Kongressen sa nej till sextimmarsdag
Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.
Industriarbetarnas tidning
30 januari, 2017
Skrivet av Harald Gatu
Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här gjorde man tvärtom.
På Toyota förlängdes öppettiderna och två skiftlag delade på tolv timmar. Hos maskintäta kretskortstillverkaren Aros Electronics förkortades däremot drifttiden från 16 till 12 timmar.
Två åttatimmarsskift har blivit två sextimmarsskift.
Hur går det ihop? Ska inte dyra maskiner gå så mycket som möjligt? Produktionschefen Kent Johansson svarar:
– Tidigare hade vi för många dyra avbrott i samband med fika och matraster. Med sextimmarsskiften fick vi ett jämnare flöde utan avbrott. På så vis kunde vi räkna hem kalkylen.
Nu stoppas inte flödet för underhåll eller programmering i samma omfattning som tidigare. Sånt görs nu på kvällen, när maskinerna vilar. Underhållspersonalen och de tekniker som sköter programmeringen jobbar nämligen kvar på de gamla skifttiderna, åttatimmars tvåskift.
Därför har de drygt fem kvällstimmar på sig att serva maskinerna när driften står still.
Hittills är det bara på en avdelning som sextimmarsdagen tillämpas och omfattar bara sex av de drygt 50 kollektivanställda. Men kanske fler avdelningar följer efter?
– Det är vår ambition. Men det måste fungera med produktionen också. Vi har testat på ytmonteringen men det föll inte ut så bra. Omställningstiden blev en alltför stor del av arbetstiden. Flödet stoppas upp.
Många vill ha kortare arbetstid, inte bara på Aros Electronics. På höstens IF Metall-träffar visade det sig att de flesta av de tusen deltagarna anser att arbetstidsförkortning är det viktigaste kravet i avtalsrörelsen.
Men förkortad arbetstid behöver inte nödvändigtvis betyda kortare arbetsdag eller färre timmar per vecka. Arbetstidsförkortning kan också betyda olika pensionslösningar.