”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Foto: David Lundmark.
Framför ingången till skyddsrummet. Det är inte helt lätt att hitta hit: tv-spelsklubben ligger undangömd på en bakgata. Foto: David Lundmark.
Jimmy Nylén lyfter på glasdisplayen. Bakom den står tv-spelskonsoler från tidigt 70-tal fram till i dag. De allra flesta förvaras i sina originalkartonger. Foto: David Lundmark.
Uppfinnaren Ralph H. Baer – ibland kallade för ”tv-spelens fader” – utvecklade världens första tv-spelskonsol för hemmet under 60-och 70-talet. 1972 lanserades Magnavox Odyssey. Foto: David Lundmark.

Välkommen till spelbunkern

Lyssna eller ladda ner reportaget här.

Gemenskap I ett överblivet skyddsrum i Södertälje värnar en tv-spelsförening om en försvinnande gemenskap: att krypa ihop i nedsuttna soffor och saccosäckar och spela tillsammans.

Erik Stromberg väljer fyra milstolpar

Det första kommersiellt framgångsrika arkadspelet. Med Pong etablerades spel­industrin som en lukrativ bransch. Ataris primitiva pingisspel lanserade tv-spel som underhållningsform.

Nintendos främsta speldesigner Shigeru Miyamoto har sagt att han inte var intresserad av tv-spel innan han provade Space Invaders. Spelet revolutionerade branschen när den gick på tomgång.

Unisont hyllat som ett av de bästa spelen för Nintendo 8-bit och som ett av de bästa någonsin. När det släpptes i slutet av 80-talet kallade en uppeldad kritiker det för ”tv-spelens Mona Lisa”.

Släpptes när konsolkriget mellan Nintendo och Sega fortfarande pågick. Färgglatt, utmanande och snabbt – helt enkelt spelet som Sega behövde för att kunna konkurrera med Nintendo.

På hörnet av ett gulbrunt lägenhetshus i Södertälje leder tjugo betongsteg ner till ett skyddsrum. En skylt, inte olik de invid vägkrogar i sorglös femtiotalsstil, pekar mot dörren.

Vault 10 står det, en blinkning till dataspelsserien Fallout som handlar om vad som skulle ha hänt ifall kärnvapenkrig brutit ut på 50-talet. Därför den föråldrade stilen: mänskligheten hann aldrig längre, utan tvingades fly under jord i hopp om att trots allt överleva kriget.

Skyddsrummet på Frejagatan har inte använts på länge, i alla fall inte till vad det ursprungligen var tänkt. Sedan 2013 är det i stället en ideell tv-spelsförening, Karategamers. En svagt belyst plats med femton tv-apparater, över hundra unika konsoler och omkring 2 500 spel. Det blinkar och tjuter inne i de två små rummen. Från en högtalare hörs tv-spelsmusik, från tidig 8-bitarsmusik till nyare techno. En tjock-tv flimrar nostalgiskt. Tre män i trettioårsåldern surrar:

– Jakten är ganska rolig faktisk, säger Erik Stromberg, betongarbetare och amatörtv-spelshistoriker.

– Och när man får hem spelet! avbryter Jimmy Nylén, före detta montör på Scania i Södertälje och enligt egen utsago ägare av runt 40 procent av alla tv-spel som släpptes till konsolen Sega Mega Drive i Europa. Han fortsätter:

– När jag började samla provspelade jag allt jag köpte. Men sen blev det så många spel att jag inte hann prova dem. Numera, när det kommer hem tjugo spel, slänger jag bara in dem i hyllan. Hälften av mina spel vet jag inte ens om de funkar.

I hörnet står Tommy Åström med en lila filttoffla på ena foten och en orange på den andra. Han är säljare på Bauhaus och känd för att på fyra och en halv minut spelat igenom Zelda: A Link to the Past med bara fötterna. Han tittar på en hylla fylld med tv-spel och säger:

– Erik, hur många procent av de här har du spelat?
– Jag vet inte. Man har ju spelat ganska mycket genom åren.

På klubben finns omkring 2500 tv-spel. Rummen är dessutom fyllda med tv-spelsmemorabilia: leksaksfigurer, affischer, örngott. Foto: David Lundmark.

De är alltså här för att spela och prata om tv-spel, ett livslångt intresse som för några av dem har kostat tiotusentals kronor och lika många timmar. Det visar sig i en nästan encyklopedisk kunskap: ett ständigt rabblande av årtal, utvecklare, svenska importörer, hur man skiljer en piratkopia från ett original och vilka märkningar äldre kassetter bör ha.

