Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
Krönika Målet är att minst 85 procent av alla industriarbetare ska vara med i IF Metall 2020. Arbetsplatsbesök är metoden som får det att hända.
Jag kommer ihåg hur det kunde fungera förr, i de stora industriföretagen. Nyanställda mötte facket under introduktionen. De fick ett papper under näsan och en uppmaning att skriva på för att bli medlem. Det var bekvämt och lätt för de förtroendevalda, men att få medlemskapet påtvingat på det viset kändes inte riktigt bra.
Numera organiserar vi allt fler nya medlemmar i mindre företag och inom
bemanning. Det behövs mycket mer av aktivt fotarbete för att vi ska bli fler. Tack vare våra 36 avdelningar har vi en relativt stark lokal närvaro över hela landet och den styrkan tar vi vara på.
Möten på arbetsplatser, öga mot öga, är grunden i vårt arbete med organisering. Annonser och sociala medier är komplement, men de kan aldrig ge samma omedelbara kontakt som ett möte.
Det är inte svårt att få människor att bli medlemmar i facket, men du måste kunna argumentera. Ibland kan det dessutom krävas att du kommer tillbaka både två och tre gånger.
Nya medlemmar är den ena sidan av organisering. På den andra finns de medlemmar som vi redan har. Bra fackligt arbete som ger goda resultat är bästa garantin för att medlemmar ska stanna hos oss.
Att medlemmar byter fack på grund av att de byter jobb är givet, men det finns också de som lämnar oss utan synbara skäl. Det ska vi alltid följa upp. Fråga vad som gick snett. Hur vi kan få dem att stanna kvar.
I dag är ungefär 80 procent av alla industriarbetare medlemmar i IF Metall. Målet är att nå minst 85 procents organisationsgrad 2020.
Det är tack vare att en överväldigande majoritet av alla industriarbetare är medlemmar som vi kan nå framgångar.
Den höga organisationsgraden ger oss trovärdighet och tyngd vid förhandlingsborden, eftersom vi kan tala för i stort sett alla.
Trots att arbetsgivarna ibland gnäller på oss, vet jag att de gillar det starka IF Metall. Vi bidrar till stabilitet i arbetslivet och i hela Sverige. Inget land i världen kan visa upp en så välordnad samverkan som den svenska modellen.
Jag vet också att den nuvarande regeringen uppskattar oss. Vi tar ett stort ansvar i frågor om arbetslivet. Riksdagen stiftar ramlagar och vi sköter detaljregleringen genom förhandlingar med arbetsgivarna. Vi är rådgivare, samhällsdebattörer och remissinstans i frågor som på olika sätt berör arbetslivet.
Att beslutsfattare lyssnar på oss beror på att vi är trovärdiga och på att vi representerar många medlemmar på många företag runt om i landet.
Ju starkare vi blir och ju bättre resultat vi når, desto fler kommer söka sig till oss. Det blir till en god utvecklingsspiral där alla kan bidra. Du med!