Industriarbetarnas tidning

”Låt parterna ta hand om las”

18 april, 2018

Skrivet av

Både regeringen och oppositionen vill justera lagen om anställningsskydd. Men risken är att en ändrad regel leder till nya problem, varnar Mats Glavå, docent i arbetsrätt. Kanske bättre att skrota lagen och låta parterna ta hela ansvaret, föreslog han på ett seminarium.

Lagen om anställningsskydd (las) infördes för 44 år sedan och har justerats flera gånger sedan dess, både till arbetsgivarnas och till arbetstagarnas fördel. Ping-ponglagstiftning har det kallats, eftersom en regeringen har velat balansera tillbaka den maktförskjutning som en annan regerings förändringar inneburit.

Både regeringen och oppositionen vill förändra las. Moderaterna vill göra kompetens viktigare i turordningsreglerna och Socialdemokraterna vill bland annat avskaffa anställningsformen allmän visstid.

Men att peta i lagen kan få oönskade effekter, varnar Mats Glavå, docent i arbetsrätt. Han har skrivit en bok om lagen om anställningsskydd på uppdrag av Teknikföretagen. Den presenterades under ett seminarium om las på onsdagen.

Om till exempel turordningsreglerna luckras upp kommer arbetstagarparterna att kräva någon form av kompensation. De kan tänkas vilja ha möjlighet att pröva om det verkligen råder arbetsbrist vid uppsägningar, något som arbetsgivaren i dag avgör helt och hållet själv.

Att reglerna behöver ändras är dock uppenbart, eftersom lagen inte fyller det behov den är till för, fortsatte Mats Glavå, som lade fram en hel palett av förändringsmöjligheter. Ett exempel är att slopa kravet på saklig grund för uppsägning och i stället införa ett avgångsvederlag.

Att göra hela lagen semi-dispositiv – alltså möjlig att avtala bort genom kollektivavtal – skulle ge parterna möjlighet att jobba enligt ursprungstanken med den svenska modellen. Då kan de själva komma överens om hur det framtida anställningsskyddet ska utformas. Kanske med ett hot om att skrota regeln om krav på saklig grund om parterna inte kommer överens inom två år, föreslår Mats Glavå.

Någon sådan skrotning är inte nödvändigt enligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic under en paneldebatt på seminariet.

– Låt arbetsmarknadens parter ta hand om det. Det är de som ser problemen och det är de som får hitta lösningar. Det vanligaste är att vi gör avtalsturlistor, man förhandlar och kommer överens om hur det ska hanteras.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe tycker att fokuset på lagens turordningsregler är helt fel. Rädslan för att nyanställa vissa grupper beror på något annat:

– Vi har en extremt tudelad arbetsmarknad där väldigt många människor inte kommer in. Det har ingenting med turordningsreglerna att göra. Är du ett litet företag som får in en person som förgiftar och skapar dålig stämning går det inte att säga upp den personen av personliga skäl. Det skapar en vilja att ta omvägen runt arbetsbrist, konstiga anställningsformer och annat.

Unionens Niklas Hjert tyckte att just den kritiken mot lagen är märklig.

– Arbetsgivare har väldigt stora möjligheter att prova om en individ fungerar på arbetsplatsen. Även när vi har ändrat regelverket för att underlätta anställningar så blir det ändå samma tjat efteråt om att man inte vågar anställa.

De tre paneldeltagarna var ändå överens om att det är arbetsmarknadens parter som ska lösa problemen och inte politikerna. Både Socialdemokraternas Helén Pettersson och Moderaternas Jessica Polfjärd höll med, men menade att det ändå behövs vissa justeringar i lagen.

– Det finns luckor i lagen, inte minst när det gäller hyvlingar och uppsägningar med återanställningar på allmän visstid. Vi vill avskaffa allmän visstid och förstärka las, sade Helén Pettersson.

Enligt Jessica Polfjärd är lagstiftningen omodern.

– Eftersom man rundar lagstiftningen är det något som inte fungerar.

Varken Helén Pettersson eller Jessica Polfärd kunde lova att de skulle låta parterna få exakt som de vill även om de kommer till regeringen med en överenskommelse om vilka förändringar de vill se.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

Striden om a-kassan

Striden om a-kassan

Sänkt tak, höjt tak, tuffare krav, lättnader för deltidsarbetslösa. A-kassans regler svänger fram och åter. Så vad gäller om du blir arbetslös? Och vad vill partierna förändra efter valet i höst?

När Las går sönder, måste politikerna laga lagen

När Las går sönder, måste politikerna laga lagen

S måste ta ställning för tillsvidareanställningar där heltid är norm och stoppa avarter som hyvling av arbetstiderna. Först då kan uppgivenheten vändas till framtidshopp, skriver förbundsordaförandena för GS, Handels och Hotell- och restaurangfacket.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

De arbetar båda fackligt och engagerar sig politiskt, men på varsin sida om blockgränsen. Annette Rydell (S) och Marcus Dackling (M) är två av över hundra industriarbetare som kandiderar till riksdagen. Det visar Dagens Arbetes genomgång.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.