Industriarbetarnas tidning

Varde juleljus

28 december, 2021

Skrivet av

Arkivbilden En dröm om att tända lampan?

Drömjobb? Kanske. Men knappast några decennier innan den här bilden togs, under 1800-talets andra hälft, när fet rök bolmade i stearinfabriken varhelst Henning, Tyrs Olle och de andra Mina-drömmars-stad-karaktärerna slet och svettades.

”Ångorna stod täta kring karen med kolande talg och olja”, som Per Anders Fogelström skrev.

Men nu var det nya tider. Tjugotal. Jazz, Charleston. Plus demokrati, lika rösträtt sedan fem år och elektrifierade industrisatsningar lite varstans. Och så förstås – inte minst – lite högre lön och lite färre arbetstimmar än på mormors och farfars tid.

Kanhända hade kvinnan på bilden rent av möjlighet att gå på bio efteråt. Ja, drömma sig bort framför det senaste i stumfilmsväg från Hollywood för en stund. Som Virveln, till exempel, med det nya stjärnskottet Greta Garbo i huvudrollen, hon som tidigare hade jobbat på varuhuset PUB.

Eller så gick kvinnan bara hem, tände en lampa och var glad åt att ha el. Att få slippa tänka på stearin i några timmar.

Såg ljuset i London!

London

Det var där, i slutet på 1830-talet, som tidningsmannen Lars Johan Hierta blev så till sig när han såg ett stearinljus, att han kort därpå bestämde sig för att starta fabriken. Den finns än i dag, fast i Oskarshamn.

23×2,5 meter

Det var höjden och bredden på det ljus som Liljeholmen ställde ut på Stockholmsutställningen 1897. Och som om det inte var nog hade ljuset placerats i en ännu större ljusstake i vilken besökare kunde se en miniatyrmodell av hela fabriken.

Född samma år.

1926…

… var också året då Miles Davis föddes och när Alice Tegnér blev invald i Kungliga Musikaliska Akademien. Ni vet, hon som skrev och spelade Mors lilla Olle, Ekorrn satt i granen och Bä bä vita lamm.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Paus på propellern

Paus på propellern

Vi bjuder på en arkivbild från 1946, som faktiskt kan fara med viss osanning.

En sommar i Småland

En sommar i Småland

Arkivbilden Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda 1974. Det är den 22 juli 1974. En måndag.Inne på Torsten Ullmans verkstadsfabrik i småländska Moheda sitter studenten Inga-Lill Axelsson på en stol och arbetar framför en av fabrikens pelarborrmaskiner. Hon hade fått sommarjobb här. Det är oklart när Inga-Lill Axelsson ansökte om sommarjobbet, men troligtvis under vårkanten […]

Kost, logi – och jobb

Kost, logi – och jobb

Folkets hus i Skönsberg, Sundsvall 1951. Urhi Karlsson får sig en tallrik spenatsoppa serverad av Helga Rödén.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Telefonen som skulle hålla i 40 år

Det är sommaren 1978 och
knapptelefonen Diavox har precis börjat serietillverkas vid LM Ericssons gamla fabrik på Ölandsgatan i Karlskrona.

Arkivbilden: Full rulle i åttio år

Arkivbilden: Full rulle i åttio år

Timlönen vid Lilla Edets pappersbruk under det ekonomiska glansåret 1963 var 4,70 kronor.

Världens lek

Världens lek

Barnens spontana och oförställda glädje när han bad dem visa upp sina favoritleksaker fångade fotografen Gabriele Galimberti. Men bilderna blir också till en dokumentation av skilda uppväxtvillkor.

Klart för dagen

Klart för dagen

Kockan är 15:47 på Nimoverken i Hova.

Ingen stress!

Ingen stress!

Ögonblicket Klockan är 13.43 på Karl Hedin i Laxå.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.