Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik
Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.
Industriarbetarnas tidning
(UPPDATERAD) Dagens Arbete har nominerats till fackföreningspressens finaste pris i hela fem kategorier.
Bilden av lunchen från soptippen Piranha, som tar hand om avfall från mångmiljonstaden Ahmedabad i nordvästra Indien, är tagen av vår fotograf David Lundmark. Han och reportern Marcus Derland berättade i ett reportage om hur kvinnorna genom att organisera sig har kunnat få bättre villkor i en stinkande miljö.
Nu kan David vinna i kategorin ”Bästa fotografi” när Fackföreningspressen delar ut sina pris den 19 april. De andra nominerade är Andreas Blomlöf för en bild i Officerstidningen och Pi Frisk för en bild i Finansliv.
DA:s reporter Harald Gatu spårade förra vintern upp en David och Goliat-berättelse i Öjebyn. ABB hade bestämt sig för att lägga ned sin lönsamma fabrik där, men arbetskamraterna Lorentz Karlsson och Niclas Nilsson (se bilden nedan) bjöd motstånd så pass att den globala industrijätten ändrade sitt beslut. Det blev en välskriven historia om att envishet kan löna sig men också om att kampen har ett mänskligt pris.
Artikeln nomineras nu i Fackföreningspressens kategori ”Bästa berättande text”. Den tävlar mot ”D som i Djursholm” i Lärarnas tidning och ”Skola mot alla odds” i Skolvärlden.
Dagens Arbete har skrivit ett otal artiklar om hur industriarbetare inte fått rätt ersättning när de har skadats i arbetet. Vi vet att de intresserar våra läsare och vi vet också att de har gjort att drabbade i efterhand kunnat få rätt ersättning.
I höstas var det dags att en gång för alla ge den den total informationen om hur man beräknar livräntan, hur man göra att överklaga Afa:s beslut. Det blev till en rejäl försäkringsguide, signerad reportern Anna Julius, som bland annat berättade om gruvarbetaren Johnny (bilden nedan). Artikeln nomineras nu i kategorin ”Bästa förklarande text”, tillsammans med ”Här får läkare lära sig hålla de svåra samtalen” i Läkartidningen och ”Paket som räcker hela livet” i tidningen Naturvetaren.
Vår granskning av statliga Samhall fick stort utrymme i vår tidning, men den var också väl planerad för att spridas på olika digitala plattformar och sysselsatte en stor del av redaktionen.
På webben lades jobbet ut med olika uppföljningar och extramaterial, och vi gjorde en specialversion av granskningen som lästes in som podd. För sociala medier gjorde vi sju kortare filmer. Dessa lades både ut i våra egna kanaler och erbjöds till en rad olika facebookgrupper och sidor. I filmerna jobbade vi med animationer, texteffekter, rörlig grafik, miljöljud, röster, musik med mera. En del material var filmat med drönare.
Vi genomförde också en livesändning på Facebook där reportern berättade om hur vi hade jobbat. Han efterlyste även fler berättelser från de anställda. Flera av dessa kunde vi sen publicera på da.se. Gensvaret på vår sajt och Facebooksida blev mycket stort.
Denna satsning uppmärksammas nu av juryn för Fackförbundspressens pris. De två andra nominerade i klassen ”Bästa digitala satsning” är Kommunalarbetaren för en lönekartläggning med digital karta och Lärarnas tidning för hela dess satsning på digital journalistik.
I förra årets lönerörelse var tid ett viktigt begrepp för både arbetsgivare och fack. DA:s Marie Edholm gjorde ett djuplodande reportage med rubriken ”Maktstriden om din tid”, med illustrationer av Gustaf Öhrnell Hjalmars. En av dessa (se här nere) nomineras nu till pris i kategorin ”Bästa illustration”. De andra nominerade är Helena Davidsson Neppelberg i Pedagogiska magasinet och Sara Bergebo i tidningen Uttryck.