Ännu en annorlunda kongress
Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.
Industriarbetarnas tidning
20 maj, 2017
Skrivet av Anna Julius
Striden om tiden blev den hetaste frågan på IF Metalls kongress hittills. Många ville att förbundet skulle driva att övertid ska vara frivillig, men när rösterna var räknade stod det klart att avtalsrådet får ta i den frågan.
– Jag tycker inte att vi lever för att jobba, vi jobbar för att leva, sa Erik Eklund från Stockholmsavdelningen.
Han beskrev en pappa vars dotter ville spela fotboll, men inte vet om han kan följa henne till matchen på lördag.
– Det vet jag först efter sista rasten på fredag. Jag accepterar övertid, men den får inte bli den sjätte arbetsdagen.
Många ombud var uppe i talarstolen och argumenterade för att begränsa övertiden mer, eller att förbundet ska verka för att all övertid ska vara frivillig.
– Våra medlemmar vill bestämma över sin fritid, sa Åsa Dahlsten, Södra Västerbotten, som har märkt att frågan är mycket prioriterad bland de medlemmar hon träffar.
– Det kan ju finnas tusen anledningar att säga nej till övertid, det kan ju vara en bra hockeymatch till exempel, skojade Ulf Andersson, Norra Västerbotten, några timmar före semifinalen i hockey-VM mellan Sverige och Finland.
Roger Lindell, Mellersta Norrland, sa att det är många som vill jobba övertid, och att göra det frivilligt inte borde ställa till med några problem.
– Eftersom vi är så lojala mot våra arbetsgivare.
Förbundsstyrelsen ville skicka de flesta frågor, till exempel den om att sänka övertidstaket, till avtalsrådet. Mikael Sällström ser att övertid är ett stort problem, inte minst på hans arbetsplats Volvo, men tyckte inte att kongressen nu kan besluta vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2020.
– Då kanske det är lågkonjunktur, och då är det inte övertid som är problemet, tvärtom.
Förslaget att göra övertid frivillig ville dock förbundsstyrelsen avslå helt.
– Det finns faktiskt övertid som är nödvändig, sa Susanne Östh på förbundskontoret.
Det invände Jimmy Kristoffersson, Norra Västerbotten mot. Arbetsgivarna använder snarare övertid i slimmade organisationer.
– Det är ofta inte personer som ligger på operationsbordet som dör om vi går hem.
Han tyckte också att de som ville göra övertid frivillig skulle sluta upp bakom en motion, så att inte kongressen splittrades.
Den argumentationen fick förbundsstyrelsen att ändra sig, och de föreslog att skicka motionen till avtalsrådet i stället för att avslå den helt. Så blev det också, men först efter en rösträkning med relativt jämnt resultat.
övertid ska vara frivilligt.
Det ska vara helt frivilligt att jobba övertid. På mitt företag där jag jobbar tackar du nej till övertid, det spelar ingen roll om du har bärande skäl, så blir du hotat av cheferna.
Tack
Övertid ska vara frivillig utom ev om den planeras ett par veckor i förväg. Jag skulle jobba ändå om jag kan men som det är nu är det svårt att planera sin fritid. Finns hela tiden en oro som gnager över att hur man ska få ihop det om det blir plötslig övertid.
Jag kan tycka att det borde ligga mer i förbundets intresse att reglera övertiden, och på så sätt stärka facket.
Vi borde reglera den övertid som görs kraftigt eftersom den registrerade övertiden som görs idag skulle ge 30 procent av dom arbetslösa heltidstjänster. Är inte detta en solidarisk fråga?
Dels med tanke på dom som behöver ett jobb men även rent strategiskt, för fackets överlevnad.
En nergång i medlemsantal, att slå ihop avdelningar, att finnas på färre ställen på kartan borde någonstans ringa tillräckliga varningssignaler.