Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Var lugn, återväxten är säkrad

19 maj, 2022

Skrivet av

Krönika När de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Från ett förbundsstyrelsemöte 2017, där det konstaterades att färre och färre unga blev medlemmar i förbundet och där idéerna om hur denna trend skulle vändas var få, har riktningen nu ändrats och framtiden är ljus.

Länge såg det mörkt ut för Pappers. Stora nedskärningar och till och med nedläggningar av hela fabriker under slutet av 90- och början av 00-talet ledde till att organisationen krympte.

I efterspelet blev det dessutom allt vanligare bland nyanställda ute på bruken att inte gå med i vår förening. Något som alltid varit självklart började plötsligt ifrågasättas. Antalet medlemmar i Pappers blev färre och även organisationsgraden sjönk. Vid styrelsemötet 2017 rapporterades det om en organisationsgrad på 95 procent och trenden pekade nedåt. Ingen kom på något bättre än att vänta och se.

Men något behövde ske. Vi kunde inte längre bara sitta och titta på. Något behövde göras för unga – av unga.

Startskottet blev en lång kväll ute på Rönneberga kursgård dit vi bjudit fem engagerade unga medlemmar som vi kände till i förbundet. En kväll med mycket skratt och kreativitet, där ordet nej var förbjudet, och plötsligt så hade vi en idé. Ung 2020 var fött. Eventet som skulle samla och engagera 2000 unga pappersarbetare – alla under 30 år. En galen idé kanske, men det var målet. En modig och insiktsfull förbundsstyrelse tog beslutet att investera i Pappers framtid.

Sagt och gjort. Arbetet tog fart och ordet spred sig ute i landet. 100-årsjubileet skulle bli ett avstamp in i framtiden. Efter tre års arbete med Ung 2020, med bruksturnéer, pod- och filminspelningar och ett sällan skådat engagemang, så hade vi inte längre bara fem engagerade unga. Vi hade över hundra och Pappers Ung-satsning är omtalad inte bara hos oss i Pappers utan också inom hela LO.

Så kom pandemin och luften gick ur. Skulle vi nu ge upp? Nej, motgångar är utmaningar. Vi tog beslut efter nya förutsättningar, skalade ner och ställde om. Ung 2020 blev Ung 2022.

I dag, fem år efter styrelsemötet där man ville vänta och se, är det inte längre ett alternativ. I förbundet finns nu en framtidstro. En tro att vi kan fortsätta vara världens bästa fackförbund i 40 år till. Våra medlemmar som engagerat sig ute i våra avdelningar i över 30 år ser hur den nya generationen pappersarbetare förbereder sig för att axla ansvaret när de själva inte längre jobbar kvar. De ser att det finns nya engagerade människor som tar Pappers in i framtiden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Alltför många frågor kvarstår. Estland och Sverige borde göra en ny oberoende utredning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Minimilönen har ett högt pris

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Pappers Ung2020 blir 2022

Pappers Ung2020 blir 2022

Här är de, personerna som ska ratta Papper­s stora ungdomsprojekt fram­över. Nästa år ska de ordna ett stort evenemang för förbundets unga medlemmar.