Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Rätt att utesluta NMR-aktivist

16 november, 2017

Skrivet av

Den här hösten har vi sett hur nazisterna flyttat fram sina positioner i offentligheten. Nordiska Motståndsrörelsens beryktade demonstration i Göteborg i samband med bokmässorna blev visserligen ett fiasko för rörelsen men samtidigt ett vittnesbörd om att de vill hata och hota allt det som vår liberala demokrati står för.

I veckan släppte Försvarets Forskningsinstitut, FOI, en rapport – ”Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer”. För oss som länge följt utvecklingen i bloggar och sociala medier är rapportens budskap inget nytt. Likväl är det skrämmande tydligt att antalet aktiva användare på nazistiska sajter som Nordfront har ökat. Det håller på att ske en förflyttning från ”invandringskritiska” och högerpopulistiska sajter till nazistiska sajter som förespråkar våld och spyr ut djupt antisemitisk och islamofobisk propaganda. Mellan SD och NMR frodas nu allsköns grumliga antidemokratiska idéer. Och många vandrar med lätthet mellan dessa sammanhang. ETC kunde nyligen avslöja hur Sverigedemokrater även är med i NMR och stöttar deras verksamhet.

På arbetsplatserna hårdnar också klimatet. Dagens Arbete har skrivit om hur fikarasten kan bli en jobbig stund när arbetskamrater som röstar SD häver ur sig sin rasistiska världsbild. Inför det stundande valet nästa år har fackföreningsrörelsen en avgörande betydelse i att stötta och lära sina medlemmar att bekämpa rasismen och avslöja SD:s både arbetarfientliga, antifackliga hållning och dess nazistiska och fascistiska idévärld.

Tyvärr kan det också bli en kamp mot den våldsamma nazismen. IF Metall har denna vecka fått agera då fackliga medlemmar på en arbetsplats i Mellansverige visade sig vara aktiva i NMR. Arbetsgivaren reagerade senfärdigt men facket markerade tydligt. Två av de tre NMR-aktivisterna har gjort avbön, den tredje som var mest aktiv blir nu utesluten ur IF Metall.

Det är nödvändigt och bra att fackföreningsrörelsen sätter en tydlig gräns mot mörkerkrafterna. Facket är en organisation som bygger på värderingar som alla människors lika värde. Det blir då helt omöjligt att förena ett fackligt medlemskap med att hata och hota andra människor och göra allt för att rasera den liberala demokratin.

Helt rätt av IF Metall att utesluta NMR-aktivister.

 

En kommentar till “Rätt att utesluta NMR-aktivist

  • Samhällsklimatet har förändrats så oerhört mycket på väldigt kort tid. I dag väljer folk umgänge efter politiska åsikter. Facket är sprunget ur arbetarklassen och många i just den gruppen tycker att dagens samhällsutveckling går åt fel håll. Då ska dessa stävjas med argument som ”värdegrund” och ”allas lika värde” mm, begrepp som i mångas öron är rena floskler när man ser hur dessa nysvenskar får förtur i bostadsköer, bidragssystem, vård osv.
    Facket är ju till för att hålla ordning på arbetsgivare som inte sköter sig gentemot arbetstagare. Att försöka mota in alla fackanslutna i nån värdegrundsfålla funkar inte.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.