Industriarbetarnas tidning

Platschefen: Jag följer bara policyn

14 november, 2016

Skrivet av

Ökad stress i produktionen och en platschef som saknar empati. Kritiken från de anställda är hård mot Magnus Karlsson, platschef på Electrolux i Mariestad. Här svarar han.

Magnus Karlsson håller inte med om att tempot i produktionen dragits upp under de sista månader som är kvar av kylskåpstillverkningen.

– Jag vet inte om vi har en högre produktion nu än vad vi har haft tidigare. Vi har en effektiv produktion och den har bibehållits. Vi fortsätter köra för fullt.

Många anställda säger har svårt att känna någon uppskattning för att de lägger ner ett hårt arbete. Har ni varit dåliga på att belöna de anställda?

– Jag tycker inte det. Man kan alltid diskutera hur och med vad man ska belöna. Men jag förstår också att det här är en jobbig situation, att man blir fråntagen sin produktion. Det förstärker naturligtvis negativa känslor. Det är fullt förståeligt.

Många av de som förlorar sina jobb är i 60-årsåldern. Vilka möjligheter till nya jobb tror du att de har när fabriken läggs ner?

– Det är naturligtvis en tuff situation som väntar dem. Men vi har goda erfarenheter av att samarbeta med Avonova (omställningsföretag) och det blir nu en utmaning att hitta olika lösningar som är anpassade efter individen. Därför satsar vi också resurser på personliga samtal så att man kan hitta rätt utbildning till exempel. Vi är öppna för alla typer av lösningar.

Vad tycker du om lösningen i Motala där alla över 59 år erbjöds avgångspension?

– Med tanke på sammansättningen av personalen gäller det att balansera kostnaderna. Vi har en policy att följa och det har vi varit tydliga med i förhandlingarna med facket. Vi har tillsammans med facken kommit fram till en modell som vi anser passar verksamheten i Mariestad och dess anställda.

Facken är inte överens med er om avgångspensionen. Men det blev för dyrt i Motala alltså?

– Det var en kostsam lösning, ja.

Som skulle bli ännu dyrare för Mariestad för att ni har ännu fler äldre?

– Man måste se olika på Motala och Mariestad. Det råder helt olika förutsättningar vad gäller personalens sammansättning, bland annat vad gäller åldersstruktur och antal anställda.

För dyrt alltså?

– Vi tycker att vi kan använda resurserna på ett bättre sätt. Bland annat det individuella supportpaketet som jag nämnde. Vi har också en tydlig policy för förtida pensioner och vi måste som arbetsgivare se till att behandla alla personalgrupper rättvist. Men den här diskussionen är utagerad nu.

Varför gjorde ni aldrig någon ansökan hos Pension Board?

– Jag fick väldigt tydliga signaler från koncernen att den här typen av lösning inte kunde vara aktuell för oss. Vi följde helt enkelt vår policy för förtida pensioner.

Det bestämdes över huvudet på dig alltså?

– Signalerna var så tydliga att jag inte kunde agera på något annat sätt. Policyn är tydlig.

Och därför skickade du aldrig in någon ansökan om avgångspension till Pension Board?

– Jag vill inte kommentera själva gången, det här är utagerat nu.

Facket tycker att du saknar empati. Kan du förstå det?

– Jag kan förstå att man jämför Mariestad med andra liknande fall. Men återigen det går inte att hantera den här typen av avslut på samma sätt. Det är fel att jämföra Mariestad med Motala.

Därför att avgångspension i Mariestad skulle bli dyrare för Electrolux?

– Betydligt dyrare.

Magnus Karlsson vill tillägga att ”vi har också lagt ned mycket arbete på att hitta en alternativ lösning för fabriken. Prodmas övertagande av fabriken och flytten av reservdelslagret från Torsvik innebär jobb för cirka 110 av de 230 anställda.”

Enligt facket gäller inte turordningen sist in- först ut för dessa arbetsuppgifter.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Electrolux lovar ”riktat stöd” till trotjänarna

Hanteringen av trotjänarna på Electrolux fabrik i Mariestad har upprört känslorna. Nu säger företaget att man jobbar för ett ”riktat stöd” till de äldre som inte får avgångspension.

Electrolux har pensionerat 52-åringar

”I Mariestad gäller det som inte gällde i Fuenmayor, Florens, Nürnberg, Västervik eller Motala. Såvida inte vitvarujätten bjuder på något oväntat veckorna före jul”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys hur vitvarujätten har hanterat sina trotjänare.

Fabrikens trotjänare kammar noll

Fabrikens trotjänare kammar noll

Snart har sista kyl­skåpet tillverkats på Electrolu­x i Mariestad. För dem som jobbat här i över 40 år väntar cv-skrivande och arbetslöshet. Pension – det är för dyrt tycker företaget.

”Uruselt av Electrolux”

Erik Andersson, IF Metalls förbundsansvarige för Electrolux, är upprörd över vitvarujättens behandling av trotjänarna i Mariestadfabriken, som Dagens Arbete skrivit om. I morgon möter han koncernledningen.

Arbetarna inväntar företagets hållbara lösning

I går kom beskedet att Electrolux stänger kylskåpstillverkningen i Mariestad. Samtidigt lovar företaget att hitta en ”hållbar lösning” för fabriken. Spåren efter nedläggningarna i Västervik och Motala förskräcker.

Här sitter Pappers framtid

Här sitter Pappers framtid

När många äldre går i pension försvinner också flera som är fackligt aktiva. Därför storsatsar Pappers nu på förbundets ungdomar.

Electroluxfacket: Vi vill se konkreta förslag

Electroluxfacket: Vi vill se konkreta förslag

Electrolux lovar ”en fortsatt hållbar verksamhet” vid fabriken i Mariestad när produktionen flyttas till Ungern. Men facket menar att de ännu inte fått se något konkret.

IF Metall stämmer Electrolux för uppsägning

Efter 22 år som kylskåpsbyggare fick mannen sparken från Electrolux i Mariestad. Anledningen var att han inte hade sjukintyg från första sjukdagen, enligt en stämningsansökan från IF Metall. IF Metall vill ogiltigförklara uppsägningen och kräver att mannen får 120 000 kronor som plåster på såren. Därför stämmer facket Electrolux inför Arbetsdomstolen. Mannen hade varit sjuk […]

Electrolux minskar i Mariestad – igen

Electrolux i Mariestad varslar 82 anställda, varav 12 tjänstemän. – Ett väntat beslut, konstaterar Ola Bertilsson, luttrad ordförande i IF Metallklubben. Sjuttio kollektivanställda tvingas sluta enligt det varsel som presenterades under torsdagen. Effektivare produktion, omflyttning inom koncernen och klen efterfrågan är orsaken, enligt verkstadsklubbens ordförande. – Vi ville verkligen ha den här investeringen som också […]

Sämre flexibilitetsavtal räddar jobb

Electrolux i Mariestad tar tillbaka varsel för 52 arbetare. Men 18 tvingas gå och alla måste jobba mer konjunkturanpassat. – Vi har haft flexibilitetsavtal tidigare så det är inget nytt. Men det här avtalet, som jag undertecknade för fem minuter sedan, är klart sämre, säger Ola Bertilsson. IF Metallklubbens ordförande i kylskåpsfabriken gillar inte läget. […]