”Sluta sprida fel fakta”
”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.
Industriarbetarnas tidning
13 december, 2017
Skrivet av Marie Edholm
Bristen på arbetskraft fortsätter att öka och ligger nu långt över det normala. 130 000 nya jobb skapas de närmsta två åren, tror Arbetsförmedlingen. Om det inte var så svårt att rekrytera skulle ännu fler jobb skapas.
Arbetsförmedlingens prognoschef Håkan Gustavsson kunde presentera en ”mycket ljus prognos” på presskonferensen i dag.
Utvecklingen på svensk arbetsmarknad är mycket stark. Under presskonferensen pratade Håkan Gustavsson om att de aldrig tidigare hade upplevt så starka signaler som nu. Under 2017, 2018 och 2019 kommer sammanlagt en kvarts miljon nya jobb att skapas, varav 130 000 de kommande två åren.
Det goda läget leder till att både svenska och utrikes födda får jobb. Faktum är att fler än 8 av 10 nya jobb går till utrikes födda, och glappet mellan de två grupperna minskar nu.
Men en så stark arbetsmarknad skapar också problem. Just bristen på arbetskraft kommer att få jobbtillväxten att avstanna. Företagen kan inte växa lika mycket som de skulle vilja eller i den takt som marknaden efterfrågar när de inte får tag i den personal som krävs.
Samtidigt som både privata och offentliga arbetsgivare har svårt att anställa är 364 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen. 75 procent av de inskrivna har dock en svag ställning på arbetsmarknaden, till exempel utrikes födda eller personer med kort utbildning. Andelen väntas öka till 78 procent 2019.
Här är regeringens satsning på fler utbildningsplatser inom vuxenutbildning en viktig del av lösningen, anser Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Även Arbetsmarknadsutbildningarna är ett viktigt inslag.
– Det är viktigt att de är effektiva och inställda mot de bristyrken som finns och att de byggs upp i nära samverkan med olika arbetsgivare.
Arbetsförmedlingen märker att arbetsgivarna har börjat anpassa sig efter läget. Fler svarar att det är vanligare att de sänker sina krav vid rekryteringar eller omorganiserar för att kunna anställa med en lägre kompetens.
Arbetslösheten påverkas dock inte särskilt mycket. Den väntas minska från 7,0 procent till 6,8 procent i år. Nästa år fortsätter utvecklingen till 6,6 procent, men sedan vänder prognosen upp något till 6,7 procent 2019. Orsaken är att arbetskraften fylls på med personer som står långt från arbetsmarknaden, till stor del nyanlända.