”Organisering är som ett spindelnät”
Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.
Industriarbetarnas tidning
20 maj, 2022 - 16:39
Skrivet av Marie Edholm
Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.
Orden fullkomligt strömmade ur näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson när han gästtalade via länk på GS-fackets kongress i Örebro. Det går inte att ta miste på optimismen inför den industriella klimatomställning som pågår i framför allt norra Sverige.
– Det är gigantiska investeringar som kommer att ske de kommande åren, vi har räknat på det och det handlar om 1 100 miljarder kronor. Det är en industrirevolution i dess rätta bemärkelse.
Batterifabriker, vindkraft, biobränsle, brytning av mineraler och avskiljning av koldioxid från skorstensutsläpp. De stora satsningarna görs i norra Sverige, och där finns också mycket av den skog som också är viktig i omställningen.
Det kommer behövas mycket arbetskraft. Kompetensförsörjningen är en av frågorna som regeringen sliter med, enligt Karl-Petter Thorwaldsson, och därför är det nya omställningsstudiestödet, som riksdagen ska rösta om i början av juni, en viktig framgång.
– Redan i år har vi lyckats sätta av 9 miljarder kronor till kompetensutveckling.
Möjligheten till omställning mitt i livet med en rejäl ersättning från samhället under tiden kommer att bli möjlig för många, menar Thorwaldsson, och det är viktigt också för de nya gröna industrierna som etableras i norra Sverige.
Efter talet öppnade han för frågor från kongressombuden, som bland annat ville veta mer om hur arbetskraftsbristen i norr egentligen ska lösas i praktiken.
Det finns två svar på det, menar Thorwaldsson. Det tuffa och det snälla. Det tuffa innebär att arbetslösa i södra Sverige måste flytta till jobben. Precis som människor tidigare har flyttat från norr till söder för att få jobb, måste flyttlassen nu gå norrut.
– Om vi kunde sno er arbetskraft i 50 års tid så är det payback-time nu.
Det snälla svaret handlar om att regeringen tillsammans med kommuner och regioner måste göra orterna attraktiva att flytta till och se till att det finns bostäder att flytta till.
Sen är det bara att dra på långkalsongerna, säger han.
– Skaffa toppluva och leva ett gott liv i skidspåren, säger Karl-Petter Thorwaldsson.