Enträget förhandlande gav extra i potten på Scania
IF Metallklubbarna på Scania har förhandlat fram ett lönepåslag på 3,3 procent. 0,6 procentenheter mer än det centrala avtalet.
Industriarbetarnas tidning
avtal 2017. Arbetsgivarna inom industrin gick ut med ett bud på 1,5 procent till facken. Budet avvisas, bland annat från IF Metall.
– Den siffran hörde vi redan i julas. Ingenting har förändrats i deras bud, säger Anders Ferbe.
Budet på 1,5 procents löneökningstakt är väl avvägt, skriver Teknikföretagen, Trä- och Möbelföretagen, Grafiska företagen och ytterligare fyra arbetsgivarorganisationer i ett pressmeddelande.
Enligt arbetsgivarorganisationerna är svensk exportindustri inne i en långvarigt negativ trend. Men om kostnadsnivåerna kan hållas nere finns förutsättningar för industriell verksamhet i Sverige att stärkas, skriver de. De ser också gärna att avtalen blir längre än ett år.
Budet avvisas dock direkt av bland andra IF Metall. Enligt förbundsordförande Anders Ferbe finns inget nytt i det bud som lades fram i dag.
– Siffran 1,5 procent hörde vi redan i julas. Ingenting har förändrats i deras bud. Jag ser ingen avsättning till delpension. De har samma syn i arbetstidsfrågan. Kort sagt: De står kvar vid sina ursprungliga krav.
Att arbetsgivarna upprepar sitt ursprungliga bud följer ett mönster från tidigare avtalsrörelser, säger Anders Ferbe.
– De brukar göra på det här viset strax innan Opo (opartiska ordföranden, red. kommentar) kommer in i bilden. Kanske för att markera den nivå som de anser är lämplig. Men nu fortsätter vi förhandlingarna som planerat.
GS-fackets avtalssekreterare Madelene Engman säger att budet på 1,5 procent självklart är för lågt. Facken inom industrin och LO-förbunden har krävt 2,8 procent, precis som i förra avtalsrörelsen. Då blev det en uppgörelse på 2,2 procent.
– Vad gäller avtalsperiodens längd så stänger vi aldrig dörrar, men allt beror på innehåll och nivå. Dessutom har vi krav på deltidspension, säger Madelene Engman.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser däremot inte att arbetsgivarna upprepar sina ursprungliga krav. Förhandlingar pågår och han vill inte redogöra för innehållet i de diskussionerna. När det gäller löneökningstakten kan arbetsgivarna gå med på 1,5 procent.
Före jul sa ni ”max 1,5 procent”. Så vad är egentligen nytt i ert bud?
– När Anders Ferbe säger att alla försämringar kvarstår i våra krav så är det inget annat än en dramaeffekt.
– Vi har lagt ett bud med hänvisning till våra krav – och till de diskussioner som vi för med våra motparter. Jag utgår från att Anders Ferbe är medveten om innehållet i de diskussionerna. Vi står inte och stångas i samma uppfattning som vi hade från början. Att påstå det är bara retorik.
Gäller det också en fråga som arbetstiderna?
– IF Metall har framfört krav på tydliga försämringar för arbetsgivarna när det gäller arbetstiderna, till exempel sänkt övertidstak. Vi begär förändringar vad gäller flexibilitet och övertid. I de diskussioner som vi för så upprepar vi inte våra utgångspositioner.
Att ni nu upprepar samma lönebud som i julas – ska man se det som ett tecken att ni vill markera nivån inför att de opartiska ordförandena (Opo) tar över förhandlingarna vid månadsskiftet?
– Därför att det är vår bedömning. Och vi tycker att det är rimligt att vi klargör den inför Opo, allmänheten och media. Det här är ett seriöst bud som tar hänsyn att vi har tappat i konkurrenskraft och att vi bedömer att arbetskraftskostnaden i konkurrentländerna stiger med cirka 1,5 procent.
– Den här gamla teorin om att arbetsgivarna ska sitta och säga noll hela tiden ända tills ett avtal är klart, den teorin är förlegad.
Bakom budet från arbetsgivarna inom industrin står Teknikföretagen, Livsmedelsföretagen, Ikem, Trä- och möbelföretagen, SLA, Grafiska företagen och Teko. Industriarbetsgivarna har däremot valt att inte ansluta sig till budet.
– Det är för tidigt att lägga ett bud i det här skedet av förhandlingarna, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i ett pressmeddelande.
Texten är uppdaterad klockan 14:10.