Industriarbetarnas tidning

Inget förbud mot bemanningsföretag

20 maj, 2017

Skrivet av

IF Metall kommer inte att verka för att förbjuda bemanningsföretag eller begränsa företagens rätt att hyra in personal. Kongressen gick helt på förbundsstyrelsens linje.

Många motioner har kommit in till kongressen om bemanningsbranschens inflytande på arbetsmarknaden. Talarlistan var lång, ombud från hela Sverige tog chansen att uttrycka sina åsikter och missnöje med inhyrningsföretagen.

Tomas Nordmark, avdelning 1 Malmfälten, hänvisade till Dagens Arbetes granskning av villkoren i bemanningsbranschen.

– Ungdomar är särskilt utsatta. Förhållandena är slavliknande. Mentaliteten är lite av passar-det-inte-så-stick, sade han.

Också Michael Gustafsson från avdelning 15 Stockholm var kritisk och passade på att ge förbundsledningen en passning:

– Jag hör inte förbundet rasa över otryggheten för inhyrda. Trots reglering så tillhör de b-laget. Det är svårt att hålla ihop när vi har så olika förutsättningar.

Avdelning 4 Södra Västerbotten var flitig i talarstolen:

– Bemanningsföretagen är en styggelse. Vi ser unga kamrater som kommer in, de skolas in ett system av underordning. Hela systemet med bemanning är otrygghet, sa Hans Andersson.

Caroline Holmberg, avdelning 36 Göteborg, var en få som gick upp och stödde förbundsstyrelsen. Hon argumenterade mot att det skulle röra sig av slavliknande förhållanden.

– Jag är själv bemanningsanställd. Vi har verktygen i avtalet, vi använder oss inte av dem. Vi behöver också fokusera på att organisera bemanningsanställda, sa hon.

Från förbundet skickades förbundsjuristen Darko Davdovic upp för att argumentera för förbundsstyrelsens linje.

– Vi ser problemen. Frågan är hur kommer till rätta med dem. Vi vill inte förbjuda dem, vi tror på att påverka via bra avtal, sa han.

Mikael Sällström som sitter i förbundsstyrelsen och är klubbordförande på Volvo Göteborg samt avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä försvarade också förbundslinjen. Båda argumenterade att det politiska läget i riksdagen gör ett förbud mot bemanningsföretag omöjligt. Det skulle aldrig gå att få majoritet för ett sådant förslag.

– Vi behöver reglera inhyrning inte ta bort den. Vi utreder frågan med andra LO-förbund och kommer att inleda förhandlingar, sa Veli-Pekka Säikkälä.

När det blev dags för omröstning valde kongressen att följa förbundsstyrelsen förslag. Det blev inte ens votering.

5 kommentarer till “Inget förbud mot bemanningsföretag

 • Detta visar bara hur lågt ifrån kongressen står folket på golvet. Förtroendevalda som har blivit valda av medlemmar för att dom har en ståndpunkt, men när det kommer till röstning så gör man något annan?!
  Är det så man ska göra med sitt förtroende?

 • Håller med stevO!

  Fegt så det bara förslår. Medlemmarnas röst skall väl vara måttstocken inte styrelsen? Vad är detta för demokrati, när fåtalet styr över majoriteten?
  Hemsk framtid som väntar, kanske till och med värre än arbetsmarknaden i USA?

 • Vem ska ta striden om inte facket gör det? Vi är definitivt inga politiker, om det inte finns möjlighet idag. Vi ska påverka så det blir möjligt i framtiden.

 • ” Vi utreder frågan med andra LO-förbund och kommer att inleda förhandlingar, sa Veli-Pekka Säikkälä.”
  LO har förhandlat med bemanningsföretag sedan 90 talet och vi har redan sett vad de förhandlingarna har lett till.
  Upprepa samma åtgärder om och om igen och förvänta sig ett annat resultat – det finns ett namn för sådant beteende…

 • Är själv bemanningsanställd och har kontrakt en månad i taget. Har blivit behandlad som skit inte fått sjukersättning. Jag skulle kunna skriva en bok om missförhållanden som bemanningsanställd, ingen trygghet alls! Tack så mycket facket att ni ställer upp på oss! Vi är nutidens trälar!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Förbundsstyrelsen vill förhandla om inhyrning

IF Metalls förbundsstyrelse vill direkt efter kongressen förhandla med arbetsgivarna om en rad anställningsformer. Därför säger man nej till alla motioner om att begränsa inhyrningen.

”Utan rätt kompetens blir du av med jobbet”

Inför sin kongress till helgen släpper IF Metall en rapport hur digitaliseringen förändrar industrin.
– Det kommer inte att spela någon roll hur länge du har arbetat – om du inte har rätt kunskap kan du inte behålla jobbet, säger avtalssekreterare Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Marie Nilsson: Det känns stort

Marie Nilsson: Det känns stort

En lugn, nyfiken lyssnare. Så beskriver Marie Nilsson sig själv. Får hon kongressens stöd i maj kliver hon in på ordförandeposten med 30 års erfarenhet från industri och fackligt arbete.

Marie Nilsson föreslås bli ny ordförande

Marie Nilsson föreslås bli ny ordförande

En enig valberedning föreslår Marie Nilsson som ny ordförande för IF Metall. Hennes ersättare på posten som vice ordförande blir enligt förslaget Tomas With.

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe slutar som ordförande i IF Metall

Anders Ferbe har meddelat IF Metalls valberedning att han inte ställer upp för en ny period som ordförande. Nu återstår två kandidater – vice ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

Kongress utan framtidsfrågor

Kongress utan framtidsfrågor

Under torsdagen håller IF Metall digital kongress – utan de stora framtidsfrågorna. Och den hårt kritiserade uppgörelsen om anställningsskyddet får debatteras på annat sätt.

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.