Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

28 november, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Förra veckan demonstrerade taxichaufförerna i Stockholm mot landstingets upphandling som enligt dem skulle skapa ”slavkontrakt”. Det så kallade ”Färdtjänstuppropet” är ett bra exempel på när upphandlingar utan socialt ansvarstagande leder till prispress och usla arbetsvillkor. Vilket i sin tur drabbar i detta fall taxikunderna däribland många gamla som är beroende av färdtjänst.

Den rödgröna regeringen har insett problemet med upphandlingar utan socialt ansvarstagande. Civilminister Ardalan Shekerabi vill därför rätta till regelverket för offentliga upphandlingar. Regeringen lade i våras ett förslag som handlar om att kollektivavtalsliknande villkor är ett måste vid alla upphandlingar.

Det borde vara en rimlig ståndpunkt som alla, från höger till vänster, skulle kunna sympatisera med. Men icke. Den borgerliga Alliansen anser att det är företagsovänlig politik. De har fått med sig högervridna Sverigedemokraterna också. Tillsammans tänker denna brunblåa allians fälla regeringens förslag.

Varje år köper det offentliga Sverige – myndigheter, kommuner och landsting – varor för cirka 600 miljarder kronor. Alltför ofta har upphandlingar skett med enbart prispress som ledstjärna. Det är hög tid att låta sociala villkor bli styrande. Bara så kan en likvärdig konkurrens skapas. Det är dessutom självklart att det offentliga bör erbjuda sina anställda lön, semestrar och arbetstider i enlighet med svenska kollektivavtal.

”Lönedumping hör inte hemma i Sverige. Därför höjer vi nu ambitionsnivån för den offentliga upphandlingen”, skrev statsminister Löfven och civilminister Shekerabi på DN debatt i våras. Att komma till rätta med oordningen på arbetsmarknaden där arbetare ställs mot arbetare var ett vallöfte från Socialdemokraterna.

Att ett rasistiskt och arbetarfientligt parti som SD ställer sig på de oseriösa företagens sida är fullt logiskt. Denna ledarsida har tidigare uppmärksammat den högergir som SD gjort inte minst på arbetsmarknadspolitikens område.

Men att Moderaterna, som brukar säga att de försvarar den svenska modellen, kan fälla ett förslag som just är till för att värna denna modell och förhindra osund konkurrens och lönedumping är en gåta. Att Centern som säger sig vilja värna ett öppet samhälle inte ser sambandet mellan ordning och reda på arbetsmarknaden och ett generöst och öppet Sverige är också en gåta.

Liksom i frågan om vinster i välfärden är det utmärkt att regeringen tar strid i denna för medborgarna så principiellt viktiga fråga om likabehandling. Våra gemensamma resurser ska gå till ökad jämlikhet och trygghet åt alla, inte till övervinster åt somliga eller till ökad rovdrift på anställda.

Fortsätt kampen, Shekerabi.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.