Ännu en annorlunda kongress
Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.
Industriarbetarnas tidning
20 maj, 2017
Skrivet av Anna Julius
Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.
Förslagen hur man ska närma sig frågan skiljer sig åt: Ska förbundet verka för att få in det i kollektivavtalet, ska det vara lag, eller ska det vara ett mål man ska närma sig på längre sikt?
–Vi ska ju jobba så lite som möjligt och få betalt så mycket som möjligt, det är ju vårt koncept.
Martin Berglund, Södra Västerbotten vill se en strategi för hur arbetstidsförkortning ska se ut.
–Om man jämför lön och kortare arbetstid är det jämnt skägg för våra medlemmar.
–Kortare arbetstid är ingen utopi, utan framtidens melodi.
Flera kongressdelegater pratade om att sex timmars arbetsdag leder till högre produktivitet, och på så sätt kan löna sig. Tommy Kragh från Örebro säger att om man går från treskift med åttatimmarspass till fyrskift med sextimmarspass, så behöver man inte ha rast, och då vinner arbetsgivaren tid på det.
Stress, hälsa och möjlighet att få ihop livspusslet är argument som ofta kommer upp för minskad arbetstid.
–Det skulle inte bara vara en vinst för enskilda personen utan för hela samhället, säger Susanne Stjernfeldt från Östra Skåne.
– Det är nu vi behöver arbetstidsförkortning. Vi ser ökad psykosocial ohälsa. Det är nu vi behöver mer fritid, inte skjuta den på framtiden, säger Annette Rydell Blekinge som argumenterar för att arbetstidsförkortning inte ska kunna tas ut i pengar.
Tommy Thunberg Bertolone från förbundskontoret säger att sex timmars arbetsdag inte är en prioriterad fråga för förbundsstyrelsen. Visserligen kan det kanske öka produktiviteten. Men:
– Som vi vet ger arbetsgivaren inget gratis. Det kommer att kosta till varje krona.
Han säger att målet om 100 timmars arbetstidsförkortning kvarstår, men att alla inte behöver ha samma modell.
Jenny Påhlsson Andersson i förbundsstyrelsen tycker att det vore fel att fastslå en enda modell för arbetstidsförkortning.
–Det ger mig valmöjlighet som förhandlare.
Kongressen gick på förbundsstyrelsens linje och avslog motionerna om kortare arbetsdagar. En del motioner ville att arbetstidsförkortning inte ska kunna omvandlas till pengar. De skickas vidare till avtalsrådet. Förslag om ökad semester och generösare permissionsregler avslogs.
Jag förstår inte hur man tänker, nej till ökad semster?! Är det en dålig sak? Läkare på Huddinge har 6 veckor semster, dom har ingen begränsning i hur länge eller hur många veckor semster dom får spara. Dom har skyhöga jourersättning, komma in och jobba 12 timmar ger dom nästan en hel vecka ledigt om dom tar ut det i tid.
Men snälla! Är det inte mer eller mindre bevisat, att ju längre återhämtning vi har, desto mer produktiva blir vi? Har ni glömt er historia? Och strävar vi efter full sysselsättning, att få ut fler i arbete, så skapar väll ändå 6 timmars arbetsdag förutsättningarna för det.
Tänk er 6 tim. arbetsdag samtidigt som vi inte får göra mycket övertid, det skulle väll innebära fler arbetstillfällen redan där? Det är väll klart som tusan att vi ska använda ökad produktivitet som argument för det.
Alla dagar i veckan så väljer jag kortare arbetsdag med bibehållen lön, emot en tröttsam arbetstidsförkortning som vi i nuläget inte alls har något inflytande över hur den tas ut. Ska vi vara konservativa och fortsätta på det spåret så åtminstone förbättra inflytandet över arbetstidsförkortningen, låt oss säga 2 månader före för att ensidigt förlägga ledigheten så som föräldraledigheten. Mer va mer konstruktiv snälla!
Sextimmars dag är något som vi på golven måste ha.
Folk som lökar på kontor eller som sitter i förbundsstyrelsen har tappat kopplingen över hur jobbigt det är att konstant stressa i 9 timmar, rasterna är stressiga de med då man skall hinna gå på toa, hämta kaffe och för de som vill röka och gärna skall man kunna sitta några minuter på den tio minuters rast är det omöjligt att hinna med.
Hur kan man vara så överklass anpassad att man bara viftar bort kravet på 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön?
Detta får mig att tänka på när borgarna viftade bort kraven på 8 timmarsdagen.