Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi vill så klart att du är med oss

12 oktober, 2017

Skrivet av Marie Nilsson

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Krönika Målet är att minst 85 procent av alla industriarbetare ska vara med i IF Metall 2020. Arbetsplatsbesök är metoden som får det att hända.

Jag kommer ihåg hur det kunde fungera förr, i de stora industriföretagen. Nyanställda mötte facket under introduktionen. De fick ett papper under näsan och en uppmaning att skriva på för att bli medlem. Det var bekvämt och lätt för de förtroendevalda, men att få medlemskapet påtvingat på det viset kändes inte riktigt bra.

Numera organiserar vi allt fler nya medlemmar i mindre företag och inom
bemanning. Det behövs mycket mer av aktivt fotarbete för att vi ska bli fler. Tack vare våra 36 avdelningar har vi en relativt stark lokal närvaro över hela landet och den styrkan tar vi vara på.

Möten på arbetsplatser, öga mot öga, är grunden i vårt arbete med organisering. Annonser och sociala medier är komplement, men de kan aldrig ge samma omedelbara kontakt som ett möte.

Det är inte svårt att få människor att bli medlemmar i facket, men du måste kunna argumentera. Ibland kan det dessutom krävas att du kommer tillbaka både två och tre gånger.

Nya medlemmar är den ena sidan av organisering. På den andra finns de medlemmar som vi redan har. Bra fackligt arbete som ger goda resultat är bästa garantin för att medlemmar ska stanna hos oss.

Att medlemmar byter fack på grund av att de byter jobb är givet, men det finns också de som lämnar oss utan synbara skäl. Det ska vi alltid följa upp. Fråga vad som gick snett. Hur vi kan få dem att stanna kvar.

I dag är ungefär 80 procent av alla industriarbetare medlemmar i IF Metall. Målet är att nå minst 85 procents organisationsgrad 2020.

Det är tack vare att en överväldigande majoritet av alla industriarbetare är medlemmar som vi kan nå framgångar.

Den höga organisationsgraden ger oss trovärdighet och tyngd vid förhandlingsborden, eftersom vi kan tala för i stort sett alla.

Trots att arbetsgivarna ibland gnäller på oss, vet jag att de gillar det starka IF Metall. Vi bidrar till stabilitet i arbetslivet och i hela Sverige. Inget land i världen kan visa upp en så välordnad samverkan som den svenska modellen.

Jag vet också att den nuvarande regeringen uppskattar oss. Vi tar ett stort ansvar i frågor om arbetslivet. Riksdagen stiftar ramlagar och vi sköter detaljregleringen genom förhandlingar med arbetsgivarna. Vi är rådgivare, samhällsdebattörer och remissinstans i frågor som på olika sätt berör arbetslivet.

Att beslutsfattare lyssnar på oss beror på att vi är trovärdiga och på att vi representerar många medlemmar på många företag runt om i landet.

Ju starkare vi blir och ju bättre resultat vi når, desto fler kommer söka sig till oss. Det blir till en god utvecklingsspiral där alla kan bidra. Du med!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Drogerna ska bort – inte människorna

Vi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Vi ska vara med och rädda världen

Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Ta med en arbetskompis och rösta

”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.