Industriarbetarnas tidning

Svensk arbetsmarknad är urstark

13 december, 2017

Skrivet av

Bristen på arbetskraft fortsätter att öka och ligger nu långt över det normala. 130 000 nya jobb skapas de närmsta två åren, tror Arbetsförmedlingen. Om det inte var så svårt att rekrytera skulle ännu fler jobb skapas.

Andelen sysselsatta ökar
  • För 2018 och 2019 spås 130 000 nya jobb.
  • Arbetslösheten har minskat bland både inrikes och utrikes födda, men skillnaderna mellan de två grupperna är stora – 3,9 respektive 14,8 procent.
  • Sysselsättningsgraden (andel i arbete) ligger på 82,5 procent respektive 67,3 procent för de två grupperna.
  • Sysselsättningsgraden stiger dock betydligt snabbare bland utrikes födda och beräknas ligga på 70 procent 2019.

Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson kunde presentera en ”mycket ljus prognos” på presskonferensen i dag.

Utvecklingen på svensk arbetsmarknad är mycket stark. Under presskonferensen pratade Håkan Gustavsson om att de aldrig tidigare hade upplevt så starka signaler som nu. Under 2017, 2018 och 2019 kommer sammanlagt en kvarts miljon nya jobb att skapas, varav 130 000 de kommande två åren.

Det goda läget leder till att både svenska och utrikes födda får jobb. Faktum är att fler än 8 av 10 nya jobb går till utrikes födda, och glappet mellan de två grupperna minskar nu.

Men en så stark arbetsmarknad skapar också problem. Just bristen på arbetskraft kommer att få jobbtillväxten att avstanna. Företagen kan inte växa lika mycket som de skulle vilja eller i den takt som marknaden efterfrågar när de inte får tag i den personal som krävs.

Samtidigt som både privata och offentliga arbetsgivare har svårt att anställa är 364 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. 75 procent av de inskrivna har dock en svag ställning på arbetsmarknaden, till exempel utrikes födda eller personer med kort utbildning. Andelen väntas öka till 78 procent 2019.

Här är regeringens satsning på fler utbildningsplatser inom vuxenutbildning en viktig del av lösningen, anser Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Även Arbetsmarknadsutbildningarna är ett viktigt inslag.

– Det är viktigt att de är effektiva och inställda mot de bristyrken som finns och att de byggs upp i nära samverkan med olika arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen märker att arbetsgivarna har börjat anpassa sig efter läget. Fler svarar att det är vanligare att de sänker sina krav vid rekryteringar eller omorganiserar för att kunna anställa med en lägre kompetens.

Arbetslösheten påverkas dock inte särskilt mycket. Den väntas minska från 7,0 procent till 6,8 procent i år. Nästa år fortsätter utvecklingen till 6,6 procent, men sedan vänder prognosen upp något till 6,7 procent 2019. Orsaken är att arbetskraften fylls på med personer som står långt från arbetsmarknaden, till stor del nyanlända.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Det stora slöseriet

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

”När alla får jobb – då känner jag stolthet”

”Ett lärlingssystem grundat på kollektivavtal utrotar effektivt ungdomsarbetslösheten. Det skulle också kunna användas för att ge nyanlända utbildning, arbete och identitet”, hävdar industriledaren Carl Bennet.

Rösta för jobben och solidariteten

Rösta för jobben och solidariteten

Jobbfrågan är osynlig och för första gången riskerar Sverige att få ett fascistiskt parti i regeringsställning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.