IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. Hon öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.
I sitt första tal som förbundsordförande stakade Marie Nilsson ut en ny väg för facket, pådriven av den tekniska utvecklingen som suddar ut gränserna mellan tjänstemän och arbetare.
– Det är en viktig fråga som ännu inte har något givet svar.
Hon pekade på en utveckling där olika yrkesgrupper lär av varandra. Industriarbetare blir mer av teoretiska praktiker – och tjänstemän praktiska teoretiker.
– Hur länge är det då rimligt att vi delar in oss i olika fackföreningar? Hur länge dröjer det tills det bästa sättet att stärka industrins anställda är genom principen ”en arbetsplats – ett fack”?
Marie Nilsson har själv inte svaret på om det dröjer 10 eller kanske 20 år eller om det är omöjligt.
– Jag har inte svaret. Jag vill att vi funderar på det tillsammans.
Den nya förbundsordföranden har ett omvittnat intresse för organisationsfrågor. Hon utlovar att förbundet ska besöka alla arbetsplatser varje år. Dessutom ska målet med 30 procent kvinnor i förbundets beslutande och rådgivande organ vara uppfyllt år 2020.
I sitt linjetal uppehöll hon sig vid Industriavtalets framtid. Attackerna från ”högerpolitiker som vill lagstifta om lägre löner” tyckte hon var lätt att bemöta.
– Kritiken mot den svenska lönebildningen ur ett jämställdhetsperspektiv finns det större anledning att lyssna på.
Marie Nilsson tycker att det är problematiskt att kvinnodominerade yrken och arbetsplatser systematiskt har lägre löner och sämre arbetsvillkor.
– Men lösningen på könsorättvisorna är inte att göra oss av med industrinormen – som faktiskt ger även kvinnodominerade yrken reallöneökningar.
Lösningen är i stället det hon kallar ”systematiskt jämställdhetsarbete”: att genom lönesystem och yrkesutveckling ge alla möjlighet att avancera i arbetsuppgifter och öka i lön.
Marie Nilsson, som nu tagit plats i socialdemokraternas verkställande utskott prisade socialdemokratin för att den intresserar sig för industrijobben. Programmet för nyindustrialisering får beröm.
Men inför nästa års val pekade hon inte ut moderaterna ”eller ens borgerligheten” som huvudfiende.
– Vår största motståndare är vanmakten och hopplösheten. Alltför många människor i Sverige känner att utvecklingen går åt fel håll.
Hon manade åhörarna att lyssna och samtala med sina jobbarkompisar.
– IF Metall har aldrig varit kortsiktiga populister som söker enkla lösningar. Vi har alltid förändrat genom ansvarstagande och konstruktivitet.
– Det ska vi vara stolta över – för det leder oss in i framtiden, sa Marie Nilsson avslutningsvis.
Intressant öppning. Det skulle förhoppningsvis jämna ut löneökningsskillnaderna mellan de olika facken och bidra till en mer rättvis fördelning.