Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi måste tro att det är möjligt

13 oktober, 2016

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.
Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Statsminister Löfvens satsning på en global överenskommelse må hånas av de borgerliga. Men att stärka löntagarnas ställning mot de globala företagen är det enda sättet att skapa hållbar ekonomi.

Den 21 september lanserades Stefan Löfvens satsning på en Global Deal i New York. Initiativet har hånats av borgerliga politiker och ledarsidor. Kritiken handlar mer om att förlöjliga statsministerns initiativ än att bemöta i sak. Därför tycker jag det kan vara värt att borra lite i detta.

Sanningen är att världen är i skriande behov av bättre balans mellan arbete och kapital. Globaliseringen har inneburit en gigantisk förmögenhetsomflyttning.

Rika har blivit groteskt rika samtidigt som andelen människor som inte lyckas försörja sig (trots att man jobbar) har ökat. Det har gått så långt att internationella institutioner som Världsbanken och OECD börjar tala om detta som ett problem för den globala tillväxten.

Då ska man veta att dessa institutioner inte vanligtvis brukar ha löntagarnas väl och ve för ögonen.

Det är mot denna bakgrund man ska se Löfvens Global Deal. Tanken är att stärka löntagarnas ställning gentemot de globala företagen. Om löntagare runt om i världen kan förbättra sin situation leder det till en tillväxt som kommer fler till del.
Det är det enda sättet att skapa en ekonomi som är hållbar och på lång sikt skulle världen må bra av det, inklusive globala företag.

Om detta ska lyckas måste fackföreningsrörelsen stärkas. Länder, som i decennier gjort allt för att trycka ner facket, måste nu tänka om. Företag som använt sin globala position för att undvika facket måste nu söka samarbete.

Men, det kanske viktigaste av allt, är att löntagare behöver känna att det är möjligt att förändra rådande maktstrukturer.

Jag inbillar mig att Stefan Löfven har gjort samma analys. Han har den svenska fackföreningsrörelsens framgångar i ryggsäcken och nu försöker han göra något åt situationen i världen.

Flera länder och företag har anslutit sig till initiativet. Det är förvisso alltför få, men några är bättre än inga och dörren står på vid gavel för den som vill kliva in.

Nu återstår då bara frågan om det är naivt att tro på det här?
Är det ett hopplöst projekt? Det får naturligtvis var och en bedöma men en sak är säker: De som är rädda för förändring vill få dig att tro just det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.