Frimärken på rull i miljonupplaga
Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.
Industriarbetarnas tidning
28 december, 2021
Skrivet av Pontus Ohlin
Arkivbilden En dröm om att tända lampan?
Drömjobb? Kanske. Men knappast några decennier innan den här bilden togs, under 1800-talets andra hälft, när fet rök bolmade i stearinfabriken varhelst Henning, Tyrs Olle och de andra Mina-drömmars-stad-karaktärerna slet och svettades.
”Ångorna stod täta kring karen med kolande talg och olja”, som Per Anders Fogelström skrev.
Men nu var det nya tider. Tjugotal. Jazz, Charleston. Plus demokrati, lika rösträtt sedan fem år och elektrifierade industrisatsningar lite varstans. Och så förstås – inte minst – lite högre lön och lite färre arbetstimmar än på mormors och farfars tid.
Kanhända hade kvinnan på bilden rent av möjlighet att gå på bio efteråt. Ja, drömma sig bort framför det senaste i stumfilmsväg från Hollywood för en stund. Som Virveln, till exempel, med det nya stjärnskottet Greta Garbo i huvudrollen, hon som tidigare hade jobbat på varuhuset PUB.
Eller så gick kvinnan bara hem, tände en lampa och var glad åt att ha el. Att få slippa tänka på stearin i några timmar.
Det var där, i slutet på 1830-talet, som tidningsmannen Lars Johan Hierta blev så till sig när han såg ett stearinljus, att han kort därpå bestämde sig för att starta fabriken. Den finns än i dag, fast i Oskarshamn.
Det var höjden och bredden på det ljus som Liljeholmen ställde ut på Stockholmsutställningen 1897. Och som om det inte var nog hade ljuset placerats i en ännu större ljusstake i vilken besökare kunde se en miniatyrmodell av hela fabriken.
… var också året då Miles Davis föddes och när Alice Tegnér blev invald i Kungliga Musikaliska Akademien. Ni vet, hon som skrev och spelade Mors lilla Olle, Ekorrn satt i granen och Bä bä vita lamm.