– Jag måste ha fler Segaspel än du, säger Jimmy.
– Ja, det tror jag att du har, svarar Erik.
– I och med att jag bara samlar på Segaspel.

Erik Stromberg är ordförande i föreningen. Det är hans samling av konsoler och tv-spel som fyller klubblokalen. Hans intresse är uppenbart: kepsen pryds av Super Mario och om han kavlar upp jeansen syns en tatuering föreställande Segafiguren Sonic the Hedgehog på ena vaden.

Som barn brukade han springa över gatan från skolan i Kopparberg till elektronikbutiken Sven Larsson. Om han var snabb hann han spela en stund på butikens tv-spel och ändå vara hemma i tid. Och när läraren frågade om han hade gjort sina läxor, svarade han nej. Han hade spelat tv-spel i stället.

Nu har han hunnit bli vuxen. För ett par år sedan var han med och startade Karategamers. En tv-spelsförening för dem som vill spela tillsammans. Gemenskapen är viktig: vad de sysslar med här är väldigt olikt den spelkultur som vuxit fram sedan 90-talet med spel som Quake, Counter-Strike och World of Warcraft – pc-spel som spelas över internet. Det går inte att jämföra, säger Erik. Något har gått förlorat, en särskild charm – eller är han bara nostalgisk?

”Soffhänget och att lira med varandra finns inte kvar längre.Det blir att man spelar över internet i stället – så osocialt, säger Fredrik Lundqvist. Foto: David Lundmark.

Själva spelandet är bara en del, det handlar också om historia. Att retrokonsoler ska kunna leva vidare. Vetande som att Nintendos tidiga konsol Game & Watch bygger på samma teknik som en miniräknare eller att Nintendo 8-bit hette Famicom i Japan. Klubben blir därmed ett slags museum. Här finns ett exemplar av i princip varje konsol från 70-talet fram till i dag. Erik Stromberg tar fram en av dem. En lång rad av konsoler står uppställda bakom en glasdisplay.

Han har aldrig slängt eller sålt något.

Det är en Magnavox Odyssey, den första kommersiella tv-spelskonsolen för hemmet. Med den inleddes den moderna tv-spels­eran 1972. Förvisso hade primitiva dataspel utvecklats redan två decennier tidigare, men det var när konsoler för hemmabruk introducerades i USA som tv-spelen fick den form som präglar dem än i dag.

– Folk som kommer hit är mest sugna på 8-bitars och Super Nintendo. Man får nästan tvinga dem att prova något nytt. De vill spela det som är nostalgi för dem, och det är sällan Odyssey är det, säger Erik sittande på golvet framför konsolen.

– Den är ju inte snygg, säger Tommy.
– Men den är cool. Den är väldigt futuristisk, invänder Erik.

Foto: David Lundmark.

”Folk som kommer hit är mest sugna på 8-bitars och Super Nintendo. Man får nästan tvinga dem att prova något nytt.”

Vem som helst får komma hit och de som besöker föreningen får själva välja vad de vill spela. En del konsoler är redan inkopplade, medan andra ligger nerpackade i lådor. Just i dag är det få besökare, men Fredrik Lundqvist, fritidspedagog och medlem i föreningens styrelse, har smugit in och lagt sig i en saccosäck. Han spelar Yoshi’s Island från 1995 på den flimrande tjock-tv:n. Tommy Åström kryper upp i en fåtölj bredvid honom och säger:

– Min lillebrorsa är pc-spelare. Och när han kom upp i tonåren skulle han så klart iväg med grabbarna och spela Quake. De hade LAN, som det heter, men det tycker jag bara verkar grisigt. Som Woodstockfestivalen, fast för nördar. Lokalen luktar svett, det ligger joltcola och snus överallt, och någon säger: ”Vad fan är det som stinker?” En annan svarar: ”Det är Roger, han har inte duschat på sex veckor”. ”Är du dum eller? Det är bara fem!”

– Fredrik känner igen sig! säger han till sist och tittar på Fredrik som är tio år yngre.
Han flinar i sin saccosäck. Visst, Tommy överdriver, men Fredrik förstår vad han menar:
– Det är pc-spelandet som har förstört det fina med tv-spelskulturen. Soffhänget och att lira med varandra finns inte kvar längre. Det blir att man spelar över internet i stället – så osocialt.

