Industriarbetarnas tidning

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

20 maj, 2022 - 16:39

Skrivet av

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

Orden fullkomligt strömmade ur näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson när han gästtalade via länk på GS-fackets kongress i Örebro. Det går inte att ta miste på optimismen inför den industriella klimatomställning som pågår i framför allt norra Sverige.

– Det är gigantiska investeringar som kommer att ske de kommande åren, vi har räknat på det och det handlar om 1 100 miljarder kronor. Det är en industrirevolution i dess rätta bemärkelse.

Batterifabriker, vindkraft, biobränsle, brytning av mineraler och avskiljning av koldioxid från skorstensutsläpp. De stora satsningarna görs i norra Sverige, och där finns också mycket av den skog som också är viktig i omställningen.

Det kommer behövas mycket arbetskraft. Kompetensförsörjningen är en av frågorna som regeringen sliter med, enligt Karl-Petter Thorwaldsson, och därför är det nya omställningsstudiestödet, som riksdagen ska rösta om i början av juni, en viktig framgång.

– Redan i år har vi lyckats sätta av 9 miljarder kronor till kompetensutveckling.

Möjligheten till omställning mitt i livet med en rejäl ersättning från samhället under tiden kommer att bli möjlig för många, menar Thorwaldsson, och det är viktigt också för de nya gröna industrierna som etableras i norra Sverige.

Efter talet öppnade han för frågor från kongressombuden, som bland annat ville veta mer om hur arbetskraftsbristen i norr egentligen ska lösas i praktiken.

Det finns två svar på det, menar Thorwaldsson. Det tuffa och det snälla. Det tuffa innebär att arbetslösa i södra Sverige måste flytta till jobben. Precis som människor tidigare har flyttat från norr till söder för att få jobb, måste flyttlassen nu gå norrut.

– Om vi kunde sno er arbetskraft i 50 års tid så är det payback-time nu.

Det snälla svaret handlar om att regeringen tillsammans med kommuner och regioner måste göra orterna attraktiva att flytta till och se till att det finns bostäder att flytta till.

Sen är det bara att dra på långkalsongerna, säger han.

– Skaffa toppluva och leva ett gott liv i skidspåren, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi står beredda att bygga husen

Vi står beredda att bygga husen

Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Så får du betalt för att plugga

Så får du betalt för att plugga

Trött på jobbet eller sugen på att utvecklas? Från den 1 oktober finns möjlighet att söka det nya omställningsstudiestödet. Men skynda dig, pengarna kan ta slut.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.