Industriarbetarnas tidning

Fack kräver att lastbilschaufförer alkotestas

11 november, 2016

Skrivet av

Över 20 lastbilschaufförer har fastnat sedan Holmen Bravikens pappersbruk införde nykterhetskontroll för att köra in. Nu kräver facken på Billerud Korsnäs att deras koncern gör likadant.

OK kontrollera på egna området

Alkotesterna på Bravikens pappersbruk utförs av väktare. De har ingen rätt att tvinga någon att blåsa, men de kan ställa det som krav för att någon ska bli insläppt på fabriksområdet.
Mellan 20 och 25 personer har fastnat i testerna sedan mars, enligt brukets säkerhetschef. Varje dag kör i genomsnitt 35-40 lastbilar in Holmen Bravikens område.

Slumpvisa tester på Hallsta

Även Holmen Papers andra bruk, Hallstavik, har inpasseringskontroller för lastbilschaufförer. När Pappers fick höra talas om hur de gjorde på Braviken, ville de ha samma sak. Platsledningen sa ja direkt, berättar Pappers avdelningsordförande Aleksandar Srndovic.
Eftersom Hallsta har fyra grindar var det dock lite krångligare, och testerna görs inte hela tiden, utan slumpvisa dagar.

Sedan februari måste alla som ska hämta Holmen Bravikens pappersrullar med lastbil kliva av, gå in till vakten och blåsa i alkomätare. Under våren fastnade nästan en i veckan. Totalt har uppemot 25 personer fastnat.

– Vi har tyckt att det har varit väldigt effektivt, säger Pappers lokale ordförande Kenneth Johansson, som är oroad över att så många uppenbarligen kör med alkohol i blodet.

Den som testar positivt får stanna kvar hos vakten i väntan på polisen, och sen göra ett nytt test på stationen. På Norrköpingspolisen tycker man att kontrollerna är bra.

– Vi har ju inte möjligheten att finnas överallt. Det här är ett bidrag till vårt arbete, säger Jörgen Pettersson, förundersökningsledare för trafikärenden.

Han säger att många som fastnar är utländska chaufförer, då kallas ofta åklagare in direkt så fallet blir avgjort snabbt.

Kontrollerna infördes på företagets initiativ efter att väktare tyckt att chaufförer luktat sprit. Pappers Kenneth Johansson vill gärna sprida det till andra arbetsplatser.

– Så fort vi pratar om det försöker vi få andra att göra det. Så att vi får bort det här från vägarna.

Några som nappat på idén är facken på Billerud Korsnäs anläggningar.
– Om ett företag säger att hälsa och säkerhet är viktigast, då bör man titta även på detta, säger Pelle Eriksson, Pappers ordförande på Billerud Korsnäs Frövi.

Alla fackliga organisationer på Billerud Korsnäs har gått samman för att föreslå alkotest när lastbilar kör in på området. Frågan hänger ihop med att företaget är på gång att införa alkolås på truckar.

– Då sa vi att i så fall ska vi ha det i alla fordon, även tjänstebilar, helst också vid grindarna. Gärna alkolås, men vi ska inte peka ut just truckförare.

De har lyft frågan i många forum, och Pelle Eriksson är besviken över att det inte händer något.
– Om våra företag kan ta ett samhällsansvar för att få bort det är det bra.

Och de kan få sin önskan uppfylld. Enligt Magnus Kangas, fabrikschef på Billerud Korsnäs Gävle, är det troligt att både alkotest för lastbilschaufförer och alkolås på fordon kommer att bli verklighet. Just nu håller företaget på att undersöka möjligheten.

– För att få genomföra alkotest måste du ha gått en utbildning och fått godkännande av polisen, och de där utbildningarna ges inte när som helst. Med alkolås på egna fordon är det en annan sak, det kan man göra.
Alkolås är i stället en kostnadsfråga, säger han. Ska man ta in alla fordon och sätta in alkolås, eller ska man bara kräva att alla nya har det?

Ett problem är också att alkolås kan vara känsligt.
– Man måste diskutera noggrant med de fackliga organisationerna och de anställda, så att de förstår att vi inte gör det som ett slags bestraffning för att vi tror att de är onyktra.

Själv är han positiv till både inpasseringskontroller och alkolås.
– Allt som leder till en bättre arbetsmiljö är bra. Vi ser inte annorlunda än facket på det här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

Lagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Måste jag kissa när andra ser på?

Måste jag kissa när andra ser på?

Drogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

Det är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Drogerna ska bort – inte människorna

Drogerna ska bort – inte människorna

Vi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.