Industriarbetarnas tidning

Du sköna nya spelvärld

26 mars, 2021

Skrivet av

Nästa generation Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Konsolkriget

Microsoft och Sony lanserar sina konsoler i två olika versioner, en billigare och en dyrare.

Microsoft: Xbox Series X och Xbox Series S

Xbox Series X har kraftigare prestanda och mer lagringsutrymme, medan Xbox Series S är något billigare.

Pris: 5 695 / 3 595 kronor

Sony: Playstation 5 med/utan skivläsare

Modellerna är identiska sett till prestanda och lagringsutrymme, men den billigare av dem saknar skivläsare.

Pris: 5 990 / 4 990 krono­r

Spelindustrin har sett ett rejält uppsving under coronakrisen. Nintendo har sålt som aldrig förr och intresset för Microsofts och Sonys nya tv-spelskonsoler har varit rekordstort. Nästan överallt tog de slut långt innan de nådde butikerna. Än så länge är det svårt att över huvud taget få tag på en konsol i Sverige.

Både Microsofts Xbox Series X och Sonys Playstation 5 innehåller teknik som potentiellt kan förändra hur moderna tv-spel fungerar och ser ut.

I Marvel’s Spider-Man: Miles Morales till Playstation 5 används den nya tekniken på ett övertygande sätt. Manhattans skyskrapor ter sig som stora speglar och den vita snön lyser upp staden underifrån. Anledningen är det som på engelska benämns som ray tracing – lite trubbigt översatt till strålspårning – en teknik för att beräkna hur ljusstrålar beter sig.

Om en 3D-grafiker tidigare behövde placera ut ljuskällor i ett rum för att skapa effekten av att solljus lyser in genom fönstret, är det numera möjligt att beräkna hur samma solljus faktiskt lyser upp rummet. Kanske reflekteras solstrålarna i spegeln bredvid sängen, i det vita gipstaket och i glaset med vatten på skrivbordet?

Mest uppmärksammat är kanske övergången från traditionella hård-diskar till så kallade SSD-diskar.

I praktiken betyder det redan nu kraftigt förbättrade laddningstider, och i teorin kan det förändra vilka typer av spel som är möjliga att utveckla.

Många av dagens spel utspelar sig i öppna världar. Du som spelare kan röra dig fritt, välja vart du vill gå och vad du vill göra – helt utan begräsningar. En halvsanning: begräsningarna finns, men utvecklarna har blivit duktiga på att dölja dem.

Spelen har inte kunnat ladda in nya miljöer tillräckligt snabbt. Det är för­klaringen till att bergen i horisonten har varit täckta av dimma och att du har fått vänta länge i hissar, för att ta två exempel.

Vad det handlar om är förtäckta laddningstider, ett sätt att portionera ut världen i mindre delar. Med de nya SSD-diskarna kommer det här, åtminstone på papperet, inte längre att vara nödvändigt. Öppna spelvärldar kommer verkligen att vara öppna, befriade från både laddningstider och osynliga väggar.

Mycket ligger fortfarande i framtiden, men att tv-spel utformas efter hårdvarans möjligheter har alltid varit mer regel än undantag.

Steget från 2D-grafik till 3D-grafik gav oss Super Mario 64, som lade grunden för hur du rör dig i en virtuell 3D-värld, medan realistisk fysik ett par år senare skapade större interaktivitet i spel som Half-Life 2. Om de nya konsolerna är ett lika stort steg framåt återstår att se.

En ny generation spelkonsoler ställer alltid frågan: är det värt att uppgradera redan nu eller bör du vänta?

Såväl Microsoft som Sony har sagt att de kommer att fortsätta stödja de äldre konsolerna åtminstone ett par år. Övergången mellan den nuvarande generationen och nästa kommer därmed att bli ovanligt lång. Du kan alltså spela de senaste storspelen, till exempel förra årets Call of Duty eller Assassin’s Creed, på konsolen som du redan har hemma.

Svaret, för de allra flesta, är att det lönar sig att vänta. Spelutvecklare behöver tid att lära sig den nya hårdvaran och därför är det först om ett par år som de kommer att kunna nyttja tekniken fullt ut.  

En kommentar till “Du sköna nya spelvärld

  • Synd att spelkonsolerna är så dyra och inte kan spela bluray – skivor också.

    Men som någon sa: man kan inte få allt. Det hade varit kul att äga en sådan box annars.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

När fabriken invaderas av fiender

När fabriken invaderas av fiender

Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Pixlar som slår i magen

En tilltufsad figur rör sig utmed stadens gator och avenyer. När solen når över horisonten bryter morgonljuset oregelbundet runt siluetten, bildar fladdriga skuggor på asfalten. Nattens kyla har slagit rot långt in i märgen, tycks omöjlig att undfly. Magen svider av hunger. Det är du. I spelet ”Hobo: Tough Life, utvecklat av den tjeckiska spelstudion […]

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Det är oroliga tider. Vi ska bunkra mat och vara redo för krisen. Men en egen täppa kan ge mer än bara reserver, den kan ge lugn och ro.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.