Industriarbetarnas tidning

”Samverkan med företaget är A och O”

25 oktober, 2016

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Gästkrönika Måndagmorgon. Kaffebryggaren är igång och datorn startas upp. En kopp kaffe och en snabb koll i mejlen. Har det hänt något under helgen? Har det kommit in några riskobservationer, tillbud eller olyckor under helgen? Iväg på veckans första möte.

Om skribenten:

Camilla Falk är huvudskyddsombud på Plåt & Logistik SSAB Oxelösund

Genomgång av arbetsmiljö, säkerhet och produktionsläge. Efter mötet träffar jag några skyddsombud i produktionen och vi bollar några frågor inför det storstopp som snart drar igång. Jag tar mig till nästa möte som är ett stort möte med alla entreprenörer som ska in på företaget och jobba på storstoppet. I två och en halv timme pratar olika representanter från företaget om vikten av att ha en säker arbetsmiljö. I fikapausen kollar jag mejlen i mobilen.

Ett från Dagens Arbete. Jag har fått en fråga om jag kan skriva en krönika om hot och trakasserier mot skyddsombud. Funderar. Förekommer det på det här företaget? Jag måste erkänna att jag väldigt sällan har tänkt tanken. Eller är det så att det kanske bara är jag som inte ser verkligheten? Jag kollar med några skyddsombud om de har en annan upplevelse? Upplever de att det förekommer hot o trakasserier mot skyddsombud? Svaret blir även där nej. ”Kanske kan bli lite gnäll om man påminner om ett regelverk, men inget annat”, säger ett skyddsombud.

Hur kommer det sig då att det, om inte aldrig, så i alla fall väldigt sällan förekommer hot o trakasserier mot skyddsombud i vår verksamhet?

Jag tror att det finns flera delar.

En del är att vi jobbar på ett stort företag. Det finns en skyddsorganisation som är delaktig i de flesta arbetsmiljöforum som finns på företaget. Det är oftast en självklarhet att huvudskyddsombud eller skyddsombud är med på möten gällande arbetsmiljö o säkerhet.

Den fackliga organsationen har jobbat hårt för att vi ska bli accepterade som en del i hela arbetsmiljöarbetet på företaget. Vi som skyddsombud är oftast dem som har mest utbildning och kunskap i arbetsmiljö och det har företaget börjat uppmärksamma. Man ser helt enkelt ett värde i att från början involvera skyddsombuden.

Sen finns det, som i allt såklart, förbättringspotential men jag tycker ändå att vi har kommit en bra bit på väg.

En annan del är samverkan. Företaget vill att skyddsombuden ska ha en aktiv roll på arbetsplatsen. Många ges tid och utrymme under arbetsdagen för att faktiskt kunna verka som skyddsombud på arbetsplatsen. Företaget ser ett värde i att ha aktiva skyddsombud.

Ett exempel är att skyddsombuden är kallade på möte med enhetschefen varje vecka. Där finns ingen dagordning och heller inget protokoll som skrivs utan det är ett öppet möte där skyddsombuden bestämmer vad som är viktigt just nu och man lyfter aktuella frågor. Både skyddsombud och chef ser ett värde i att träffas. Chefen får direkt information om vad som pågår och får även en inblick i skyddsombudens upplevelser i vardagen.

Den viktigaste del för mig är ändå mina kollegor. Alla de som jobbar för att vi ska ha en trygg o säker arbetsplats. Vi är flera huvudskyddsombud och skyddsombud på företaget. Om jag någon gång behöver ha stöttning i en fråga så finns dem alltid där. Jag känner mig aldrig ensam i mitt uppdrag utan jag vet att jag har stöd och var jag kan hämta det. Jag vet att jag har en stark organisation bakom mig och det gör mig stark i mitt uppdrag som huvudskyddsombud.

Min bestämda uppfattning är att ingen accepterar hot eller trakasserier mot någon på den här arbetsplatsen. Om hot eller trakasserier mot ett skyddsombud skulle förekomma så skulle vi inte bara säga att vi inte accepterar det utan det skulle vara vår gemensamma sak att agera och sätta stopp för det omedelbart.

Camilla Falk
Huvudskyddsombud
Plåt & Logistik SSAB Oxelösund

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

”Många tankevurpor om skydds­ombuden”

”Många tankevurpor om skydds­ombuden”

Om inte facken utser skyddsombuden, vem ska då driva deras ärenden om de motarbetas, hindras eller trakasseras? Gustaf Järsberg och Martin Miljeteig, Transport, svarar på Svenskt Näringslivs och Företagarnas debattinlägg i SvD.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

”Skyddsombud, agera”

Industriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

”Inte enklare – inte bättre”

”Inte enklare – inte bättre”

”Även om vi i Norge bara har ändrat på strukturen – inte innehållet – upplever många människor att det nya regelverket är mer komplicerat”, skriver Edvard Eidhammer Sørensen på norska Fellesförbundet.

En vecka full av arbetsmiljö

Fler ska kunna jobba längre. Det är temat för den pågående europeiska arbetsmiljöveckan.

”Svårare att driva mjuka frågor”

”Svårare att driva mjuka frågor”

När Lena Smersfeldt, pappersarbetare på Nordic Paper i Säffle, fick frågan om hon ville bli skyddsombud tvekade hon inte.
– Jag svarade ja direkt, säger hon.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.