Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

28 november, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.

Förra veckan demonstrerade taxichaufförerna i Stockholm mot landstingets upphandling som enligt dem skulle skapa ”slavkontrakt”. Det så kallade ”Färdtjänstuppropet” är ett bra exempel på när upphandlingar utan socialt ansvarstagande leder till prispress och usla arbetsvillkor. Vilket i sin tur drabbar i detta fall taxikunderna däribland många gamla som är beroende av färdtjänst.

Den rödgröna regeringen har insett problemet med upphandlingar utan socialt ansvarstagande. Civilminister Ardalan Shekerabi vill därför rätta till regelverket för offentliga upphandlingar. Regeringen lade i våras ett förslag som handlar om att kollektivavtalsliknande villkor är ett måste vid alla upphandlingar.

Det borde vara en rimlig ståndpunkt som alla, från höger till vänster, skulle kunna sympatisera med. Men icke. Den borgerliga Alliansen anser att det är företagsovänlig politik. De har fått med sig högervridna Sverigedemokraterna också. Tillsammans tänker denna brunblåa allians fälla regeringens förslag.

Varje år köper det offentliga Sverige – myndigheter, kommuner och landsting – varor för cirka 600 miljarder kronor. Alltför ofta har upphandlingar skett med enbart prispress som ledstjärna. Det är hög tid att låta sociala villkor bli styrande. Bara så kan en likvärdig konkurrens skapas. Det är dessutom självklart att det offentliga bör erbjuda sina anställda lön, semestrar och arbetstider i enlighet med svenska kollektivavtal.

”Lönedumping hör inte hemma i Sverige. Därför höjer vi nu ambitionsnivån för den offentliga upphandlingen”, skrev statsminister Löfven och civilminister Shekerabi på DN debatt i våras. Att komma till rätta med oordningen på arbetsmarknaden där arbetare ställs mot arbetare var ett vallöfte från Socialdemokraterna.

Att ett rasistiskt och arbetarfientligt parti som SD ställer sig på de oseriösa företagens sida är fullt logiskt. Denna ledarsida har tidigare uppmärksammat den högergir som SD gjort inte minst på arbetsmarknadspolitikens område.

Men att Moderaterna, som brukar säga att de försvarar den svenska modellen, kan fälla ett förslag som just är till för att värna denna modell och förhindra osund konkurrens och lönedumping är en gåta. Att Centern som säger sig vilja värna ett öppet samhälle inte ser sambandet mellan ordning och reda på arbetsmarknaden och ett generöst och öppet Sverige är också en gåta.

Liksom i frågan om vinster i välfärden är det utmärkt att regeringen tar strid i denna för medborgarna så principiellt viktiga fråga om likabehandling. Våra gemensamma resurser ska gå till ökad jämlikhet och trygghet åt alla, inte till övervinster åt somliga eller till ökad rovdrift på anställda.

Fortsätt kampen, Shekerabi.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen