Industriarbetarnas tidning

Striden om övertiden

20 maj, 2017

Skrivet av

Striden om tiden blev den hetaste frågan på IF Metalls kongress hittills. Många ville att förbundet skulle driva att övertid ska vara frivillig, men när rösterna var räknade stod det klart att avtalsrådet får ta i den frågan.

– Jag tycker inte att vi lever för att jobba, vi jobbar för att leva, sa Erik Eklund från Stockholmsavdelningen.

Han beskrev en pappa vars dotter ville spela fotboll, men inte vet om han kan följa henne till matchen på lördag.

– Det vet jag först efter sista rasten på fredag. Jag accepterar övertid, men den får inte bli den sjätte arbetsdagen.

Många ombud var uppe i talarstolen och argumenterade för att begränsa övertiden mer, eller att förbundet ska verka för att all övertid ska vara frivillig.

– Våra medlemmar vill bestämma över sin fritid, sa Åsa Dahlsten, Södra Västerbotten, som har märkt att frågan är mycket prioriterad bland de medlemmar hon träffar.

– Det kan ju finnas tusen anledningar att säga nej till övertid, det kan ju vara en bra hockeymatch till exempel, skojade Ulf Andersson, Norra Västerbotten, några timmar före semifinalen i hockey-VM mellan Sverige och Finland.

Roger Lindell, Mellersta Norrland, sa att det är många som vill jobba övertid, och att göra det frivilligt inte borde ställa till med några problem.

– Eftersom vi är så lojala mot våra arbetsgivare.

Förbundsstyrelsen ville skicka de flesta frågor, till exempel den om att sänka övertidstaket, till avtalsrådet. Mikael Sällström ser att övertid är ett stort problem, inte minst på hans arbetsplats Volvo, men tyckte inte att kongressen nu kan besluta vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2020.

– Då kanske det är lågkonjunktur, och då är det inte övertid som är problemet, tvärtom.

Förslaget att göra övertid frivillig ville dock förbundsstyrelsen avslå helt.

– Det finns faktiskt övertid som är nödvändig, sa Susanne Östh på förbundskontoret.

Det invände Jimmy Kristoffersson, Norra Västerbotten mot. Arbetsgivarna använder snarare övertid i slimmade organisationer.

– Det är ofta inte personer som ligger på operationsbordet som dör om vi går hem.

Han tyckte också att de som ville göra övertid frivillig skulle sluta upp bakom en motion, så att inte kongressen splittrades.

Den argumentationen fick förbundsstyrelsen att ändra sig, och de föreslog att skicka motionen till avtalsrådet i stället för att avslå den helt. Så blev det också, men först efter en rösträkning med relativt jämnt resultat.

4 kommentarer till “Striden om övertiden

 • Det ska vara helt frivilligt att jobba övertid. På mitt företag där jag jobbar tackar du nej till övertid, det spelar ingen roll om du har bärande skäl, så blir du hotat av cheferna.
  Tack

 • Övertid ska vara frivillig utom ev om den planeras ett par veckor i förväg. Jag skulle jobba ändå om jag kan men som det är nu är det svårt att planera sin fritid. Finns hela tiden en oro som gnager över att hur man ska få ihop det om det blir plötslig övertid.

 • Jag kan tycka att det borde ligga mer i förbundets intresse att reglera övertiden, och på så sätt stärka facket.
  Vi borde reglera den övertid som görs kraftigt eftersom den registrerade övertiden som görs idag skulle ge 30 procent av dom arbetslösa heltidstjänster. Är inte detta en solidarisk fråga?
  Dels med tanke på dom som behöver ett jobb men även rent strategiskt, för fackets överlevnad.
  En nergång i medlemsantal, att slå ihop avdelningar, att finnas på färre ställen på kartan borde någonstans ringa tillräckliga varningssignaler.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

Längre kongress nästa gång

Längre kongress nästa gång

En uppdämd irritation över att talartiden kortas i viktiga frågor ledde i dag till beslut om att nästa kongress ska bli fem dagar, måndag till fredag. En av dem som drev frågan var Michael Gustafsson.

”Alla ska ha rätt till omställning”

Eter en lång nattmangling fick förbundsstyrelsen ge sig på ett antal punkter. Det gällde omställning och avgångsvederlag ska gälla fler i avtalsförsäkringarna.

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Det blev mycket jämn omröstning om IF Metalls alkoholpolicy. Förbundsledningens linje vann, tillåtet att representera men restriktivt. DA frågade tre ombud inför debatten.

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet som ljudfil. En IF Metall-app för mobilen. Och in med fackets historia i skolan. I de frågorna körde kongressen över förbundsstyrelsen.

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

IF Metall har en ny förbundsledning. När kongressen är över och applåderna lagt sig ska de börja jobba. Vi frågar några kongressdeltagare vad de vill att de ska jobba med.

Kongressen sa nej till sextimmarsdag

Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Kultur & Fritid

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Du sköna nya spelvärld

Du sköna nya spelvärld

Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

”Älskade mamma kallar jag den”

”Älskade mamma kallar jag den”

Pappersarbetaren Rainer Paakkinen fortsätter teckna, ge ut böcker, och har tagit sitt livs första högskolepoäng.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.