Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vart ska vi rikta vreden?

12 oktober, 2017

Skrivet av

Anneli Jordahl är författare.

KrönikaVår tids arbetare lever i glesbygden och förorten.

Den svenska arbetaren finns inte längre. Arbetaryrkena har flyttat utomlands och Sverige består av en stor medelklass. De industriarbetare som finns kvar kör dyra bilar och semestrar i Thailand.

Så lät det i offentligheten på 90-talet. Ett tag blev jag så nervös av tvärsäkerheten att jag ringde hem till mamma (hemtjänstare) och pappa (elinstallatör) i Oxelösund. De svarade! Jag blev lika lättad varje gång. En lögn, alltså. Påståendet att den svenska arbetarklassens var död.

När min bok Klass Är du fin nog gavs ut 2003 ansågs inte klassperpektivet vara relevant längre. Ständigt hörde jag reportrar dra ett ansträngt andetag och säga ickeakademikerfamiljer och invandrare i stället för arbetarklass. Den enda som pratade självklart om arbetarklassen och påtalade att den fortfarande utgjorde drygt hälften av befolkningen var Göran Greider. Han såg trött ut. Han var den ende. Ungefär som att Leif G W Persson anses vara landets ende kriminolog.

Min klassbok blev en oväntad skräll, ämnet var hett. Fortfarande får jag ryggdunkartack när jag reser runt och framträder. Senast i vackra Åmål.

Så gick åren. Det som kokat i det tysta exploderade. I dag överöses vi av berättelser om klassunderlägen, i reportage, skönlitteratur och forskning. Nu handlar det om pengar, om nyfattigdomen i Sverige.

Vår tids arbetare – ofta utlandsfödda ensamstående mödrar – lämnar hemmet före barnen och kommer hem när barnen lagt sig. Numera behövs två/tre jobb för att klara sig. Ändå lever de på existensminimum.

I glesbygdkommuner förväntas invånarna betala skatt trots att affären, skolan, biblioteket och macken stängt. Och städernas ytterområden berövas på bankomat, vårdcentral, polis och underhåll av bostäder. Samtidigt placerar miljardärer dina och mina pengar i skatteparadis.

Inga lagar tycks omfatta dessa grova skattebrott, alltmedan småföretagare och arbetare får betalningsanmärkningar. I dag är det ett mycket kort tidsspann mellan betalningspåminnelse och inkasso.

Vreden mina vänner. Vart ska den riktas?

Nu talar alla om klassilskan och landsbygdens ödeläggelse. Det amerikanska presidentvalet tvingade fram det. Det är bra. Men fortfarande är arbetarklassen splittrad, den röda fanan samlar inte längre. Många stödjer partier vars politik slår undan benen på just arbetarklassen.

Jag önskar att det kunde bli lika hippt att heja på arbetarklassen som det är att knyta näven för antirasismen, feminismen och hbtq–rörelsen.

De som kläcker den enande politiken och formulerar den i ord och bild vinner nästa val.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.