Industriarbetarnas tidning

Träindustrin får nytt snabbspår

20 december, 2016

Skrivet av

Nu startar ett nytt snabbspår för nyanlända med erfarenhet som behövs i träindustrin. Suget efter arbetskraft i branschen är ovanligt stort i år.

Yrkesgrupper i nya snabbspåret:

Maskinsnickare, maskinoperatörer inom träindustri, hyvleri, plywood och ytbehandling, montörer, skräddare, sömmare, tapetserare. Fin-, inrednings- och möbelsnickare, manuella ytbehandlare, träarbetare och industrielektriker.

Deltagare i snabbspår:
  • Nyanlända som har eller är på väg att upprätta en etableringsplan.
  • Nyanlända som det senaste året har avslutat sin etableringsplan.
  • Övriga nyanlända som beviljats uppehållstillstånd de senaste tre åren.
13 snabbspår på plats

Kockar; lastbilsförare; legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården (läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare/receptarier); lärare/förskollärare; målare; styckare och slaktare; tekniker och ingenjörer inom fastighetsbranschen; tjänstemän och ingenjörer inom byggsektorn; distributionselektriker och ingenjörer inom elbranschen; samhällsvetare; socionomer/socialt arbete; djursjukskötare (statliga och privata); träindustriarbetare.

Träindustrin behöver runt 1 000 nya yrkesarbetare varje år, men i år har trycket varit högre än normalt med minst det dubbla antalet nyrekryteringar. Det är framför allt uppgången inom husproduktionen som ligger bakom det ökade behovet. Det skapar i sin tur högre tryck även i dörr-, fönster- och möbelindustrin.

Nu lanseras ett nytt snabbspår för nyanlända som har erfarenhet eller utbildning som matchar behoven inom träindustrin. Fackförbundet GS, arbetsgivarorganisation TMF och Arbetsförmedlingen undertecknade en överenskommelse i dag tisdag.

– Vi får allt fler rapporter från våra medlemmar om att kompetensförsörjningen är en kritisk fråga för många företag. Det är i det ljuset man ska se vårt samarbete. Vi försöker minska avståndet mellan de företag som behöver arbetskraft och de nyanlända som behöver arbete, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Branschen efterfrågar personer med erfarenhet från ett tiotal yrken – bland annat maskinsnickare, montörer, tapetserare, maskinoperatörer för ytbehandling samt industrielektriker.

Hur stort antal nyanlända som har den bakgrunden kan varken Arbetsförmedlingen eller arbetsmarknadsministern svara på, mer än att det finns en ”skälig bas av potentiella deltagare” för snabbspåret.

Genom det nya snabbspåret ska den efterfrågade kompetensen identifieras och tas tillvara snabbare genom kartläggning och validering som kan göras på farsi, arabiska eller engelska.

En yrkeskompetensbedömning kan också göras ute på en arbetsplats under upp till tre veckor. Där kan luckor i kompetensen identifieras, så att en kompletterande arbetsmarknadsutbildning eller arbetspraktik kan anpassas efter behovet.

Anställningsstöd så som instegsjobb, yrkesintroduktionsanställningar och nystartsjobb kan också användas inom snabbspåret. Parallellt med de olika insatserna ska deltagarna läsa yrkessvenska.

Det var under våren 2015 som Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter fick regeringens uppdrag att ta fram snabbspår för branscher med bristyrken. Med dagens uppgörelse har 13 olika branscher med ett 20-tal yrkesgrupper kommit överens om snabbspår.

Träindustrins snabbspår fokuseras till orter där efterfrågan på arbetskraft är störst: i Småland, Skaraborg, Halland, Östra Skåne, Västra Götaland, Västerbotten samt Södra Norrbotten.

De senaste dagarna har en infekterad debatt mellan LO och Svenskt Näringsliv pågått. Båda sidor anklagar varandra för att på olika sätt dra sig ur samtalen om hur arbetslösa med låg utbildning ska komma in på arbetsmarknaden. På presskonferensen passade branschorganisationen TMF:s vd David Johnsson på att lyfta frågan.

– Man ska ha klart för sig att den här typen av överenskommelser riktar sig mot bristyrken. Det finns 110 000 personer utanför arbetsmarknaden som saknar gymnasieutbildning. Vi måste hitta metoder för att lättare anställa dem och ser framför oss sänkta arbetsgivaravgifter och inkomstskatter.

Där avbröts han av arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

– Nu får du hålla dig till snabbspåret.

Satsningen på snabbspår har fått viss kritik för att inte ge resultat. I oktober släppte Arbetsförmedlingen en egen rapport där de slog fast att endast tre av snabbspåren var i fas, sex var delvis i fas medan det krävdes omtag i resten.

– Det är ett nytt sätt att jobba för Arbetsförmedlingen och det tar en del tid att köra in. Det är inte bara att trycka på knappen och köra, utan det här får växa sig fram. Men det här är framtidens melodi för Arbetsförmedlingen, även efter att vi har fått in den stora mängden nyanlända på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Fram till och med november har 2 609 personer deltagit i snabbspårsaktiviteter i år, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Flest deltagare har spåren för lärare och förskollärare, samhällsvetare samt olika legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”De problem som finns måste lösas, men den lagliga och värdefulla arbetskraftsinvandringen ska värnas”, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Värna framtidens pappers­arbetare

Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Sommarjobben i industrin ökar

Sommarjobben i industrin ökar

Den som söker sommarjobb inom industrin har i år stora chanser att få ett. Arbetsförmedlingen har fått in 2 500 sommarjobb, 500 fler än förra året.

Grönt ljus för utökad Yrkeshögskola

Grönt ljus för utökad Yrkeshögskola

Utbyggnaden av Yrkeshögskolan hotades av regeringskaoset. Med den nya budgeten är platserna räddade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?