Industriarbetarnas tidning

Du sköna nya spelvärld

26 mars, 2021

Skrivet av

Nästa generation Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Konsolkriget

Microsoft och Sony lanserar sina konsoler i två olika versioner, en billigare och en dyrare.

Microsoft: Xbox Series X och Xbox Series S

Xbox Series X har kraftigare prestanda och mer lagringsutrymme, medan Xbox Series S är något billigare.

Pris: 5 695 / 3 595 kronor

Sony: Playstation 5 med/utan skivläsare

Modellerna är identiska sett till prestanda och lagringsutrymme, men den billigare av dem saknar skivläsare.

Pris: 5 990 / 4 990 krono­r

Spelindustrin har sett ett rejält uppsving under coronakrisen. Nintendo har sålt som aldrig förr och intresset för Microsofts och Sonys nya tv-spelskonsoler har varit rekordstort. Nästan överallt tog de slut långt innan de nådde butikerna. Än så länge är det svårt att över huvud taget få tag på en konsol i Sverige.

Både Microsofts Xbox Series X och Sonys Playstation 5 innehåller teknik som potentiellt kan förändra hur moderna tv-spel fungerar och ser ut.

I Marvel’s Spider-Man: Miles Morales till Playstation 5 används den nya tekniken på ett övertygande sätt. Manhattans skyskrapor ter sig som stora speglar och den vita snön lyser upp staden underifrån. Anledningen är det som på engelska benämns som ray tracing – lite trubbigt översatt till strålspårning – en teknik för att beräkna hur ljusstrålar beter sig.

Om en 3D-grafiker tidigare behövde placera ut ljuskällor i ett rum för att skapa effekten av att solljus lyser in genom fönstret, är det numera möjligt att beräkna hur samma solljus faktiskt lyser upp rummet. Kanske reflekteras solstrålarna i spegeln bredvid sängen, i det vita gipstaket och i glaset med vatten på skrivbordet?

Mest uppmärksammat är kanske övergången från traditionella hård-diskar till så kallade SSD-diskar.

I praktiken betyder det redan nu kraftigt förbättrade laddningstider, och i teorin kan det förändra vilka typer av spel som är möjliga att utveckla.

Många av dagens spel utspelar sig i öppna världar. Du som spelare kan röra dig fritt, välja vart du vill gå och vad du vill göra – helt utan begräsningar. En halvsanning: begräsningarna finns, men utvecklarna har blivit duktiga på att dölja dem.

Spelen har inte kunnat ladda in nya miljöer tillräckligt snabbt. Det är för­klaringen till att bergen i horisonten har varit täckta av dimma och att du har fått vänta länge i hissar, för att ta två exempel.

Vad det handlar om är förtäckta laddningstider, ett sätt att portionera ut världen i mindre delar. Med de nya SSD-diskarna kommer det här, åtminstone på papperet, inte längre att vara nödvändigt. Öppna spelvärldar kommer verkligen att vara öppna, befriade från både laddningstider och osynliga väggar.

Mycket ligger fortfarande i framtiden, men att tv-spel utformas efter hårdvarans möjligheter har alltid varit mer regel än undantag.

Steget från 2D-grafik till 3D-grafik gav oss Super Mario 64, som lade grunden för hur du rör dig i en virtuell 3D-värld, medan realistisk fysik ett par år senare skapade större interaktivitet i spel som Half-Life 2. Om de nya konsolerna är ett lika stort steg framåt återstår att se.

En ny generation spelkonsoler ställer alltid frågan: är det värt att uppgradera redan nu eller bör du vänta?

Såväl Microsoft som Sony har sagt att de kommer att fortsätta stödja de äldre konsolerna åtminstone ett par år. Övergången mellan den nuvarande generationen och nästa kommer därmed att bli ovanligt lång. Du kan alltså spela de senaste storspelen, till exempel förra årets Call of Duty eller Assassin’s Creed, på konsolen som du redan har hemma.

Svaret, för de allra flesta, är att det lönar sig att vänta. Spelutvecklare behöver tid att lära sig den nya hårdvaran och därför är det först om ett par år som de kommer att kunna nyttja tekniken fullt ut.  

En kommentar till “Du sköna nya spelvärld

  • Synd att spelkonsolerna är så dyra och inte kan spela bluray – skivor också.

    Men som någon sa: man kan inte få allt. Det hade varit kul att äga en sådan box annars.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

När fabriken invaderas av fiender

När fabriken invaderas av fiender

Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Pixlar som slår i magen

En tilltufsad figur rör sig utmed stadens gator och avenyer. När solen når över horisonten bryter morgonljuset oregelbundet runt siluetten, bildar fladdriga skuggor på asfalten. Nattens kyla har slagit rot långt in i märgen, tycks omöjlig att undfly. Magen svider av hunger. Det är du. I spelet ”Hobo: Tough Life, utvecklat av den tjeckiska spelstudion […]

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.