Industriarbetarnas tidning

Mest läst på DA – kolla in topplistan nu!

Publicerad 2023-12-29, 18:04   Uppdaterad 2024-01-02, 10:22

Teslakonflikt, avtalsrörelse, en krisande byggbransch och en stor granskning av sprängdåden. Dagens Arbete summerar 2023. Vill du läsa igen klickar du på de röda länkarna!

Strejken på Tesla överskuggar allt annat som hänt 2023. Det är en unik händelse som har världens ögon på sig. Bara vi på DA har hittills skrivit 56 artiklar om konflikten, och fler lär det bli.

Men när 2023 övergår i 2024 kan det vara läge att blicka tillbaka på året som gått, som ju även innehållit en hel del annat värt att notera.

Inte minst en avtalsrörelse med ett högt tonläge. När industriavtalet till slut undertecknades den sista mars blev artikeln om det bland årets mest lästa på sajten.

I mars gjorde vi om Dagens Arbete till Nattens Arbete. I ett stort tema fick läsarna möta maskinföraren Mats Lind som tar kvällsfikat i skördaren i Skinnskattebergs skogar och gjuteriarbetaren Jenny Fredin i Avesta som får familjepusslet att gå ihop tack vare nattis. Näringsforskaren Maria Lennernäs tipsade om den bästa maten för nattarbetare, och på en skiftlagsträff i Skoghall försökte man skruva till det perfekta schemat – kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa?

Årets största granskning, som även fick ett stort genomslag, handlar om sprängdåden. I april kunde Dagens Arbete berätta att det är byggdynamit som används i sprängningarna. Vi visade flera systemfel som gör det möjligt. Genom att gå igenom domar och förundersökningar kunde vi summera hur mycket dynamit som minst stulits från svenska byggarbetsplatser av kriminella de senaste fem åren.
Granskningen följdes upp under hösten med flera avslöjanden, bland annat om företaget Uppländska berg, som sedan förlorade sitt tillstånd.

I maj berättade vi om Jennifer, som blev av med jobbet på Åkers Sweden när hon blev gravid.
”Jag kom inte försent, jag har inte misskött mina arbetsuppgifter. Jag är en glad tjej som tycker om att utvecklas. Att de kan ha så mycket emot mig som människa”, sa Jennifer.
Det väckte starka reaktioner från läsarna.

När DA skrev om hoten och kränkningarna mot fackligt aktiva på life science-företaget Cytiva i Umeå väckte det också stor uppståndelse, inte minst i sociala medier. ”Sverige har blivit fackföreningsfientligt”, och ”det strejkas för lite”, var ett par av kommentarerna. Ordförandena på 15 stora IF Metall-klubbar reagerade också och skrev en debattartikel: Angreppen på Cytivaklubben är ett angrepp mot oss alla.

Under året har vi flera gånger fått återkomma till krisen i byggbranschen, som drabbar trähusföretag, fönstertillverkare, betongföretag med flera.
Även inom Pappers område lades flera varsel, men på Strömsbruk kunde jobben räddas.

Döden på jobbet gjorde sig påmind, och när året går till ända visar det sig vara ett av de mörkaste på länge när det gäller dödsolyckor. En dyster statistik, som ändå inte ger hela bilden. DA:s reporter åkte till Bengtsfors för att träffa dem som varit med om inte bara en, utan två, arbetsolyckor med dödlig utgång.

Två av dödsfallen skedde på Northvolt, och batterifabriken väckte vårt och läsarnas intresse vid flera tillfällen. Ska det goda syftet få folk att stå ut med dålig arbetsmiljö?, frågade sig DA:s reporter Johanna Edström.

Det pågår en historisk industrisatsning i norr, som vi kommer fortsätta bevaka.

I början av december blev de inhyrda på Volvo lastvagnar i Umeå av med jobbet, men nu verkar en del av dem vara på väg tillbaka. ”Är vi uppsagda eller inte, liksom”, undrade en av dem. Båda artiklarn blev vällästa.

Året bjöd även på många glädjeämnen. DA följde med i turnébussen när killarna i Vimmerby HC, som jobbar på lastpallsfabriken i Vimmerby, åkte på bortamatch i Ronneby. Och när IF Metallare fajtade med zombies på lanträff.

Ett nytt bruk tog topplatsen i Pappers löneliga.

I Mariestad kunde vi berätta om etableringsboom som gör att det är kamp om arbetarna.

Ett reportage från Tjorvenmuseet blev trevlig sommarläsning. Och till jul visade processoperatören Anders Dahl upp sin tomtesamling.

Nu laddar vi för ett 2024 som säkert kommer handla en hel del om Teslakonflikten även det. Men vem vet vad som väntar i övrigt. Ett är säkert – DA kommer ge dig som jobbar inom industrin både avslöjande granskningar och de senaste nyheterna som berör dig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA dubbelt nominerade till Guldspaden

DA dubbelt nominerade till Guldspaden

”Granskning det viktigaste vi kan göra”  Sanningen om sprängdåden  Boken Rent åt helvete

IF Metall på väg att stämma Cytiva i Arbetsdomstolen – ”tillbaka till 1800-talet”

IF Metall på väg att stämma Cytiva i Arbetsdomstolen – ”tillbaka till 1800-talet”

Cytiva i Umeå fortsätter driva konflikter mot fackligt aktiva, trots att hela fackstyrelsen avgått i protest.

15 fackklubbar: Angreppen på Cytiva-klubben är ett angrepp mot oss alla

15 fackklubbar: Angreppen på Cytiva-klubben är ett angrepp mot oss alla

”De angrepp som deras demokratiskt valda företrädare blivit utsatta för är angrepp mot alla förtroendevalda – och hela den svenska modellen!”

DA-granskning om sprängdåd kan få pris – ”otroligt hedrande och roligt”

DA-granskning om sprängdåd kan få pris – ”otroligt hedrande och roligt”

Nominerad till Tidskriftspriset för Årets granskning.

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Betalar jobbet mitt läkarbesök?

Kroppen och hjärnan har tagit stryk av många års nattarbete. Har jag rätt till att gå till läkaren på arbetstid?, undrar en läsare.

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

PODD: Byggandet störtdyker – men bostads­ministern ghostar

Byggandet störtdyker – men bostads­ministern ghostar

Dagens Arbete Verket går på djupet med byggkrisen  Varför är Andreas Carlson (KD) så tyst?  Tidningens reporter Marie Edholm förklarar

Får jag stanna hemma och skriva cv?

Läsaren undrar hur mycket tid hen får lägga på att söka jobb under arbetstid.  Juristen svarar

Fackets starka kritik mot regeringen: ”Förbannad”

Facket sågar regeringens passivitet: ”Förbannad”

Tusentals träindustriarbetare har varslats  Inga satsningar från regeringen  ”Tragiskt”