Industriarbetarnas tidning

Träindustrin får nytt snabbspår

20 december, 2016

Skrivet av

Nu startar ett nytt snabbspår för nyanlända med erfarenhet som behövs i träindustrin. Suget efter arbetskraft i branschen är ovanligt stort i år.

Yrkesgrupper i nya snabbspåret:

Maskinsnickare, maskinoperatörer inom träindustri, hyvleri, plywood och ytbehandling, montörer, skräddare, sömmare, tapetserare. Fin-, inrednings- och möbelsnickare, manuella ytbehandlare, träarbetare och industrielektriker.

Deltagare i snabbspår:
  • Nyanlända som har eller är på väg att upprätta en etableringsplan.
  • Nyanlända som det senaste året har avslutat sin etableringsplan.
  • Övriga nyanlända som beviljats uppehållstillstånd de senaste tre åren.
13 snabbspår på plats

Kockar; lastbilsförare; legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården (läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare/receptarier); lärare/förskollärare; målare; styckare och slaktare; tekniker och ingenjörer inom fastighetsbranschen; tjänstemän och ingenjörer inom byggsektorn; distributionselektriker och ingenjörer inom elbranschen; samhällsvetare; socionomer/socialt arbete; djursjukskötare (statliga och privata); träindustriarbetare.

Träindustrin behöver runt 1 000 nya yrkesarbetare varje år, men i år har trycket varit högre än normalt med minst det dubbla antalet nyrekryteringar. Det är framför allt uppgången inom husproduktionen som ligger bakom det ökade behovet. Det skapar i sin tur högre tryck även i dörr-, fönster- och möbelindustrin.

Nu lanseras ett nytt snabbspår för nyanlända som har erfarenhet eller utbildning som matchar behoven inom träindustrin. Fackförbundet GS, arbetsgivarorganisation TMF och Arbetsförmedlingen undertecknade en överenskommelse i dag tisdag.

– Vi får allt fler rapporter från våra medlemmar om att kompetensförsörjningen är en kritisk fråga för många företag. Det är i det ljuset man ska se vårt samarbete. Vi försöker minska avståndet mellan de företag som behöver arbetskraft och de nyanlända som behöver arbete, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Branschen efterfrågar personer med erfarenhet från ett tiotal yrken – bland annat maskinsnickare, montörer, tapetserare, maskinoperatörer för ytbehandling samt industrielektriker.

Hur stort antal nyanlända som har den bakgrunden kan varken Arbetsförmedlingen eller arbetsmarknadsministern svara på, mer än att det finns en ”skälig bas av potentiella deltagare” för snabbspåret.

Genom det nya snabbspåret ska den efterfrågade kompetensen identifieras och tas tillvara snabbare genom kartläggning och validering som kan göras på farsi, arabiska eller engelska.

En yrkeskompetensbedömning kan också göras ute på en arbetsplats under upp till tre veckor. Där kan luckor i kompetensen identifieras, så att en kompletterande arbetsmarknadsutbildning eller arbetspraktik kan anpassas efter behovet.

Anställningsstöd så som instegsjobb, yrkesintroduktionsanställningar och nystartsjobb kan också användas inom snabbspåret. Parallellt med de olika insatserna ska deltagarna läsa yrkessvenska.

Det var under våren 2015 som Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadens parter fick regeringens uppdrag att ta fram snabbspår för branscher med bristyrken. Med dagens uppgörelse har 13 olika branscher med ett 20-tal yrkesgrupper kommit överens om snabbspår.

Träindustrins snabbspår fokuseras till orter där efterfrågan på arbetskraft är störst: i Småland, Skaraborg, Halland, Östra Skåne, Västra Götaland, Västerbotten samt Södra Norrbotten.

De senaste dagarna har en infekterad debatt mellan LO och Svenskt Näringsliv pågått. Båda sidor anklagar varandra för att på olika sätt dra sig ur samtalen om hur arbetslösa med låg utbildning ska komma in på arbetsmarknaden. På presskonferensen passade branschorganisationen TMF:s vd David Johnsson på att lyfta frågan.

– Man ska ha klart för sig att den här typen av överenskommelser riktar sig mot bristyrken. Det finns 110 000 personer utanför arbetsmarknaden som saknar gymnasieutbildning. Vi måste hitta metoder för att lättare anställa dem och ser framför oss sänkta arbetsgivaravgifter och inkomstskatter.

Där avbröts han av arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

– Nu får du hålla dig till snabbspåret.

Satsningen på snabbspår har fått viss kritik för att inte ge resultat. I oktober släppte Arbetsförmedlingen en egen rapport där de slog fast att endast tre av snabbspåren var i fas, sex var delvis i fas medan det krävdes omtag i resten.

– Det är ett nytt sätt att jobba för Arbetsförmedlingen och det tar en del tid att köra in. Det är inte bara att trycka på knappen och köra, utan det här får växa sig fram. Men det här är framtidens melodi för Arbetsförmedlingen, även efter att vi har fått in den stora mängden nyanlända på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Fram till och med november har 2 609 personer deltagit i snabbspårsaktiviteter i år, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Flest deltagare har spåren för lärare och förskollärare, samhällsvetare samt olika legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.