Industriarbetarnas tidning

Kiruna vägrar ny gruva – vill ha pengar från staten: ”Vi får inget tillbaka”

Publicerad 2024-04-12, 05:00   Uppdaterad 2024-04-11, 17:06

Det finns långtgående planer på en ny grafitgruva i Vittangi i Kiruna kommun. Men nu säger kommunen stopp – tills staten betalar för sig.

– Vi vill ha ersättning, så att vi får tillbaka någonting, säger Jonas Stålnacke, gruvarbetare och S-politiker.

För ett år sedan gav mark- och miljödomstolen det australiska bolaget Talga tillstånd att bryta 120 000 ton grafit per år utanför Vittangi i Kiruna kommun.

Sedan dess har bollen delvis legat hos kommunen – som nu sätter käppar i hjulen för gruvplanerna. I veckan meddelade den politiska majoriteten att man avslutar arbetet med detaljplanen för grafitgruvan, och att man inte kommer godkänna några nya ansökningar från gruvbolaget Talga.

Åtminstone inte förrän staten betalar för sig.

”Det som händer i norra Sverige är en fortsättning på ett förlegat, kolonialt synsätt från svenska staten”, skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ i ett gemensamt uttalande.

Vill ha utvinningsskatt

Jonas Stålnacke är Socialdemokraternas gruppledare i Kiruna kommun, och till vardags själv gruvarbetare.

Jonas Stålnacke (S), gruvarbetare i Kiruna kommun. Foto: Privat.
Jonas Stålnacke (S), gruvarbetare i Kiruna kommun. Foto: Privat.

– Vi vill ha någon sorts ersättning, en utvinningsskatt så att kommunen får tillbaka någonting. Det gäller inte bara Kiruna, det gäller andra kommuner också. Som det är idag ger vi bara. Vi får ingenting tillbaka, säger han.

Kommer inte gruvan generera nya jobb – och på så sätt gynna kommunen?

– Den här grafitgruvan ska bara bedrivas under barmarksperioden. Det handlar bara om säsongsanställda, ”fly-in fly-out”. Sådana har vi redan tillräckligt av. De genererar inga större skatteinkomster till kommunen, säger Jonas Stålnacke.

Bra med grön omställning – men inte gratis

Grafitgruvans förespråkare, däribland gruvornas branschförening Svemin, och inte minst Talga själva, menar att den tänkta gruvan är central i den gröna omställningen. Talga menar att Europas självförsörjning av grafit, en kritisk råvara i litiumjonbatterier, hänger på gruvan.

Jonas Stålnacke håller visserligen med om att den gröna omställningen är viktig.

– Men vi vill ha något tillbaka. Vi har dessutom en skyldighet att skydda våra vatten, älvar och skogar för kommande generationer, säger han.

Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku, också han socialdemokrat, har tidigare sagt att Kiruna inte har råd att gå i spetsen för den gröna omvandlingen. Kommunen har skulder på 2,7 miljarder.

”Slagträ mellan kommun och stat”

Cen Rolfsson, presschef på Talga, säger att han är besviken över hur Kiruna kommun har hanterat gruvplanerna.

– Det är klart att det är tråkigt. Samtidigt bekräftar det här den bild vi har haft, vi ser hur kommunen har försenat processen under lång tid, säger han och lägger till:

– Det är synd att vi används som slagträ mellan kommun och stat.

Vi ser oss som en del av Vittangis framtid.

Cen Rolfsson, Talgas presschef.

I mars lämnade Talga in en begäran till regeringen om ett så kallat planföreläggande. Det innebär i praktiken att de vill att regeringen tvingar kommunen att anta detaljplanen för gruvan i Vittangi.

– Den demokratiska processen får ha sin gång och vi hoppas att det här går igenom. Vi har goda förhoppningar, säger Cen Rolfsson

Kommunen menar att gruvan knappt kommer innebära några intäkter alls. Har ni någon förståelse för kommunen?

– Jag har förståelse för att kommunen är i ett pressat läge. Det sker en stadsomställning och en grön omställning. Med det sagt så ser vi oss som en viktig samhällsaktör. Vår tanke är att aktivt bidra till ökad välfärd i kommunen. Vi ser oss som en del av Vittangis framtid, säger Cen Rolfsson.

5 kommentarer till “Kiruna vägrar ny gruva – vill ha pengar från staten: Vi får inget tillbaka

  • I Norge skapades oljefonden när tillgångarna exploaterades vilket har gjort Norge till ett av de rikaste länderna i världen. Vidare får kommuner i både Norge och Finland del av pengarna som kraftverk och gruvor genererar. Ett sätter att fastighetsskatten helt eller delvis går till kommunen i stället för staten.

  • Helt rätt stoppa hela talga bygget .
    De står väl still nu med allt fast gruvan inte var avgörandet för bygget på hertsöfältet. Saknas nog tro på hela upplägget därav slut på finansiärer

  • Att påstå att Talga är en del av Vittangis framtid som Cen Rolfsson gör låter lite motsägelsefullt då det bara handlar om några säsongsanställda och då blir det troligen ”fly-in fly-out” som gäller, för i Vittangi finns det inga bostäder. Däremot skapas de flest arbetstillfällena i Luleå där tillverkningen av anoder till batterier är planerad att ske. Är det det som är Vittangis framtid? Att transportera råvarorna till kusten med lastbil, en sträcka på ca. 30 mil, låter inte som en grön omställning och gynnar absolut inte Vittangi. Batteriutvecklingen går framåt, nya batterier som är bättre-, billigare- och miljövänligare än litiumjonbatterier tar förhoppningsvis över marknaden.

  • Bra gjort Kiruna! Staten bara tar för sig av de värden som skapas runt om i landet. Det är dags att kommunerna får del av naturresurserna som utvinns. Norrland skulle vara vinnare med en sådan politik. Vattenkraften, skogen och gruvorna finns inte i Danderyd. Det behövs ett uppror som gör att glesbygden får tillbaka en del av pengarna som skapas där!

  • Jag tänker dom får arbetstillfällen vilkas inkomster skapar skatte underlag och fler jobb, satsningar på infrastruktur osv….

    Mycket vill ha mer.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Efter Kirunas gruv-nej: ”Ingen vinstlott att få en ny gruva i kommunen”

Efter Kirunas gruv-nej: ”Ingen vinstlott att få en ny gruva i kommunen”

Journalisten Arne Müller: Sveriges låga avgifter för gruvföretag sticker ut  ”Brännhet fråga”

Stora investeringar för klimatet

Stora investeringar för klimatet

Utforska kartan: Här är jättesatsningarna som ska skapa en ny, grön industri.

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

Svenska gruvor ska bryta Europas beroende av Kina

I den svenska berggrunden ruvar de ovanliga grundämnen som är nödvändiga för den nya gröna tekniken. EU älskar våra gruvfyndigheter, men vägen till produktion…

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga…

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av…

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan.…

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan.…

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg”

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en "tredje väg" – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.