbetare så finns det hopp. Elinor Torp gör också ett fantastiskt bra jobb och hoppas på att hon fortsätter i samma spår!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Schystare säkerhet på sågen

Schystare säkerhet på sågen

Iaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Stora arbetsmiljörisker på tunga industrier

Nio av tio tunga industrier har brister i arbetsmiljön. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter inspektioner av 480 kemi- och processintensiva företag.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Vibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.