Både IF Metall och GS välkomnar att det har träffats en en bred uppgörelse om pensionerna, men Pappers tycker att överenskommelsen lämnar en del övrigt att önska.
(UPPDATERAD)– Det är bra att man gör något, det är alldeles nödvändigt. Det finns de som inte ens får hälften av slutlönen i pension.säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson till DA.
Hon kan däremot inte säga något mer exakt om de nya åldersgränserna.
– Det som är bra är att det fortfarande är flexibelt.
Marie Nilsson tycker också att det är en fördel att man kan få garantipension tidigare än de normala 66 år (från 2023) om man har jobbat i 44 år.
– Det kan säkert vara en hel del av våra medlemmar som omfattas av det.
I dag finns det de som inte orkar jobba fram till den nuvarande pensionsåldern, vad tänker du om det?
– Därför är det bra att trygghetssystemen följer med. Är man sjuk ska man få vara sjuk och tjäna pensionspeng fram till riktåldern. (som höjs från 65 till 66 2023, DA:s anm)
Hon tycker också att det är viktigt att det finns skrivningar om att att stärka arbetsmiljön, även om ”det är lite fluffigt vad det innebär”.
– Man måste se till att våra medlemmar får en sådan arbetsmiljö att de håller fram till riktåldern.
Marie Nilsson skulle helst av allt skrota PPM-systemet, men hon tycker att det är bra att det reformeras nu. Hon gillar också idén med ett partsråd.
– Baksidan är ju för dem som vill gå tidigare. Men det är ju så, på något sätt ska ju kalaset betalas.
Även GS välkomnar uppgörelsen, och tycker det är bra att man gör något för att få in mer pengar i systemet.
– GS ser värdet i en ny pensionsöverenskommelse, då dagens system helt enkelt inte fungerar, alltför många löntagare får helt enkelt inte pensionen att räcka till, säger Per Olof Sjöö, förbundsordförande GS i en kommentar på förbundets hemsida.
Liksom Marie Nilsson tycker Per-Olof Sjöö att det finns frågetecken som måste rätas och kompletteringar som måste göras. GS ställer sig bakom det nya pensionssystemet om ”vissa andra saker är på plats”. Det kräver inte minst en stor satsning på bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö.
I en tidigare undersökning visar det sig att bara hälften av GS medlemmarna i åldrarna 45-59 bedömer att de inte kommer orka arbeta fram till dagens ordinarie pensionsålder. För att det ska vara rimligt att höja pensionsåldern måste medlemmarna kunna jobba och vara friska under ett helt arbetsliv, hävdar GS.
Pappers förbundsordförande Matts Jutterström tycker däremot att uppgörelsen lämnar en del övrigt att önska.
– För att kunna nå 70 procent av inkomsten borde man till exempel ha höjt den allmänna avgiften, säger han.
Dessutom menar han att uppgörelsen gick för fort och den heller inte har någon bredare förankring.
– Socialdemokraterna borde ha involverat hela partiet i det här, så som man gjorde förr – med rådslag och studiecirklar. Men nu har man ju princip låst in sig i ett rum och kommit överens med sex partier, och det blir i fel ordning kan jag tycka. Ett ovanifrån-perspektiv.
Mikael Lilja och Pontus Georgsson, Pappers viceordförande respektive avtalssekreterare, ger pensionsuppgörelsen knappt godkänt.
– Att höja lägsta uttagsåldern, från 61 år och uppåt, det blir svårt. Om man ska orka hela vägen måste man ju också jobba mycket mer med arbetsmiljön, säger Pontus Georgsson.
Mikael Lilja instämmer och tillägger:
– Den här uppgörelsen kommer inte rädda systemet på ett långsiktigt sätt. Den är bara ett plåster på systemet.
Arbetsgivaren är ju inte beredd att göra något för att förbättra arbetsmiljön trots vinster i mångmiljonklassen och i vissa fall miljarder.
Det finns pengar till både arbetstidsförkortning och mycket högre pensioner till alla. Men vill man?
Alla kan inte vara administratörer.