Industriarbetarnas tidning

Facket och H&M pressar underleverantörer

20 maj, 2017

Skrivet av

Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning för de avskedade.

– Helst ser vi att alla återanställs och att de anställda får fulla fackliga rättigheter, säger Nazma Akter, ordförande för ett av landets textilarbetarförbund, Sommilito Garments Sramik Federation till Dagens Arbete.

Nazma Akter gästar just nu IF Metalls kongress i Göteborg.  Där berättade hon om det samarbete med H&M som inletts i Bangladesh. Samarbetet sker inom ramen för det globala avtal som IF Metall, det globala industriarbetarfacket IndustriAll häromåret tecknade med den svenska klädjätten.

I enlighet med avtalet har H&M och facken hittills gemensamt byggt upp nationella samarbetskommittér i fem länder.  I höstas började kommittén sitt arbete i Bangladesh. Nazma Akter är en av tre fackliga representanter utsedda av IndustriAll.

– Avtalet har redan betytt mycket för oss. Vi har haft workshops för arbetsgivare, fack och anställda på företagen som innebär att vi har tagit de första stegen till en verklig social dialog.

Men kommittén gör också brandkårsutryckningar. Som nu i efterspelet till den strejkvåg som utbröt i i december. Tusentals textilarbetare strejkade i syfte att höja minimilönerna. Idag uppgår den lagstadgade minilönen till cirka 500 kronor i månaden.

Tusentals avskedades varav 800 anställda från sex av H&M:s underleverantörsföretag. 35 fackliga aktivister fängslades, varav några från det svenska företagets underleverantörer. Samtliga frigavs senare mot borgen.

– Tillsammans med HM har vi besökt de sex företagen och försökt få dem att dra tillbaka alla avskedanden, säger Nazma Akter.

Samarbetskommittéen mellan HM och facken har själva inget förhandlingsmandat. Kommittéens uppgift är att se till att få igång en dialog mellan arbetsgivare och anställda i enlighet med det globala avtalet. Nazma Akter tycker att H&M har bjudit till.

– Ja, de lyssnar på oss. Jag tycker att de har en positiv attityd. De är en viktig partner eftersom de är så stora. Jag hoppas att vi tillsammans kan göra mer för att exempelvis höja minimilönerna. Utmaningarna är gigantiska.

Nazma Akter började arbeta i textilindustrin som elvaåring. På nära håll har hon sett de svåra villkor som landets fem miljoner textilarbetare lever under.

– Med H&M-avtalet känns det som om vi har börjat gå mot rätt håll. Jag tror att avtalet kommer att betyda jättemycket.

Inför kongressen talade hon om behovet av fackligt samarbete över gränserna.’

– De multinationella företagen måste lyssna. För att göra våra röster hörda kanske vi måste organisera en global strejk, sa hon och drog ner en av kongressens längsta applåder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

H&M förlänger det globala avtalet med facket

H&M förlänger det globala avtalet med facket

För ett år sedan tecknades avtalet som rörde för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten H&M:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. ”Ett kvitto på att det fungerat”, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

Han leder det globala industriarbetar­facket

Han leder det globala industriarbetar­facket

Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.

Miljökata­strofen som flyttade

Miljökata­strofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Miljökatastrofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

Arbetares rättigheter hotas globalt

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Det blir allt svårare att jobba fackligt i världen, enligt världsfacket ITUC. Ju högre siffra desto större fara. Hoten och våldet ökar – i Colombia mördades 19 stycken fackligt aktiva under fjolåret.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.