Industriarbetarnas tidning

Åtal för dödsolycka i Torslanda

9 november, 2016

IAC Group åtalas och krävs på två miljoner i företagsbot för dödsolyckan i Göteborg för tre år sedan, då en 39-årig operatör klämdes till döds. Dessutom åtalas platschefen och en arbetsledare.

I IAC:s fabrik i Torslanda kläs instrumentpaneler i plast med en folie genom vacumpressning. Olyckan inträffade på kvällsskiftet i formpressningsmaskinen den 18 november 2013.

Maskinen hade krånglat tidigare och fick nu åter stopp. Operatören kröp då in i maskinen för att rätta till felet. Efter en stund undrade hans arbetskamrat vart operatören tagit vägen, och såg då att han klämts fast inne i maskinen. Ambulans tillkallades, men mannen avled av skadorna.

Arbetsmiljöverket konstaterar i sin utredning att olyckan kunde inträffa därför att det gick att ta sig innanför skyddsstaketet medan maskinen var igång utan att någon skyddsbarriär löstes ut. Den omkomne hade krupit in via transportbandet. Det var vanligt att såväl underhållstekniker som operatörer gjorde så, eftersom detta var den snabbaste vägen in.

– Arbetssättet var alltså vanligt vid driftsstörningar och något som arbetsledningen kände till, konstaterar arbetsmiljöåklagare Maria Johansson.

Hon fortsätter:

– Det är tragiskt att en sådan här olycka ska behöva hända, det handlar ju om risker som är väl kända och då har man skyldighet att vidta alla nödvändiga åtgärder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Osäkert anställda vågar    sällan larma

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.