Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Var lugn, återväxten är säkrad

19 maj, 2022

Skrivet av

Krönika När de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Från ett förbundsstyrelsemöte 2017, där det konstaterades att färre och färre unga blev medlemmar i förbundet och där idéerna om hur denna trend skulle vändas var få, har riktningen nu ändrats och framtiden är ljus.

Länge såg det mörkt ut för Pappers. Stora nedskärningar och till och med nedläggningar av hela fabriker under slutet av 90- och början av 00-talet ledde till att organisationen krympte.

I efterspelet blev det dessutom allt vanligare bland nyanställda ute på bruken att inte gå med i vår förening. Något som alltid varit självklart började plötsligt ifrågasättas. Antalet medlemmar i Pappers blev färre och även organisationsgraden sjönk. Vid styrelsemötet 2017 rapporterades det om en organisationsgrad på 95 procent och trenden pekade nedåt. Ingen kom på något bättre än att vänta och se.

Men något behövde ske. Vi kunde inte längre bara sitta och titta på. Något behövde göras för unga – av unga.

Startskottet blev en lång kväll ute på Rönneberga kursgård dit vi bjudit fem engagerade unga medlemmar som vi kände till i förbundet. En kväll med mycket skratt och kreativitet, där ordet nej var förbjudet, och plötsligt så hade vi en idé. Ung 2020 var fött. Eventet som skulle samla och engagera 2000 unga pappersarbetare – alla under 30 år. En galen idé kanske, men det var målet. En modig och insiktsfull förbundsstyrelse tog beslutet att investera i Pappers framtid.

Sagt och gjort. Arbetet tog fart och ordet spred sig ute i landet. 100-årsjubileet skulle bli ett avstamp in i framtiden. Efter tre års arbete med Ung 2020, med bruksturnéer, pod- och filminspelningar och ett sällan skådat engagemang, så hade vi inte längre bara fem engagerade unga. Vi hade över hundra och Pappers Ung-satsning är omtalad inte bara hos oss i Pappers utan också inom hela LO.

Så kom pandemin och luften gick ur. Skulle vi nu ge upp? Nej, motgångar är utmaningar. Vi tog beslut efter nya förutsättningar, skalade ner och ställde om. Ung 2020 blev Ung 2022.

I dag, fem år efter styrelsemötet där man ville vänta och se, är det inte längre ett alternativ. I förbundet finns nu en framtidstro. En tro att vi kan fortsätta vara världens bästa fackförbund i 40 år till. Våra medlemmar som engagerat sig ute i våra avdelningar i över 30 år ser hur den nya generationen pappersarbetare förbereder sig för att axla ansvaret när de själva inte längre jobbar kvar. De ser att det finns nya engagerade människor som tar Pappers in i framtiden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Vår framgång hänger på ditt stöd

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.