Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Var lugn, återväxten är säkrad

Publicerad 2022-05-19, 09:00   Uppdaterad 2024-01-18, 16:36

Krönika När de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Från ett förbundsstyrelsemöte 2017, där det konstaterades att färre och färre unga blev medlemmar i förbundet och där idéerna om hur denna trend skulle vändas var få, har riktningen nu ändrats och framtiden är ljus.

Länge såg det mörkt ut för Pappers. Stora nedskärningar och till och med nedläggningar av hela fabriker under slutet av 90- och början av 00-talet ledde till att organisationen krympte.

I efterspelet blev det dessutom allt vanligare bland nyanställda ute på bruken att inte gå med i vår förening. Något som alltid varit självklart började plötsligt ifrågasättas. Antalet medlemmar i Pappers blev färre och även organisationsgraden sjönk. Vid styrelsemötet 2017 rapporterades det om en organisationsgrad på 95 procent och trenden pekade nedåt. Ingen kom på något bättre än att vänta och se.

Men något behövde ske. Vi kunde inte längre bara sitta och titta på. Något behövde göras för unga – av unga.

Startskottet blev en lång kväll ute på Rönneberga kursgård dit vi bjudit fem engagerade unga medlemmar som vi kände till i förbundet. En kväll med mycket skratt och kreativitet, där ordet nej var förbjudet, och plötsligt så hade vi en idé. Ung 2020 var fött. Eventet som skulle samla och engagera 2000 unga pappersarbetare – alla under 30 år. En galen idé kanske, men det var målet. En modig och insiktsfull förbundsstyrelse tog beslutet att investera i Pappers framtid.

Sagt och gjort. Arbetet tog fart och ordet spred sig ute i landet. 100-årsjubileet skulle bli ett avstamp in i framtiden. Efter tre års arbete med Ung 2020, med bruksturnéer, pod- och filminspelningar och ett sällan skådat engagemang, så hade vi inte längre bara fem engagerade unga. Vi hade över hundra och Pappers Ung-satsning är omtalad inte bara hos oss i Pappers utan också inom hela LO.

Så kom pandemin och luften gick ur. Skulle vi nu ge upp? Nej, motgångar är utmaningar. Vi tog beslut efter nya förutsättningar, skalade ner och ställde om. Ung 2020 blev Ung 2022.

I dag, fem år efter styrelsemötet där man ville vänta och se, är det inte längre ett alternativ. I förbundet finns nu en framtidstro. En tro att vi kan fortsätta vara världens bästa fackförbund i 40 år till. Våra medlemmar som engagerat sig ute i våra avdelningar i över 30 år ser hur den nya generationen pappersarbetare förbereder sig för att axla ansvaret när de själva inte längre jobbar kvar. De ser att det finns nya engagerade människor som tar Pappers in i framtiden.

Pontus Georgsson

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus…

Facket är vårt bästa självförsvar

”Tesla-konflikten visar det tydligt – vi kan inte lita på att arbetsgivarna står på vår sida”

Facket är vårt bästa självförsvar skriver GS Ordförande Per-Olof Sjöö.

”I högkonjunktur betalar arbetarna med tid och svett. I lågkonjunktur riskerar de att åka ut”

Det är tanklösa varsel hos företagen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

15 fackklubbar: Angreppen på Cytiva-klubben är ett angrepp mot oss alla

15 fackklubbar: Angreppen på Cytiva-klubben är ett angrepp mot oss alla

”De angrepp som deras demokratiskt valda företrädare blivit utsatta för är angrepp mot alla förtroendevalda – och hela den svenska modellen!”

Hur ska företagen vända lämmeltåget norrut?

Hur ska företagen vända lämmeltåget norrut?

Eva Burman: Människor flyttar inte för jobben. Särskilt inte om det redan finns arbeten där man bor. 

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte…