Industriarbetarnas tidning

Kongressen sa nej till sextimmarsdag

20 maj, 2017

Skrivet av

Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.

Förslagen hur man ska närma sig frågan skiljer sig åt: Ska förbundet verka för att få in det i kollektivavtalet, ska det vara lag, eller ska det vara ett mål man ska närma sig på längre sikt?

–Vi ska ju jobba så lite som möjligt och få betalt så mycket som möjligt, det är ju vårt koncept.

Martin Berglund, Södra Västerbotten vill se en strategi för hur arbetstidsförkortning ska se ut.

–Om man jämför lön och kortare arbetstid är det jämnt skägg för våra medlemmar.

–Kortare arbetstid är ingen utopi, utan framtidens melodi.

Flera kongressdelegater pratade om att sex timmars arbetsdag leder till högre produktivitet, och på så sätt kan löna sig. Tommy Kragh från Örebro säger att om man går från treskift med åttatimmarspass till fyrskift med sextimmarspass, så behöver man inte ha rast, och då vinner arbetsgivaren tid på det.

Stress, hälsa och möjlighet att få ihop livspusslet är argument som ofta kommer upp för minskad arbetstid.

–Det skulle inte bara vara en vinst för enskilda personen utan för hela samhället, säger Susanne Stjernfeldt från Östra Skåne.

– Det är nu vi behöver arbetstidsförkortning. Vi ser ökad psykosocial ohälsa. Det är nu vi behöver mer fritid, inte skjuta den på framtiden, säger Annette Rydell Blekinge som argumenterar för att arbetstidsförkortning inte ska kunna tas ut i pengar.

Tommy Thunberg Bertolone från förbundskontoret säger att sex timmars arbetsdag inte är en prioriterad fråga för förbundsstyrelsen. Visserligen kan det kanske öka produktiviteten. Men:

– Som vi vet ger arbetsgivaren inget gratis. Det kommer att kosta till varje krona.

Han säger att målet om 100 timmars arbetstidsförkortning kvarstår, men att alla inte behöver ha samma modell.

Jenny Påhlsson Andersson i förbundsstyrelsen tycker att det vore fel att fastslå en enda modell för arbetstidsförkortning.

–Det ger mig valmöjlighet som förhandlare.

Kongressen gick på förbundsstyrelsens linje och avslog motionerna om kortare arbetsdagar. En del motioner ville att arbetstidsförkortning inte ska kunna omvandlas till pengar. De skickas vidare till avtalsrådet. Förslag om ökad semester och generösare permissionsregler avslogs.

4 kommentarer till “Kongressen sa nej till sextimmarsdag

 • Jag förstår inte hur man tänker, nej till ökad semster?! Är det en dålig sak? Läkare på Huddinge har 6 veckor semster, dom har ingen begränsning i hur länge eller hur många veckor semster dom får spara. Dom har skyhöga jourersättning, komma in och jobba 12 timmar ger dom nästan en hel vecka ledigt om dom tar ut det i tid.

 • Men snälla! Är det inte mer eller mindre bevisat, att ju längre återhämtning vi har, desto mer produktiva blir vi? Har ni glömt er historia? Och strävar vi efter full sysselsättning, att få ut fler i arbete, så skapar väll ändå 6 timmars arbetsdag förutsättningarna för det.
  Tänk er 6 tim. arbetsdag samtidigt som vi inte får göra mycket övertid, det skulle väll innebära fler arbetstillfällen redan där? Det är väll klart som tusan att vi ska använda ökad produktivitet som argument för det.
  Alla dagar i veckan så väljer jag kortare arbetsdag med bibehållen lön, emot en tröttsam arbetstidsförkortning som vi i nuläget inte alls har något inflytande över hur den tas ut. Ska vi vara konservativa och fortsätta på det spåret så åtminstone förbättra inflytandet över arbetstidsförkortningen, låt oss säga 2 månader före för att ensidigt förlägga ledigheten så som föräldraledigheten. Mer va mer konstruktiv snälla!

 • Sextimmars dag är något som vi på golven måste ha.
  Folk som lökar på kontor eller som sitter i förbundsstyrelsen har tappat kopplingen över hur jobbigt det är att konstant stressa i 9 timmar, rasterna är stressiga de med då man skall hinna gå på toa, hämta kaffe och för de som vill röka och gärna skall man kunna sitta några minuter på den tio minuters rast är det omöjligt att hinna med.

 • Hur kan man vara så överklass anpassad att man bara viftar bort kravet på 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön?
  Detta får mig att tänka på när borgarna viftade bort kraven på 8 timmarsdagen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

Längre kongress nästa gång

Längre kongress nästa gång

En uppdämd irritation över att talartiden kortas i viktiga frågor ledde i dag till beslut om att nästa kongress ska bli fem dagar, måndag till fredag. En av dem som drev frågan var Michael Gustafsson.

”Alla ska ha rätt till omställning”

Eter en lång nattmangling fick förbundsstyrelsen ge sig på ett antal punkter. Det gällde omställning och avgångsvederlag ska gälla fler i avtalsförsäkringarna.

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Det blev mycket jämn omröstning om IF Metalls alkoholpolicy. Förbundsledningens linje vann, tillåtet att representera men restriktivt. DA frågade tre ombud inför debatten.

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet som ljudfil. En IF Metall-app för mobilen. Och in med fackets historia i skolan. I de frågorna körde kongressen över förbundsstyrelsen.

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

IF Metall har en ny förbundsledning. När kongressen är över och applåderna lagt sig ska de börja jobba. Vi frågar några kongressdeltagare vad de vill att de ska jobba med.

Striden om övertiden

Striden om övertiden

Kontrollen av övertiden blev den hittills tuffaste frågan på kongressen. Motionärerna lyckades efter rösträkning inte få igenom att all övertid ska vara frivillig – men lyckades få frågan till avtalsrådet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.