Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Etableringsjobb skyddar din lön”

19 april, 2018

Skrivet av

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

KRÖNIKA Avtalet om etableringsjobb kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda löner och villkor. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som
de borgerliga partierna vill ha.

Att människor har jobb är fackets viktigaste fråga. Hög arbetslöshet gör att arbetsgivarna kan pressa ned löner och arbetsvillkor, eftersom väldigt många konkurrerar om jobben. Att höja sysselsättningen är alltså ett smart sätt att försvara våra kollektivavtal. Och en bra arbetsmarknadspolitik är viktig för alla som har jobb, inte bara för dem som är arbetslösa.

Därför har IF Metall varit drivande i att förhandla fram etableringsjobben, som ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa att få in en fot på arbetsmarknaden. Om EU och riksdagen säger ja kommer etableringsjobben att kunna bli verklighet 2019, och beräknas resultera i minst 10 000 jobb.

Det här är en lösning som facket och arbetsgivarna har förhandlat fram och sedan gått till staten med. Arbetsmarknadens parter är alltså överens. Ändå säger de borgerliga partierna nej till etableringsjobben. De hävdar att de blir för ”dyra”.

Men hög arbetslöshet är ännu dyrare, när färre arbetar och betalar skatt. De borgerliga partiernas motstånd mot etableringsjobben beror egentligen på att de hellre vill lagstifta om lägre löner för stora grupper löntagare. Det skulle gravt förändra maktbalansen på den svenska arbetsmarknaden, till löntagarnas nackdel. Men det vågar inte de borgerliga säga rakt ut, för det vore inte så populärt.

Vad innebär då etableringsjobben, mer konkret? Det är en anställningsform där nyanlända och långtidsarbetslösa kan kombinera jobb och utbildning, till exempel sfi. Efter högst två år ska detta ha gett kunskaper och arbetslivserfarenhet som gör att etableringsjobbet övergår i en tillsvidareanställning.

De etableringsanställda får lön och bidrag som tillsammans motsvarar den disponibla inkomsten av en normal lägstalön i Sverige. Staten och arbetsgivaren delar ganska lika på kostnaden – staten betalar några procent mer.

Finns det inte risk att etableringsjobben missbrukas av arbetsgivarna? Det finns mekanismer i avtalsförslaget som förhindrar missbruk. Det ska till exempel inte gå att stapla etableringsjobb på varandra. Och arbetsgivare ska inte kunna ta in flera etableringsjobbare i rad utan att anställa någon av dem.

Jag är stolt över etableringsjobben. Det är facken och arbetsgivarna som bestämmer spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, och nu har vi förhandlat fram en lösning som kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda lönerna och arbetsvillkoren för alla löntagare. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som de borgerliga partierna vill ha. Det går vi aldrig med på.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ge oss en politik som skapar jobb

Ge oss en politik som skapar jobb

Nu när industrin visar tecken på att vara på väg upp ur svackan blir mitt budskap till politikerna tydligt: Släpp prestigen, ta ansvar och rusta dem som inte har arbete, så att de kan ta jobben när de kommer.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi ska klara krisen – tillsammans

Nu kraftsamlar vi alla våra resurser och gör allt vi kan för att minska oron och öka tryggheten. Just nu gäller det att rädda jobb och se till att industriarbetare som trots allt blir arbetslösa kan försörja sig, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.