 Tre tv-spelsnördar berättar 

Erik Stromberg. Foto: David Lundmark.

”Jag har en dotter på fyra månader. Hennes förstanamn kom vi överens om – det blev Li. Vi valde sen varsitt andranamn. Jag valde Zelda. Li tycker jag också var lyckat, eftersom det finns en karaktär i spelet Street Fighter som heter Chun-Li. Redan nu gillar hon att titta på när jag spelar – eller så dras hon bara till ljusflimret från tv:n – men jag tror att det kommer dröja minst fem år innan hon börjar spela själv.”

Tommy Åström. Foto:David Lundmark.

”Först ville jag göra den snabbaste genomspelningen av Castlevania. Men snart hittade jag ett spel som jag kunde klara betydligt fortare: Zelda: A Link to the Past. Tre minuter och tolv sekunder tog det mig – och i tre dagar trodde jag att jag hade slagit världsrekordet. Sen upptäckte jag att någon hade gjort det ännu snabbare. Jag blev besviken. Då bestämde jag mig för att klara det med fötterna i stället.”

Jimmy Nylén. Foto: David Lundmark.

”Jag har fastnat för Sega Mega Drive, den första konsolen jag köpte som åttaåring. När jag började samla som vuxen köpte jag först alla spel som jag tidigare ägt och sen alla som jag någonsin spelat – numera köper jag allt som jag kommer över. Jag har en egen hemsida där jag skriver om spelen. Tidigare hade jag dessutom ett rum för dem, men när jag fick barn behövde ungen det. Så allt ligger i flyttkartonger nu.”


rl@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ola Dahlgren håller i årets sjunde lamm, bara en vecka gammalt. Djuren får inga namn längre. De är för många. Foto: David Lundmark

Olas fritid fylls av får

ProfilenNär lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Processoperatören Ola Dahlgren har 20 tackor och 2 baggar.

Stålmannen nummer 1 från 1939. Redan då känslig för kryptonit. Foto: AP PHOTO

Superhjältarnas eget periodiska system

SkruvatVibranium, adamantium, kryptonit. Det vimlar av fantasiämnen i serietidningar, filmer och spel. Nu är det ordnade i ett helt eget periodiskt system.

DA:s turistguide i Industrieuropa

IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

Strejkledaren som blev president

Han besökte gruvorna i norra Sverige för att hämta fackligt stöd mot apartheidregimen, han skulle efterträda Mandela men blev i stället en omstridd miljardär. Harald Gatu berättar om Cyril Ramaphosas väg från kåkstaden till presidentpalatset.

2

DEN GLOBALA TEXTILINDUSTRIN

Livet bortom lyxen

TextilindustriDet är vi i rika väst som bär märkeskläderna - men de tillverkas i en helt annan miljö. DA:s Marcus Derland och David Lundmark har besökt Mauritius och Madagaskar och berättar om anställda som plötsligt får sparken och migrantjobbare som måste lämna in sina pass.

Bertil gör konst av sina hjältar

Malmö-grafikern Bertil Mårtensson trodde att han kände sina arbetskamrater. Men när han började teckna av dem mötte han helt nya historier: om jobbet, livet, glädje och sorg. Planen är en utställning med bilder och deras berättelser - och kanske blir det en bok.

Verklighetens Science Fiction

När robotarna tar över

Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.

”För mig började det med Star Wars”

Skälet till att science fiction-författare har rätt så ofta beror helt enkelt på att de gissar så mycket, enligt litteraturvetaren Jerry Määttä.

”En enorm kraft att förändra”

Framtidsforskaren Anders Sandberg tror att science fiction haft stort inflytande på vår faktiska teknikutveckling.

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Arbetarfotografens arkiv

BILDREPORTAGEAlla människor är vackra när de arbetar menade fotografen Jean Hermanson, vars verk nu får nytt liv genom hans gamla medhjälpare. Du kan kolla in ett urval av hans bilder här, och på fredag visar SVT en nygjord dokumentär.

1

Sammanhållning på hög nivå

Arbetskompisarna från Lindbäcks husfabrik har planerat och tränat i månader. Nu har dagen kommit, nu ska Kebnekaise bestigas. Dagens Arbete följde med på en tur som bjöd på gnistrande sol men också en ogästvänlig vägg av snö. Läs eller lyssna på reportaget här.

