Industriarbetarnas tidning

Striden om övertiden

20 maj, 2017

Skrivet av

Striden om tiden blev den hetaste frågan på IF Metalls kongress hittills. Många ville att förbundet skulle driva att övertid ska vara frivillig, men när rösterna var räknade stod det klart att avtalsrådet får ta i den frågan.

– Jag tycker inte att vi lever för att jobba, vi jobbar för att leva, sa Erik Eklund från Stockholmsavdelningen.

Han beskrev en pappa vars dotter ville spela fotboll, men inte vet om han kan följa henne till matchen på lördag.

– Det vet jag först efter sista rasten på fredag. Jag accepterar övertid, men den får inte bli den sjätte arbetsdagen.

Många ombud var uppe i talarstolen och argumenterade för att begränsa övertiden mer, eller att förbundet ska verka för att all övertid ska vara frivillig.

– Våra medlemmar vill bestämma över sin fritid, sa Åsa Dahlsten, Södra Västerbotten, som har märkt att frågan är mycket prioriterad bland de medlemmar hon träffar.

– Det kan ju finnas tusen anledningar att säga nej till övertid, det kan ju vara en bra hockeymatch till exempel, skojade Ulf Andersson, Norra Västerbotten, några timmar före semifinalen i hockey-VM mellan Sverige och Finland.

Roger Lindell, Mellersta Norrland, sa att det är många som vill jobba övertid, och att göra det frivilligt inte borde ställa till med några problem.

– Eftersom vi är så lojala mot våra arbetsgivare.

Förbundsstyrelsen ville skicka de flesta frågor, till exempel den om att sänka övertidstaket, till avtalsrådet. Mikael Sällström ser att övertid är ett stort problem, inte minst på hans arbetsplats Volvo, men tyckte inte att kongressen nu kan besluta vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2020.

– Då kanske det är lågkonjunktur, och då är det inte övertid som är problemet, tvärtom.

Förslaget att göra övertid frivillig ville dock förbundsstyrelsen avslå helt.

– Det finns faktiskt övertid som är nödvändig, sa Susanne Östh på förbundskontoret.

Det invände Jimmy Kristoffersson, Norra Västerbotten mot. Arbetsgivarna använder snarare övertid i slimmade organisationer.

– Det är ofta inte personer som ligger på operationsbordet som dör om vi går hem.

Han tyckte också att de som ville göra övertid frivillig skulle sluta upp bakom en motion, så att inte kongressen splittrades.

Den argumentationen fick förbundsstyrelsen att ändra sig, och de föreslog att skicka motionen till avtalsrådet i stället för att avslå den helt. Så blev det också, men först efter en rösträkning med relativt jämnt resultat.

4 kommentarer till “Striden om övertiden

 • Det ska vara helt frivilligt att jobba övertid. På mitt företag där jag jobbar tackar du nej till övertid, det spelar ingen roll om du har bärande skäl, så blir du hotat av cheferna.
  Tack

 • Övertid ska vara frivillig utom ev om den planeras ett par veckor i förväg. Jag skulle jobba ändå om jag kan men som det är nu är det svårt att planera sin fritid. Finns hela tiden en oro som gnager över att hur man ska få ihop det om det blir plötslig övertid.

 • Jag kan tycka att det borde ligga mer i förbundets intresse att reglera övertiden, och på så sätt stärka facket.
  Vi borde reglera den övertid som görs kraftigt eftersom den registrerade övertiden som görs idag skulle ge 30 procent av dom arbetslösa heltidstjänster. Är inte detta en solidarisk fråga?
  Dels med tanke på dom som behöver ett jobb men även rent strategiskt, för fackets överlevnad.
  En nergång i medlemsantal, att slå ihop avdelningar, att finnas på färre ställen på kartan borde någonstans ringa tillräckliga varningssignaler.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

Längre kongress nästa gång

Längre kongress nästa gång

En uppdämd irritation över att talartiden kortas i viktiga frågor ledde i dag till beslut om att nästa kongress ska bli fem dagar, måndag till fredag. En av dem som drev frågan var Michael Gustafsson.

”Alla ska ha rätt till omställning”

Eter en lång nattmangling fick förbundsstyrelsen ge sig på ett antal punkter. Det gällde omställning och avgångsvederlag ska gälla fler i avtalsförsäkringarna.

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Det blev mycket jämn omröstning om IF Metalls alkoholpolicy. Förbundsledningens linje vann, tillåtet att representera men restriktivt. DA frågade tre ombud inför debatten.

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet som ljudfil. En IF Metall-app för mobilen. Och in med fackets historia i skolan. I de frågorna körde kongressen över förbundsstyrelsen.

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

IF Metall har en ny förbundsledning. När kongressen är över och applåderna lagt sig ska de börja jobba. Vi frågar några kongressdeltagare vad de vill att de ska jobba med.

Kongressen sa nej till sextimmarsdag

Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.