Industriarbetarnas tidning

Längre kongress nästa gång

21 maj, 2017

Skrivet av

Nästa IF Metallkongress blir fem dagar lång, måndag till fredag för att slippa tidspressen.

– Vårt tålamod är slut nu, säger en irriterad Michael Gustafsson som var med och drev igenom nyordningen.

Michael Gustafsson. Foto: Ylva Bergman.

Michael Gustafsson från Scania i Södertälje var en av alla ombud som på söndagseftermiddagen uppmanades att korta sina inlägg på grund av tidsbrist.

– Det är ju extra olyckligt nu när majoriteten av ombuden är på sin första kongress. Här har vi massor med ombud, ofta ungdomar, som förberett sina inlägg i månader och så får man sedan inte säga det man tänkt säga.

För Michael Gustafsson är det en fråga om demokrati.

– Demokratin utvecklas i debatten och förtroenden byggs. Det där missar man om man av tidsskäl tvingas strypa diskussionen. På en minut är det svårt att kunna säga något vettigt.

Majoritet röstade igenom nyordningen mot förbundsstyrelsens vilja. Den innebär att 2020 års kongress blir fem dagar lång och hålls under vardagar och inte som nu, över en helg.

– Varför ska vi ha kongresser över en helg då vi kanske behöver vara med våra familjer? Kom ihåg att många fackligt aktiva lägger ner rätt mycket ideellt arbete på sin fritid. Då kan vi hålla själva kongressen på arbetstid.

Men det kommer att bli dyrare?

– Jag har inte hört det argumentet. Men det är klart att vi har råd. Demokrati kan inte vara en fråga om pengar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

”Alla ska ha rätt till omställning”

Eter en lång nattmangling fick förbundsstyrelsen ge sig på ett antal punkter. Det gällde omställning och avgångsvederlag ska gälla fler i avtalsförsäkringarna.

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Det blev mycket jämn omröstning om IF Metalls alkoholpolicy. Förbundsledningens linje vann, tillåtet att representera men restriktivt. DA frågade tre ombud inför debatten.

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet som ljudfil. En IF Metall-app för mobilen. Och in med fackets historia i skolan. I de frågorna körde kongressen över förbundsstyrelsen.

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

IF Metall har en ny förbundsledning. När kongressen är över och applåderna lagt sig ska de börja jobba. Vi frågar några kongressdeltagare vad de vill att de ska jobba med.

Kongressen sa nej till sextimmarsdag

Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.

Striden om övertiden

Striden om övertiden

Kontrollen av övertiden blev den hittills tuffaste frågan på kongressen. Motionärerna lyckades efter rösträkning inte få igenom att all övertid ska vara frivillig – men lyckades få frågan till avtalsrådet.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.