Industriarbetarnas tidning

Kvarnsveden släpper högskolekrav

16 december, 2016

Skrivet av

Stora Enso Kvarnsveden släpper kravet på högskoleutbildning för att få jobba i driften på bruket.
– Förnuftet har segrat till slut, säger Pappers lokale ordförande Sonny Waern.

Ett par år efter att PM 12:an invigdes i mitten av 2000-talet började företaget plötsligt kräva högskolepoäng för att få anställning. Detta som ett led i att höja kompetensen på företaget.

Från facklig sida var man kritisk. Pappers ordförande på bruket, Sonny Waern menade att man skulle bli det enda bruket i Sverige med så högt ställda krav.

– Att sätta upp en sådan regel till 100 procent är bara dumt. Visst kan man förstå att de vill höja industrins status, men på det här sättet blir det bara fel, sade han då.

Inom hela Pappers område skulle bara var tionde medlem kunna leva upp till ett sådant krav.

Från det lokala fackets sida tog man sedan strid för en medlem med företrädesrätt, som hade sökt jobb i driften, men fått avslag. Han saknade högskolekompetens.

Fallet landade i Arbetsdomstolen. AD konstaterade i sin dom i augusti 2013 att de flesta av brukets operatörer visserligen saknade högskola, men att det var obestridligt att företaget haft ambitionen att höja kraven och kompetensen under 2000-talet.

Domstolen såg därför inte att Stora Enso försökt kringgå de regler som finns om företrädesrätten och som anges i LAS § 25. Företaget hade all rätt att självt bestämma om vilken kompetens de ansåg sig behöva.

Pappers förlorade – men tre av de sju ledamöterna gick på Pappers linje. Förbundet dömdes att betala rättegångskostnader på 300 000 kronor.

– Domen stärker arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet ytterligare, kommenterade Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Sen dess har dock en del hänt.

– Det har varit stora bekymmer till och från, säger Sonny Waern.

Han tar exemplet med semesteravlösare. Där har företagen inte ställt krav på högskola – utom i de fall det handlat om att semesteravlösarna skulle fortsätta på vikariat.

– Då var företaget tvungna att göra sig av med dem som inte uppfyllde kraven och ge sig ut för att leta andra vikarier.

Förutom att företaget hamnat i läget att behöva utbilda folk två gånger för jobbet så har letandet heller inte varit särskilt lätt. Detta har lett till en uppluckring av den tidigare praxisen.

– Företaget motiverar detta med ”att det var rätt då men inte nu”, säger Sonny Waern.

– Men, fortsätter han, lite märkligt är det allt. Det är ju fler som går högskola nu än då. Sanningen är snarare att industrijobben som erbjuds inte är tillräckligt attraktiva för dem man vill nå.

Sonny Waern menar att detta är något man påpekat hela tiden.

– Folk utan högskola fungerar självklart bra här också. Tänk så många bra individer som inte fått jobb hos oss på senare år bara för att de saknat rätt utbildning.

Så här i efterhand tycker Sonny Waern att utvecklingen gett honom rätt.

– Du kan ge dig på att jag är nöjd i dag. Förnuftet har segrat i det långa loppet.

Platschefen Mikko Jokio bekräftar att bruket gjort en omsvängning i frågan.
Han menar att grundkravet på högskoleutbildning är en bra grund för att gå vidare i företaget – till exempel finns nu två före detta operatörer i ledningsgruppen.

Men det har blivit allt svårare att hitta folk med högskolebakgrund för operatörsjobben. Arbetsmarknaden har, särskilt under de två senaste åren, hämmat företagets ambitioner, menar han.

– Därför har vi också kommit fram till att ta bort det ”strikta” krav vi haft på senare år. Det är inte längre det enda kriteriet för anställning – även om vi fortfarande föredrar en högskoleutbildad.

 

En kommentar till “Kvarnsveden släpper högskolekrav

  • Ja man blir brydd.. När började högskolestuderande drömma om ett fabriksarbete..? Nä lite högre torde dom flesta sikta!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

När får jag svar om ledigheten?

En läsare vill söka ledigt för studier, och undrar om hen bör ansöka varje termin. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Det är på golvet man lär sig. Det vet elevern­a Martin Gunnarsson och Josua Mattsson på Rottneros sulfatfabrik i Vallvik – två snart färdigutbildade processoperatörer.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

Så lätt är det att skaffa truckkort

Så lätt är det att skaffa truckkort

Kan man verkligen skaffa truckkort på bara ett par timmar? DA tog reda på det.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Får jag schemaläggas när jag pluggar?

Jag är delvis tjänstledig på grund av studier, men jobbar tolv timmar i veckan. Min arbetsgivare schemalägger mig på mina skoltider trots att jag säger att det inte fungerar för mig. Får hon göra så?

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.