Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning för de avskedade.
– Helst ser vi att alla återanställs och att de anställda får fulla fackliga rättigheter, säger Nazma Akter, ordförande för ett av landets textilarbetarförbund, Sommilito Garments Sramik Federation till Dagens Arbete.
Nazma Akter gästar just nu IF Metalls kongress i Göteborg. Där berättade hon om det samarbete med H&M som inletts i Bangladesh. Samarbetet sker inom ramen för det globala avtal som IF Metall, det globala industriarbetarfacket IndustriAll häromåret tecknade med den svenska klädjätten.
I enlighet med avtalet har H&M och facken hittills gemensamt byggt upp nationella samarbetskommittér i fem länder. I höstas började kommittén sitt arbete i Bangladesh. Nazma Akter är en av tre fackliga representanter utsedda av IndustriAll.
– Avtalet har redan betytt mycket för oss. Vi har haft workshops för arbetsgivare, fack och anställda på företagen som innebär att vi har tagit de första stegen till en verklig social dialog.
Men kommittén gör också brandkårsutryckningar. Som nu i efterspelet till den strejkvåg som utbröt i i december. Tusentals textilarbetare strejkade i syfte att höja minimilönerna. Idag uppgår den lagstadgade minilönen till cirka 500 kronor i månaden.
Tusentals avskedades varav 800 anställda från sex av H&M:s underleverantörsföretag. 35 fackliga aktivister fängslades, varav några från det svenska företagets underleverantörer. Samtliga frigavs senare mot borgen.
– Tillsammans med HM har vi besökt de sex företagen och försökt få dem att dra tillbaka alla avskedanden, säger Nazma Akter.
Samarbetskommittéen mellan HM och facken har själva inget förhandlingsmandat. Kommittéens uppgift är att se till att få igång en dialog mellan arbetsgivare och anställda i enlighet med det globala avtalet. Nazma Akter tycker att H&M har bjudit till.
– Ja, de lyssnar på oss. Jag tycker att de har en positiv attityd. De är en viktig partner eftersom de är så stora. Jag hoppas att vi tillsammans kan göra mer för att exempelvis höja minimilönerna. Utmaningarna är gigantiska.
Nazma Akter började arbeta i textilindustrin som elvaåring. På nära håll har hon sett de svåra villkor som landets fem miljoner textilarbetare lever under.
– Med H&M-avtalet känns det som om vi har börjat gå mot rätt håll. Jag tror att avtalet kommer att betyda jättemycket.
Inför kongressen talade hon om behovet av fackligt samarbete över gränserna.’
– De multinationella företagen måste lyssna. För att göra våra röster hörda kanske vi måste organisera en global strejk, sa hon och drog ner en av kongressens längsta applåder.