Industriarbetarnas tidning

Du sköna nya spelvärld

26 mars, 2021

Skrivet av

Nästa generation Banbrytande ljussättning och nästan obefintliga laddningstider kan förändra hur tv-spel ser ut och fungerar. Förhoppningarna efter att Xbox Series X och Playstation 5 lanserades i november är stora.

Konsolkriget

Microsoft och Sony lanserar sina konsoler i två olika versioner, en billigare och en dyrare.

Microsoft: Xbox Series X och Xbox Series S

Xbox Series X har kraftigare prestanda och mer lagringsutrymme, medan Xbox Series S är något billigare.

Pris: 5 695 / 3 595 kronor

Sony: Playstation 5 med/utan skivläsare

Modellerna är identiska sett till prestanda och lagringsutrymme, men den billigare av dem saknar skivläsare.

Pris: 5 990 / 4 990 krono­r

Spelindustrin har sett ett rejält uppsving under coronakrisen. Nintendo har sålt som aldrig förr och intresset för Microsofts och Sonys nya tv-spelskonsoler har varit rekordstort. Nästan överallt tog de slut långt innan de nådde butikerna. Än så länge är det svårt att över huvud taget få tag på en konsol i Sverige.

Både Microsofts Xbox Series X och Sonys Playstation 5 innehåller teknik som potentiellt kan förändra hur moderna tv-spel fungerar och ser ut.

I Marvel’s Spider-Man: Miles Morales till Playstation 5 används den nya tekniken på ett övertygande sätt. Manhattans skyskrapor ter sig som stora speglar och den vita snön lyser upp staden underifrån. Anledningen är det som på engelska benämns som ray tracing – lite trubbigt översatt till strålspårning – en teknik för att beräkna hur ljusstrålar beter sig.

Om en 3D-grafiker tidigare behövde placera ut ljuskällor i ett rum för att skapa effekten av att solljus lyser in genom fönstret, är det numera möjligt att beräkna hur samma solljus faktiskt lyser upp rummet. Kanske reflekteras solstrålarna i spegeln bredvid sängen, i det vita gipstaket och i glaset med vatten på skrivbordet?

Mest uppmärksammat är kanske övergången från traditionella hård-diskar till så kallade SSD-diskar.

I praktiken betyder det redan nu kraftigt förbättrade laddningstider, och i teorin kan det förändra vilka typer av spel som är möjliga att utveckla.

Många av dagens spel utspelar sig i öppna världar. Du som spelare kan röra dig fritt, välja vart du vill gå och vad du vill göra – helt utan begräsningar. En halvsanning: begräsningarna finns, men utvecklarna har blivit duktiga på att dölja dem.

Spelen har inte kunnat ladda in nya miljöer tillräckligt snabbt. Det är för­klaringen till att bergen i horisonten har varit täckta av dimma och att du har fått vänta länge i hissar, för att ta två exempel.

Vad det handlar om är förtäckta laddningstider, ett sätt att portionera ut världen i mindre delar. Med de nya SSD-diskarna kommer det här, åtminstone på papperet, inte längre att vara nödvändigt. Öppna spelvärldar kommer verkligen att vara öppna, befriade från både laddningstider och osynliga väggar.

Mycket ligger fortfarande i framtiden, men att tv-spel utformas efter hårdvarans möjligheter har alltid varit mer regel än undantag.

Steget från 2D-grafik till 3D-grafik gav oss Super Mario 64, som lade grunden för hur du rör dig i en virtuell 3D-värld, medan realistisk fysik ett par år senare skapade större interaktivitet i spel som Half-Life 2. Om de nya konsolerna är ett lika stort steg framåt återstår att se.

En ny generation spelkonsoler ställer alltid frågan: är det värt att uppgradera redan nu eller bör du vänta?

Såväl Microsoft som Sony har sagt att de kommer att fortsätta stödja de äldre konsolerna åtminstone ett par år. Övergången mellan den nuvarande generationen och nästa kommer därmed att bli ovanligt lång. Du kan alltså spela de senaste storspelen, till exempel förra årets Call of Duty eller Assassin’s Creed, på konsolen som du redan har hemma.

Svaret, för de allra flesta, är att det lönar sig att vänta. Spelutvecklare behöver tid att lära sig den nya hårdvaran och därför är det först om ett par år som de kommer att kunna nyttja tekniken fullt ut.  

En kommentar till “Du sköna nya spelvärld

  • Synd att spelkonsolerna är så dyra och inte kan spela bluray – skivor också.

    Men som någon sa: man kan inte få allt. Det hade varit kul att äga en sådan box annars.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

När fabriken invaderas av fiender

När fabriken invaderas av fiender

Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Pixlar som slår i magen

En tilltufsad figur rör sig utmed stadens gator och avenyer. När solen når över horisonten bryter morgonljuset oregelbundet runt siluetten, bildar fladdriga skuggor på asfalten. Nattens kyla har slagit rot långt in i märgen, tycks omöjlig att undfly. Magen svider av hunger. Det är du. I spelet ”Hobo: Tough Life, utvecklat av den tjeckiska spelstudion […]

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Det är oroliga tider. Vi ska bunkra mat och vara redo för krisen. Men en egen täppa kan ge mer än bara reserver, den kan ge lugn och ro.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

GS kongress

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.