Industriarbetarnas tidning

100 sägs upp på V-Tab

25 november, 2016

Skrivet av

Stampens tryckerikoncern V-Tab säger upp 100 anställda. Rekonstruktionen har påverkat, men det är främst branschens nedgång som är orsaken, säger vd Peder Schumacher.

Under gårdagen, natten och morgonen har de anställda vid V-Tabs tryckerier informerats om varslet. Totalt kommer hundra personer att sägas upp i två omgångar. Varslet omfattar både tjänstemän och grafiker.

Första varslet rör 45 personer vid enheterna i Landvetter, Falkenberg, Norrahammar, Västerås och Södertälje. Andra varslet omfattar 55 personer, men det är inte klart än hur det kommer att fördelas mellan de olika tryckerierna.

De fackliga organisationerna fick MBL-informationen i går torsdag och förhandlingarna om det första varslet inleds i början av december. Planen är att de första uppsägningarna ska träda i kraft i slutet av första kvartalet 2017, och den andra omgången i slutet av 2017.

– Det är ett väldigt tråkigt besked. För något år sedan kunde vi anställa flera unga som varit hos oss som vikarier en lång stund. Nu får vi ser hur förhandlingarna går, säger György Takács, klubbordförande för GS-facket vid Västeråstryckeriet.

V-Tabs vd Peder Schumacher säger till Dagens Arbete att det är branschens utveckling som är orsaken till neddragningarna.

– Vi har en strukturell förändring med minskade volymer. Då minskar våra intäkter. Vi är lönsamma, men för att fortsätta att vara det måste vi vidta åtgärder.

Hur pass mycket har Stampens rekonstruktion påverkat?

– Den har påverkat oss, men det är bara en del av det hela. Vi försöker anpassa oss till branschens strukturella förändringar.

György Takács i Västerås tycker ändå att rekonstruktionen har haft tydliga effekter.

– Den har kanske varit bra för Stampen, men den blev utdragen och vi hade inte räknat med att vissa kunder inte skulle våga fortsätta att trycka hos oss.

V-Tab ingår i Stampenkoncernen som nyligen har gått igenom en rekonstruktion med stora skuldnedskrivningar. Detta för att undvika konkurs. Faran är dock inte över än. Koncernen behöver dels dra ner kostnaderna, dels få in nytt kapital för att klara av att betala ens de nedskrivna skulderna.

Stampen har tidigare gått ut med uppgifter om att det finns intressenter som är villiga att gå in med pengar, men först måste de bli klara med ett nytt bankavtal. Något som enligt Stampen är på god väg att bli klart.

I dag jobbar cirka 600 anställda på V-Tab. Företaget har tryckerier i i Landvetter, Norrahammar, Falkenberg, Vimmerby, Södertälje och Västerås.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Strokirk Landströms lägger ned tryckeri

Strokirk Landströms offset-tryckeri och bokbinderi i Lidköping läggs ned, runt 20 anställda kommer att varslas. Nya ägaren Exakta satsar i Malmö i stället.

Uppsagda grafiker stäms av kronofogden

Krisen inom Stampen leder nu till att flera grafiker som blev av med jobben när V-Tab i Backa lades ned kan få betala tillbaka sina löner. Under rekonstruktionen omfattas de av den statliga lönegarantin och får betalt. Kronofogden anser att detta är fel och har stämt nio personer vid tingsrätten.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

V-Tab lägger ned tryckerier

V-Tab lägger ned tryckerier

Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Anställda på V-tab: ”Det värsta är att vi har blivit luttrade”

Vårens varsel innebär att en redan slimmad organisation nu ska krympa ännu mer.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

300 tjänster bort från Billerud Korsnäs

300 tjänster ska bort när skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.