Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv
Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
5 oktober, 2023
Skrivet av Eva Burman
Eva Burman: Människor flyttar inte för jobben. Särskilt inte om det redan finns arbeten där man bor.
I Johanna Edströms utmärkta reportage från Pajala beskrivs hur fort det kan gå när det går snett. 2012 öppnade Northland Resources en gruva i Kaunisvaara. Två år senare gick företaget i konkurs. Det var prisfall på järnmalm. Skenande kostnader och drömmar gick upp i rök. Inte bara för gruvbolaget, utan även för de som bodde och flyttat till orten för arbete.
Det var prisfall på järnmalm. Den nya ägaren Kaunis Iron har nu fått klartecken att starta två nya gruvor. Det talas om massor av arbetstillfällen och tillväxt i regionen.
Och företaget är inte ensamt om att satsa i norr. LKAB, SSAB, alla har stora planer. Allt tack vare den fossilfria vattenkraften och malmfälten.
Men utmaningarna denna gång är inte prisfall eller inflation. Inte heller klimatförändringar. I stället är det den enorma bristen på arbetskraft.
Företagen själva tycks övertygade om att lämmeltåget ska vända åter. 100 000 personer behöver flytta till Norrland för att möta efterfrågan. Och det vill folk. I alla fall tycks man tro LKAB, som gjort en undersökning tillsammans med Novus. En tredjedel av svenskarna säger sig överväga en flytt till norr – om man får det jobb man vill ha.
Jag vet inte jag. Som man frågar får man svar. Forskning har dessutom visat att människor inte är beredda att flytta för arbete. Speciellt inte när det redan finns där man bor.
Faktum är att det är kris i befolkningsfrågan. Igen.
De närmaste tio åren kommer andelen 80-plussare i Sverige att öka med 50 procent. Samtidigt ökar andelen i arbetsför ålder med endast 4 procent.
Enbart sjukvården och äldreomsorgen skulle behöva anställa 65 procent av all tillgänglig arbetskraft i landet fram till 2030. Då ska vi veta att vård och omsorg sysselsätter mindre än en femtedel av alla som arbetar i Sverige.
Läs också
Sveriges största konkurs är en unik erfarenhet när industrin i norr byggs ut i rekordfart.
Ironiskt nog är också Norrbotten bland de som drabbats hårdast av arbetskraftsbrist. Det län där de största industrisatsningarna nu görs. Utflyttningen är större än inflyttningen. Och den lilla befolkningsökning man har sker i gruppen över 80 år. Västerbotten har samma problem, även om prognosen är något bättre där.
Ni fattar – kalkylen går inte ihop. Bristen på arbetskraft kommer påverka hela välfärdssamhället. Och det kommer definitivt påverka företagens möjligheter att satsa i norr.