Industriarbetarnas tidning

Fack kräver att lastbilschaufförer alkotestas

11 november, 2016

Skrivet av

Över 20 lastbilschaufförer har fastnat sedan Holmen Bravikens pappersbruk införde nykterhetskontroll för att köra in. Nu kräver facken på Billerud Korsnäs att deras koncern gör likadant.

OK kontrollera på egna området

Alkotesterna på Bravikens pappersbruk utförs av väktare. De har ingen rätt att tvinga någon att blåsa, men de kan ställa det som krav för att någon ska bli insläppt på fabriksområdet.
Mellan 20 och 25 personer har fastnat i testerna sedan mars, enligt brukets säkerhetschef. Varje dag kör i genomsnitt 35-40 lastbilar in Holmen Bravikens område.

Slumpvisa tester på Hallsta

Även Holmen Papers andra bruk, Hallstavik, har inpasseringskontroller för lastbilschaufförer. När Pappers fick höra talas om hur de gjorde på Braviken, ville de ha samma sak. Platsledningen sa ja direkt, berättar Pappers avdelningsordförande Aleksandar Srndovic.
Eftersom Hallsta har fyra grindar var det dock lite krångligare, och testerna görs inte hela tiden, utan slumpvisa dagar.

Sedan februari måste alla som ska hämta Holmen Bravikens pappersrullar med lastbil kliva av, gå in till vakten och blåsa i alkomätare. Under våren fastnade nästan en i veckan. Totalt har uppemot 25 personer fastnat.

– Vi har tyckt att det har varit väldigt effektivt, säger Pappers lokale ordförande Kenneth Johansson, som är oroad över att så många uppenbarligen kör med alkohol i blodet.

Den som testar positivt får stanna kvar hos vakten i väntan på polisen, och sen göra ett nytt test på stationen. På Norrköpingspolisen tycker man att kontrollerna är bra.

– Vi har ju inte möjligheten att finnas överallt. Det här är ett bidrag till vårt arbete, säger Jörgen Pettersson, förundersökningsledare för trafikärenden.

Han säger att många som fastnar är utländska chaufförer, då kallas ofta åklagare in direkt så fallet blir avgjort snabbt.

Kontrollerna infördes på företagets initiativ efter att väktare tyckt att chaufförer luktat sprit. Pappers Kenneth Johansson vill gärna sprida det till andra arbetsplatser.

– Så fort vi pratar om det försöker vi få andra att göra det. Så att vi får bort det här från vägarna.

Några som nappat på idén är facken på Billerud Korsnäs anläggningar.
– Om ett företag säger att hälsa och säkerhet är viktigast, då bör man titta även på detta, säger Pelle Eriksson, Pappers ordförande på Billerud Korsnäs Frövi.

Alla fackliga organisationer på Billerud Korsnäs har gått samman för att föreslå alkotest när lastbilar kör in på området. Frågan hänger ihop med att företaget är på gång att införa alkolås på truckar.

– Då sa vi att i så fall ska vi ha det i alla fordon, även tjänstebilar, helst också vid grindarna. Gärna alkolås, men vi ska inte peka ut just truckförare.

De har lyft frågan i många forum, och Pelle Eriksson är besviken över att det inte händer något.
– Om våra företag kan ta ett samhällsansvar för att få bort det är det bra.

Och de kan få sin önskan uppfylld. Enligt Magnus Kangas, fabrikschef på Billerud Korsnäs Gävle, är det troligt att både alkotest för lastbilschaufförer och alkolås på fordon kommer att bli verklighet. Just nu håller företaget på att undersöka möjligheten.

– För att få genomföra alkotest måste du ha gått en utbildning och fått godkännande av polisen, och de där utbildningarna ges inte när som helst. Med alkolås på egna fordon är det en annan sak, det kan man göra.
Alkolås är i stället en kostnadsfråga, säger han. Ska man ta in alla fordon och sätta in alkolås, eller ska man bara kräva att alla nya har det?

Ett problem är också att alkolås kan vara känsligt.
– Man måste diskutera noggrant med de fackliga organisationerna och de anställda, så att de förstår att vi inte gör det som ett slags bestraffning för att vi tror att de är onyktra.

Själv är han positiv till både inpasseringskontroller och alkolås.
– Allt som leder till en bättre arbetsmiljö är bra. Vi ser inte annorlunda än facket på det här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Sju industriföretag: så drogtestar vi vår personal

Hur företagen hanterar drogtester och om någon åker fast skiljer sig åt. DA frågade sju stora industriföretag om drogtester och rehabilitering.

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

Lagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Måste jag kissa när andra ser på?

Måste jag kissa när andra ser på?

Drogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

Det är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Ny föreskrift sågas: ”Fler uppsägningar att vänta”

Nu kan det bli svårare att få rehabilitering för alkoholmissbruk och andra beroendesjukdomar, menar fackliga företrädare. En ny föreskrift från Arbetsmiljöverket sågas.

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

”Arbetsgivaren ska ha ansvaret för drogrehabilite­ringen”

Vi vill att rutiner för rehabilitering även ska omfatta narkotikamissbruk, skriver IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Drogerna ska bort – inte människorna

Drogerna ska bort – inte människorna

Vi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Blåser rent

Blåser rent

Klockan är 14.07 på Holmen Braviken i Norrköping.

När drickandet går för långt

När drickandet går för långt

En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.