Industriarbetarnas tidning

”Många barnböcker är för gulliga”

11 maj, 2018

Skrivet av

Den kommande barnboken består av 24 bilder. Om förlagen refuserar den tänker Rainer Paakkinen ge ut boken själv. Foto: David Lundmark.

Profilen 45 år gammal tog Rainer Paakkinen beslutet att teckna varje dag. Sex år senare har han fyllt 21 anteckningsböcker med bilder och ­illustrerat en barnbok. Här berättar han om …

Rainer Paakkinen

Ålder: 50 år.
Bor: Fårbo, utanför Oskarshamn.
Familj: Särbo i ­Malmö och tre barn.
Yrke: Arbetar fyrskift på pappersbruket ABB Figeholm.
Gör: Tecknar, mest för barn, och har illustrerat boken
Varför firar vi påsk, mormor?
Utmärkelse: Fick Pappers kultur­stipendium för medlemmar 2016.

Varför han tecknar varje dag

”När jag var yngre var jag frustrerad över att jag aldrig blev något. Nu bryr jag mig inte längre – jag är den jag är. Men om man inte ser upp kan delar av en själv vittra sönder när man jobbar på fabrik. Då är det lätt att glömma bort vad man en gång ville med sitt liv. Sedan går åren. Jag trodde jag skulle vara på bruket i fem år. Nästa år får jag en guldklocka. Så för sex år sedan gjorde jag ett val: att teckna varje dag och se vad som händer.”

Hur det är att teckna för barn

”Samtidigt tänkte jag att jag skulle göra något som unga kan ha glädje av. Jag vill teckna bilder som är öppna. Du ska inte vara låst vid vad jag säger att bilden föreställer. Både ljus och mörker måste finnas med, om jag tecknar ett äpple är det en mask i. Många illustrationer för barn är så jävla gulliga. Själv gillade jag att läsa Edgar Allen Poe när jag var ung. Jag älskar skräck. Livet är inte gulligt jämt, inte ens för barn.”

Att det aldrig var självklart att teckna

”Som ung ville jag gå på Konstfack, men det fanns inte på kartan. Jag är utbildad plåtslagare. Mina föräldrar kom hit från Finland på 60-talet och har knegat hela sina liv: ’Man ska inte hålla på med flum.’ Men jag ska ändå fortsätta att flumma. För jag var aldrig ung och lovande. Nu får jag i stället vara medelålders och … Ja, vad säger man? Medelålders och lovande går ju inte. Jag vill i alla fall inte dö utan att ha försökt teckna.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Viskningar väckte hans dröm till liv

Viskningar väckte hans dröm till liv

För tio år sedan bestämde sig Rainer Paakkinen för att teckna varje dag. Han skulle göra fina färgkartor och naturtrogna bilder. Men det flippade ur redan efter några dagar.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.