Industriarbetarnas tidning

Varde juleljus

28 december, 2021

Skrivet av

Arkivbilden En dröm om att tända lampan?

Drömjobb? Kanske. Men knappast några decennier innan den här bilden togs, under 1800-talets andra hälft, när fet rök bolmade i stearinfabriken varhelst Henning, Tyrs Olle och de andra Mina-drömmars-stad-karaktärerna slet och svettades.

”Ångorna stod täta kring karen med kolande talg och olja”, som Per Anders Fogelström skrev.

Men nu var det nya tider. Tjugotal. Jazz, Charleston. Plus demokrati, lika rösträtt sedan fem år och elektrifierade industrisatsningar lite varstans. Och så förstås – inte minst – lite högre lön och lite färre arbetstimmar än på mormors och farfars tid.

Kanhända hade kvinnan på bilden rent av möjlighet att gå på bio efteråt. Ja, drömma sig bort framför det senaste i stumfilmsväg från Hollywood för en stund. Som Virveln, till exempel, med det nya stjärnskottet Greta Garbo i huvudrollen, hon som tidigare hade jobbat på varuhuset PUB.

Eller så gick kvinnan bara hem, tände en lampa och var glad åt att ha el. Att få slippa tänka på stearin i några timmar.

Såg ljuset i London!

London

Det var där, i slutet på 1830-talet, som tidningsmannen Lars Johan Hierta blev så till sig när han såg ett stearinljus, att han kort därpå bestämde sig för att starta fabriken. Den finns än i dag, fast i Oskarshamn.

23×2,5 meter

Det var höjden och bredden på det ljus som Liljeholmen ställde ut på Stockholmsutställningen 1897. Och som om det inte var nog hade ljuset placerats i en ännu större ljusstake i vilken besökare kunde se en miniatyrmodell av hela fabriken.

Född samma år.

1926…

… var också året då Miles Davis föddes och när Alice Tegnér blev invald i Kungliga Musikaliska Akademien. Ni vet, hon som skrev och spelade Mors lilla Olle, Ekorrn satt i granen och Bä bä vita lamm.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.