Industriarbetarnas tidning

Striden om övertiden

20 maj, 2017

Skrivet av

Striden om tiden blev den hetaste frågan på IF Metalls kongress hittills. Många ville att förbundet skulle driva att övertid ska vara frivillig, men när rösterna var räknade stod det klart att avtalsrådet får ta i den frågan.

– Jag tycker inte att vi lever för att jobba, vi jobbar för att leva, sa Erik Eklund från Stockholmsavdelningen.

Han beskrev en pappa vars dotter ville spela fotboll, men inte vet om han kan följa henne till matchen på lördag.

– Det vet jag först efter sista rasten på fredag. Jag accepterar övertid, men den får inte bli den sjätte arbetsdagen.

Många ombud var uppe i talarstolen och argumenterade för att begränsa övertiden mer, eller att förbundet ska verka för att all övertid ska vara frivillig.

– Våra medlemmar vill bestämma över sin fritid, sa Åsa Dahlsten, Södra Västerbotten, som har märkt att frågan är mycket prioriterad bland de medlemmar hon träffar.

– Det kan ju finnas tusen anledningar att säga nej till övertid, det kan ju vara en bra hockeymatch till exempel, skojade Ulf Andersson, Norra Västerbotten, några timmar före semifinalen i hockey-VM mellan Sverige och Finland.

Roger Lindell, Mellersta Norrland, sa att det är många som vill jobba övertid, och att göra det frivilligt inte borde ställa till med några problem.

– Eftersom vi är så lojala mot våra arbetsgivare.

Förbundsstyrelsen ville skicka de flesta frågor, till exempel den om att sänka övertidstaket, till avtalsrådet. Mikael Sällström ser att övertid är ett stort problem, inte minst på hans arbetsplats Volvo, men tyckte inte att kongressen nu kan besluta vilka frågor som förbundet ska driva i avtalsrörelsen 2020.

– Då kanske det är lågkonjunktur, och då är det inte övertid som är problemet, tvärtom.

Förslaget att göra övertid frivillig ville dock förbundsstyrelsen avslå helt.

– Det finns faktiskt övertid som är nödvändig, sa Susanne Östh på förbundskontoret.

Det invände Jimmy Kristoffersson, Norra Västerbotten mot. Arbetsgivarna använder snarare övertid i slimmade organisationer.

– Det är ofta inte personer som ligger på operationsbordet som dör om vi går hem.

Han tyckte också att de som ville göra övertid frivillig skulle sluta upp bakom en motion, så att inte kongressen splittrades.

Den argumentationen fick förbundsstyrelsen att ändra sig, och de föreslog att skicka motionen till avtalsrådet i stället för att avslå den helt. Så blev det också, men först efter en rösträkning med relativt jämnt resultat.

4 kommentarer till “Striden om övertiden

 • Det ska vara helt frivilligt att jobba övertid. På mitt företag där jag jobbar tackar du nej till övertid, det spelar ingen roll om du har bärande skäl, så blir du hotat av cheferna.
  Tack

 • Övertid ska vara frivillig utom ev om den planeras ett par veckor i förväg. Jag skulle jobba ändå om jag kan men som det är nu är det svårt att planera sin fritid. Finns hela tiden en oro som gnager över att hur man ska få ihop det om det blir plötslig övertid.

 • Jag kan tycka att det borde ligga mer i förbundets intresse att reglera övertiden, och på så sätt stärka facket.
  Vi borde reglera den övertid som görs kraftigt eftersom den registrerade övertiden som görs idag skulle ge 30 procent av dom arbetslösa heltidstjänster. Är inte detta en solidarisk fråga?
  Dels med tanke på dom som behöver ett jobb men även rent strategiskt, för fackets överlevnad.
  En nergång i medlemsantal, att slå ihop avdelningar, att finnas på färre ställen på kartan borde någonstans ringa tillräckliga varningssignaler.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

Längre kongress nästa gång

Längre kongress nästa gång

En uppdämd irritation över att talartiden kortas i viktiga frågor ledde i dag till beslut om att nästa kongress ska bli fem dagar, måndag till fredag. En av dem som drev frågan var Michael Gustafsson.

”Alla ska ha rätt till omställning”

Eter en lång nattmangling fick förbundsstyrelsen ge sig på ett antal punkter. Det gällde omställning och avgångsvederlag ska gälla fler i avtalsförsäkringarna.

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Ska IF Metall få bjuda på alkohol?

Det blev mycket jämn omröstning om IF Metalls alkoholpolicy. Förbundsledningens linje vann, tillåtet att representera men restriktivt. DA frågade tre ombud inför debatten.

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet – snart som ljudfil

Kollektivavtalet som ljudfil. En IF Metall-app för mobilen. Och in med fackets historia i skolan. I de frågorna körde kongressen över förbundsstyrelsen.

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

Vad förväntar du dig av nya förbundsledningen?

IF Metall har en ny förbundsledning. När kongressen är över och applåderna lagt sig ska de börja jobba. Vi frågar några kongressdeltagare vad de vill att de ska jobba med.

Kongressen sa nej till sextimmarsdag

Sex timmars arbetsdag är en populär idé bland flera ombud. Men det är inget som förbundet ska driva, bestämde kongressen.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.