Industriarbetarnas tidning

Facket och H&M pressar underleverantörer

20 maj, 2017

Skrivet av

Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning för de avskedade.

– Helst ser vi att alla återanställs och att de anställda får fulla fackliga rättigheter, säger Nazma Akter, ordförande för ett av landets textilarbetarförbund, Sommilito Garments Sramik Federation till Dagens Arbete.

Nazma Akter gästar just nu IF Metalls kongress i Göteborg.  Där berättade hon om det samarbete med H&M som inletts i Bangladesh. Samarbetet sker inom ramen för det globala avtal som IF Metall, det globala industriarbetarfacket IndustriAll häromåret tecknade med den svenska klädjätten.

I enlighet med avtalet har H&M och facken hittills gemensamt byggt upp nationella samarbetskommittér i fem länder.  I höstas började kommittén sitt arbete i Bangladesh. Nazma Akter är en av tre fackliga representanter utsedda av IndustriAll.

– Avtalet har redan betytt mycket för oss. Vi har haft workshops för arbetsgivare, fack och anställda på företagen som innebär att vi har tagit de första stegen till en verklig social dialog.

Men kommittén gör också brandkårsutryckningar. Som nu i efterspelet till den strejkvåg som utbröt i i december. Tusentals textilarbetare strejkade i syfte att höja minimilönerna. Idag uppgår den lagstadgade minilönen till cirka 500 kronor i månaden.

Tusentals avskedades varav 800 anställda från sex av H&M:s underleverantörsföretag. 35 fackliga aktivister fängslades, varav några från det svenska företagets underleverantörer. Samtliga frigavs senare mot borgen.

– Tillsammans med HM har vi besökt de sex företagen och försökt få dem att dra tillbaka alla avskedanden, säger Nazma Akter.

Samarbetskommittéen mellan HM och facken har själva inget förhandlingsmandat. Kommittéens uppgift är att se till att få igång en dialog mellan arbetsgivare och anställda i enlighet med det globala avtalet. Nazma Akter tycker att H&M har bjudit till.

– Ja, de lyssnar på oss. Jag tycker att de har en positiv attityd. De är en viktig partner eftersom de är så stora. Jag hoppas att vi tillsammans kan göra mer för att exempelvis höja minimilönerna. Utmaningarna är gigantiska.

Nazma Akter började arbeta i textilindustrin som elvaåring. På nära håll har hon sett de svåra villkor som landets fem miljoner textilarbetare lever under.

– Med H&M-avtalet känns det som om vi har börjat gå mot rätt håll. Jag tror att avtalet kommer att betyda jättemycket.

Inför kongressen talade hon om behovet av fackligt samarbete över gränserna.’

– De multinationella företagen måste lyssna. För att göra våra röster hörda kanske vi måste organisera en global strejk, sa hon och drog ner en av kongressens längsta applåder.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

H&M förlänger det globala avtalet med facket

H&M förlänger det globala avtalet med facket

För ett år sedan tecknades avtalet som rörde för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten H&M:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. ”Ett kvitto på att det fungerat”, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

Han leder det globala industriarbetar­facket

Han leder det globala industriarbetar­facket

Norrmannen Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL som företräder 50 miljoner industriarbetare.

Miljökata­strofen som flyttade

Miljökata­strofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Miljökatastrofen som flyttade

Lädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

Arbetares rättigheter hotas globalt

Situationen för fackligt aktiva har försämrats i hela världen, visar världsfackets ITUC:s årliga genomgång av arbetares rättigheter. Fackligt aktiva mördas, hotas och förhindras att strejka.

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Det blir allt svårare att jobba fackligt i världen, enligt världsfacket ITUC. Ju högre siffra desto större fara. Hoten och våldet ökar – i Colombia mördades 19 stycken fackligt aktiva under fjolåret.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.