Industriarbetarnas tidning

”Samverkan med företaget är A och O”

25 oktober, 2016

Foto: Privat.
Foto: Privat.

Gästkrönika Måndagmorgon. Kaffebryggaren är igång och datorn startas upp. En kopp kaffe och en snabb koll i mejlen. Har det hänt något under helgen? Har det kommit in några riskobservationer, tillbud eller olyckor under helgen? Iväg på veckans första möte.

Om skribenten:

Camilla Falk är huvudskyddsombud på Plåt & Logistik SSAB Oxelösund

Genomgång av arbetsmiljö, säkerhet och produktionsläge. Efter mötet träffar jag några skyddsombud i produktionen och vi bollar några frågor inför det storstopp som snart drar igång. Jag tar mig till nästa möte som är ett stort möte med alla entreprenörer som ska in på företaget och jobba på storstoppet. I två och en halv timme pratar olika representanter från företaget om vikten av att ha en säker arbetsmiljö. I fikapausen kollar jag mejlen i mobilen.

Ett från Dagens Arbete. Jag har fått en fråga om jag kan skriva en krönika om hot och trakasserier mot skyddsombud. Funderar. Förekommer det på det här företaget? Jag måste erkänna att jag väldigt sällan har tänkt tanken. Eller är det så att det kanske bara är jag som inte ser verkligheten? Jag kollar med några skyddsombud om de har en annan upplevelse? Upplever de att det förekommer hot o trakasserier mot skyddsombud? Svaret blir även där nej. ”Kanske kan bli lite gnäll om man påminner om ett regelverk, men inget annat”, säger ett skyddsombud.

Hur kommer det sig då att det, om inte aldrig, så i alla fall väldigt sällan förekommer hot o trakasserier mot skyddsombud i vår verksamhet?

Jag tror att det finns flera delar.

En del är att vi jobbar på ett stort företag. Det finns en skyddsorganisation som är delaktig i de flesta arbetsmiljöforum som finns på företaget. Det är oftast en självklarhet att huvudskyddsombud eller skyddsombud är med på möten gällande arbetsmiljö o säkerhet.

Den fackliga organsationen har jobbat hårt för att vi ska bli accepterade som en del i hela arbetsmiljöarbetet på företaget. Vi som skyddsombud är oftast dem som har mest utbildning och kunskap i arbetsmiljö och det har företaget börjat uppmärksamma. Man ser helt enkelt ett värde i att från början involvera skyddsombuden.

Sen finns det, som i allt såklart, förbättringspotential men jag tycker ändå att vi har kommit en bra bit på väg.

En annan del är samverkan. Företaget vill att skyddsombuden ska ha en aktiv roll på arbetsplatsen. Många ges tid och utrymme under arbetsdagen för att faktiskt kunna verka som skyddsombud på arbetsplatsen. Företaget ser ett värde i att ha aktiva skyddsombud.

Ett exempel är att skyddsombuden är kallade på möte med enhetschefen varje vecka. Där finns ingen dagordning och heller inget protokoll som skrivs utan det är ett öppet möte där skyddsombuden bestämmer vad som är viktigt just nu och man lyfter aktuella frågor. Både skyddsombud och chef ser ett värde i att träffas. Chefen får direkt information om vad som pågår och får även en inblick i skyddsombudens upplevelser i vardagen.

Den viktigaste del för mig är ändå mina kollegor. Alla de som jobbar för att vi ska ha en trygg o säker arbetsplats. Vi är flera huvudskyddsombud och skyddsombud på företaget. Om jag någon gång behöver ha stöttning i en fråga så finns dem alltid där. Jag känner mig aldrig ensam i mitt uppdrag utan jag vet att jag har stöd och var jag kan hämta det. Jag vet att jag har en stark organisation bakom mig och det gör mig stark i mitt uppdrag som huvudskyddsombud.

Min bestämda uppfattning är att ingen accepterar hot eller trakasserier mot någon på den här arbetsplatsen. Om hot eller trakasserier mot ett skyddsombud skulle förekomma så skulle vi inte bara säga att vi inte accepterar det utan det skulle vara vår gemensamma sak att agera och sätta stopp för det omedelbart.

Camilla Falk
Huvudskyddsombud
Plåt & Logistik SSAB Oxelösund

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

”Skyddsombud, agera”

Industriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Sexuella trakasserier, likvärdig behandling eller att undvika olyckor. De som kämpar för ett bättre arbetsliv får ta sig an vitt skilda frågor. Här lyfter de fram några av de viktigaste.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

”Högre vinst ställs mot ohälsa”

Det vore en stor olycka för både löntagare och arbetsgivare om de borgerliga partierna inklusive SD lyckas förstöra en väl fungerande RSO-verksamhet, skriver Sten Gellerstedt, tidigare utredare på LO.