Industriarbetarnas tidning

Boliden förnekar skuld till gruvskandal i Chile

20 oktober, 2017

Skrivet av

800 chilenare har stämt Boliden för att företagets farliga gruvavfall har gjort dem sjuka. Nu pågår en mastodonträttegång i Skellefteå.

– Man blir förbannad, säger Jimmy Faltin, ordförande för IF Metall i Norra Västerbotten.

Det var i mitten av 80-talet som 20 000 ton våtverksslam, en typ av avfall från gruvindustrin, skeppades från Rönnskärsverken i Skellefteå till staden Arica i norra Chile. Det innehöll, bland annat, höga halter av de hälsofarliga ämnena arsenik och bly. De närmare 800 Aricabor som har stämt företaget kräver nu mer än 100 miljoner i skadestånd eftersom de säger sig ha blivit sjuka av det giftiga avfallet. Det handlar om allt från svåra utslag till cancer.

Först 29 år efter att det första avfallet skickades till Chile lämnades stämningsansökan in: en rejäl bunt på omkring 20 000 sidor. Sedan dess har dokumentation hunnit växa betydligt och i tisdags inleddes rättegången i Skellefteå tingsrätt. Den ska pågå i 33 dagar, ända in i december.

Jimmy Faltin, ordförande för IF Metalls avdelningsstyrelse i Norra Västerbotten, följer medias rapportering.

– Det är den största arbetsgivaren i vår avdelning och därför av intresse för oss, säger han och fortsätter:

– Men det är trist att ett företag i vår avdelning är inblandat i något sånt här, oavsett hur skulden fördelas.

Berör detta era medlemmar?

– Inte enligt min bedömning. Personligen är jag kluven. Det är för jävligt att sånt här ska behöva hända. Man blir förbannad, helt enkelt. Jag har inte tillräckligt med kunskap för att peka finger i någon riktning, utan kan bara konstatera att någonstans har något gått ordentligt snett. Men var, det vet jag inte.

På den lokala fackklubben följer man inte fallet lika noga:

– Det är företaget som har informationen kring just den processen. Vi får se vad utfallet blir, säger Johan Vidmark, ordförande för IF Metall på Rönnskärsverken.

Boliden betalade det chilenska företaget Promel för att ta hand om avfallet, men företaget gick i konkurs och slammet blev därför liggande öppet i närheten av invånarna i en stadsdel i Arica. Boliden lägger hela ansvaret på chilenska myndigheter och på det chilenska företaget är ansvariga för att invånarna i staden exponerades för avfallet – om det överhuvudtaget är vad som har gjort dem sjuka.

– Vi menar att det faktiskt saknas koppling mellan Bolidens material och de eventuella skador som har uppstått. I Chile och i den här regionen finns en betydande arsenikproblematik, naturligt förekommande i marken. Sen har vi själva industriområdet som hanterade mängder av olika material, säger Bolidens kommunikationsdirektör Klas Nilsson till Sveriges Radio.

En kommentar till “Boliden förnekar skuld till gruvskandal i Chile

  • Det fanns/finns en svensk gruva i Spanien där vallarna gick sönder och sedan har vi den stora skandalen i Sverige i Perstorp.
    Företagen på dessa platser var också oskyldiga till miljöförstöring. Hur många gånger skall multinationella företag få köra detta racet och slå blå dunster i folks ögon.
    Metallskickandet till Afrika (Ghana) är väl det också en undanmanöver för att slippa ta sitt ansvar från företagen och styrelsen. Man exporterar miljögifter till andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

Till slut kommer dragspelet fram

Till slut kommer dragspelet fram

Johan Airijoki: Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar – gravida får jobba under jord

Arbetsmiljöverket backar från sitt tidigare förslag att totalförbjuda gruvarbete under jord för gravida och ammande.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är slut med kolbrytning”

”Det är slut med kolbrytning”

För två år sedan reste DA till Asturien i Spanien, där kolbrytningen höll på att fasas ut. Vi stämmer av med kolbrytaren Rafael, som fick jobb på ett värmeverk i en omvandlad kolgruva, om hur det går.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.