5 verk att rädda ur bokhyllan

SparasVad gör du med alla böcker som tillhört dina nära och kära? Böcker du kanske läst, men inte har hjärta att säga farväl till? DA:s Pontus Ohlin räddar fem verk ur sin mammas bokhylla, innan resten skickas vidare till Röda Korset.

Lyssna på DA

Nu kan du få några av våra bästa reportage rakt in i öronen. Lyssna direkt på vår sajt eller via en gratisapp för din mobil.

De ska ge Kebnekaise en match

Från pub-träffar till toppbestigning. Lagledaren på Lindbäcks Bygg i Piteå fick en ingivelse som har fått hela arbetslaget på fötter.

”Ju fler barn, desto mer kärlek”

Familjen annorlundaTycker du att det är svårt att få ihop semesterplaneringen? Skänk en tanke åt tiobarnsfamiljen Nikula, som Dagens Arbete följt. Hur får pappa Sami ihop vardagen med heltidsarbete, hur hinner mamma Matilda med sin lite speciella hobby?

En given plats på scenen

Hon har vunnit Dansbandskampen, Körslaget och Let’s Dance och drivit det populära dansbandet Elisa's - i höst gör hon sin första musikalroll. Mångsysslaren Elisa Lindström som triggas av att gå utanför sin bekväma zon – läs eller lyssna på DA:s reportage.

Här är framtidens fibrer

Den nya industrinEn gång var den svenska textilindustrin dödsdömd. Men nu kan det vara här som framtidens industriarbete finns, temat för årets IF Metall-kongress. Teknisk utveckling och långsiktiga ägare ger den gamla branschen en ny chans. DA har besökt Kinna, Borås och Östersund.

En folklig teaterapa

Han har varit tjuvjägare, pistvakt och hushållsmixer. Gett röst åt Pettson och Mulle Meck men också spelat i Romeo och Julia. Lennart Jähkel har rötter i skogsindustrin, han skulle bli ingenjör som brorsorna men blev istället en folkkär skådis.

På randen till inbördeskrig

Gnistan tändes i Västervik under dessa dagar för 100 år sedan, och hungerkravallerna och strejkerna spreds över landet. Men i stället för ett upptrappat våld och inbördeskrig föddes - demokratin.

2

Följa John – mitt i naturen

SKOGSTURMan behöver inte åka till Abisko, Fårö eller Ramsvikslandet för att uppleva naturen. I Sverige finns den ju överallt. DA hänger med John Holm, pappers­arbetaren som sadlat om till vildmarksguide.

När livet är en radiofest

RADIOKANALTre gubbar. Två frekvenser. Zingo, pepparkakor och ett gäng favoriter ur de egna gömmorna. Dags för sändning med Sunne Rock’n’roll Klubb – och det blir Elvis för hela slanten.

Fackligt arbete i Indien

Så tog kvinnorna makten över sina jobb

INDIENSex dagar i veckan, året runt, tampas indiska kvinnor med vildhundar, giftiga sopor och vedervärdig stank på sin arbetsplats. Men de trivs. För de har organiserat sig och tagit makten över sina liv. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

1

Agnes - den japanska skånskan

UPPKLÄDDAgnes Lindqvist jobbar med hydraulik under dagarna, men på fritiden gäller cosplay, där man klär ut sig till figurer kopplade till japansk populärkultur, typ mangaserier.

Han filmar med humor och ilska

Vid 80 års ålder gör den världsberömde filmregissören sin kanske argaste film – fast med värme och humor. Läs eller lyssna på reportaget om Ken Loach inför premiären i morgon.

1

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

Uppåt av att åka nerför

Att cykla utför är Jonna Carlssons passion. Inte ens en sprucken njure kan ändra på det. Läs eller lyssna på artikeln om Jonna, kolla in filmen tagen under ett av hennes träningsåk - om du vågar.

Industrin och integrationen

Den nya folkrörelsen

Välkomna hit! Nyfikna industriarbetare runt om i landet har tagit ordet integration och knådat det till praktisk handling. Till möten där alla vinner och lär sig nytt. DA har varit på gympa i Västerås, flugit drake i Skillingaryd och övningskört i Edsbyn.

"Det handlar om att överlista fisken"

PROFILEN Patrik Forslund lägger mycket tid och en hel del pengar på sin hobby. Men så är han också med i svenska landslaget i flugfiske och ska tävla i VM i USA.

”Jag kommer aldrig att släppa pennan”

Du ser hans bilder i varje nummer av DA, själv har han förblivit en av landets mest anonyma humorister. Möt tecknaren Robert Nyberg.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.