”Arbetsplatserna ser inte ut som när lagarna skrevs”
Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.
Industriarbetarnas tidning
Svea hovrätt upphäver tingsrättens dom och dömer Ovako Smedjebacken till 1,5 miljoner kronor i företagsbot för dödsolyckan 2013. Två arbetsledare döms dessutom till villkorlig dom och böter.
Dödsolyckan inträffade vid tre-tiden på nattskiftet den 11 december 2013. Den 49-årige valsverksarbetaren arbetade ensam vid stränggjutningsmaskinen. Den hade fyllts med flytande stål på 1 200 grader. Stålet fördelades sedan till sex formar, så kallade strängar, där stålbalkarna gjuts. 49-åringen avlägsnade bland annat skrotbitar från de kedjor som dragit fram de färdiggjutna stålsträngarna genom gjutningsmaskinen. För detta arbete hade han bara några minuter på sig.
Några arbetskamrater upptäckte att det inte stod rätt till vid maskinen och fann den 49-årige valsverksarbetaren liggande livlös med det heta stålet över sig.
I åtalet – och Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan – påpekas att trots den övervakning av processen som skedde från ett kontrollrum var den som utförde arbetet inte synlig hela tiden. Han hade heller ingen möjlighet att påkalla hjälp eller stoppa processen om något hände.
I åtalet hävdade arbetsmiljöåklagare Helena Eckeroth Flodin att den risk för allvarlig personskada som fanns i arbete inte hade identifierats och att arbetsgivaren inte hade vidtagit åtgärder för att förebygga riskerna. Hade man gjort det hade dödsolyckan inte inträffat, hävdade åklagaren. Därför åtalades två arbetsledare för att av oaktsamhet orsakat dödsolyckan, och 1,5 miljoner kronor yrkades i företagsbot.
Arbetsmiljöverket stoppade arbete efter olyckan och förbjöd att det utfördes som ensamarbete, det krävdes två personer enligt Arbetsmiljöverket.
Falu tingsrätt konstaterade i domen att det förelåg arbetsmiljöbrister och att arbetsledningen av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter. Men dödsorsaken var inte helt klarlagd och det kunde inte uteslutas att 49-åringen hade fallit omkull på grund an sjukdom. Därför friades arbetsledarna och Ovako.
I sitt överklagande pekade arbetsmiljöåklagaren att det som i första hand lagts arbetsgivaren till last är att arbete alls tillåtits inom maskinens riskområde. Det borde funnits ett skydd som hindrade arbetare att komma in i riskområdet innan det heta stålet passerat.
Och Svea hovrätt går alltså på åklagarens linje. Arbetet har utförts på ett sätt som inneburit risk för olycksfall, och riskerna borde ha upptäckts, konstateras i domen. De åtalade arbetsledarna har inte uppfyllt sitt arbetsmiljöansvar. Och med tanke på det allvarliga åsidosättandet av arbetsmiljöansvaret i en riskfylld verksamhet är den företagsbot åklagaren yrkat i linje med rådande praxis, konstaterar hovrätten.