Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna
Hanteringen av trotjänarna på Electrolux fabrik i Mariestad har upprört känslorna. Nu säger företaget att man jobbar för ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.
Industriarbetarnas tidning
14 november, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Ökad stress i produktionen och en platschef som saknar empati. Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. Här svarar han.
Magnus Karlsson håller inte med om att tempot i produktionen dragits upp under de sista månader som är kvar av kylskåpstillverkningen.
– Jag vet inte om vi har en högre produktion nu än vad vi har haft tidigare. Vi har en effektiv produktion och den har bibehållits. Vi fortsätter köra för fullt.
Många anställda säger har svårt att känna någon uppskattning för att de lägger ner ett hårt arbete. Har ni varit dåliga på att belöna de anställda?
– Jag tycker inte det. Man kan alltid diskutera hur och med vad man ska belöna. Men jag förstår också att det här är en jobbig situation, att man blir fråntagen sin produktion. Det förstärker naturligtvis negativa känslor. Det är fullt förståeligt.
Många av de som förlorar sina jobb är i 60-årsåldern. Vilka möjligheter till nya jobb tror du att de har när fabriken läggs ner?
– Det är naturligtvis en tuff situation som väntar dem. Men vi har goda erfarenheter av att samarbeta med Avonova (omställningsföretag) och det blir nu en utmaning att hitta olika lösningar som är anpassade efter individen. Därför satsar vi också resurser på personliga samtal så att man kan hitta rätt utbildning till exempel. Vi är öppna för alla typer av lösningar.
Vad tycker du om lösningen i Motala där alla över 59 år erbjöds avgångspension?
– Med tanke på sammansättningen av personalen gäller det att balansera kostnaderna. Vi har en policy att följa och det har vi varit tydliga med i förhandlingarna med facket. Vi har tillsammans med facken kommit fram till en modell som vi anser passar verksamheten i Mariestad och dess anställda.
Facken är inte överens med er om avgångspensionen. Men det blev för dyrt i Motala alltså?
– Det var en kostsam lösning, ja.
Som skulle bli ännu dyrare för Mariestad för att ni har ännu fler äldre?
– Man måste se olika på Motala och Mariestad. Det råder helt olika förutsättningar vad gäller personalens sammansättning, bland annat vad gäller åldersstruktur och antal anställda.
För dyrt alltså?
– Vi tycker att vi kan använda resurserna på ett bättre sätt. Bland annat det individuella supportpaketet som jag nämnde. Vi har också en tydlig policy för förtida pensioner och vi måste som arbetsgivare se till att behandla alla personalgrupper rättvist. Men den här diskussionen är utagerad nu.
Varför gjorde ni aldrig någon ansökan hos Pension Board?
– Jag fick väldigt tydliga signaler från koncernen att den här typen av lösning inte kunde vara aktuell för oss. Vi följde helt enkelt vår policy för förtida pensioner.
Det bestämdes över huvudet på dig alltså?
– Signalerna var så tydliga att jag inte kunde agera på något annat sätt. Policyn är tydlig.
Och därför skickade du aldrig in någon ansökan om avgångspension till Pension Board?
– Jag vill inte kommentera själva gången, det här är utagerat nu.
Facket tycker att du saknar empati. Kan du förstå det?
– Jag kan förstå att man jämför Mariestad med andra liknande fall. Men återigen det går inte att hantera den här typen av avslut på samma sätt. Det är fel att jämföra Mariestad med Motala.
Därför att avgångspension i Mariestad skulle bli dyrare för Electrolux?
– Betydligt dyrare.
Magnus Karlsson vill tillägga att ”vi har också lagt ned mycket arbete på att hitta en alternativ lösning för fabriken. Prodmas övertagande av fabriken och flytten av reservdelslagret från Torsvik innebär jobb för cirka 110 av de 230 anställda.”
Enligt facket gäller inte turordningen sist in- först ut för dessa arbetsuppgifter.