Industriarbetarnas tidning

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

27 februari, 2023

Skrivet av

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner. Här berättar hon om …

sofia lod

Ålder: 35 år.
Yrke: Arbetsledare på möbelföretaget Totebo AB.
Familj: Sambon Timmo och sönerna Loke och Theo, åtta och tio år.
Bostad: Villa i Totebo och ett ännu större garage …

Hur det började 

– Jag är uppvuxen med folkrace. Min pappa började köra det redan i början på 80-talet, när det kom till Sverige, och … ja, jag har alltid gillat sporten.

– Det är egentligen inte ett intresse, det är en hel livsstil! Men jag gillar framför allt att köra bilarna, inte så mycket att meka med dem. Mekar gör min sambo mycket bättre. Men måla bilarna, det är jag bra på. Och packa. Ja, det blir mycket packning och många reservdelar som ska med när man ska iväg och tävla.

Sofia Lod har rattat hem flera pokaler genom åren. I höstas avslutade hon säsongen med en vinst i höstracet i Vimmerby. Foto: David Lundmark

Tjusningen med folkrace

– Jamen det är ju så otroligt kul! Alltså känslan när man tävlar och sitter i bilen på startplattan och inväntar startsignalen, att bara få dra iväg, den är obeskrivlig. Dessutom får man träffa folk från hela Sverige, och vi har sådan fantastiskt fin sammanhållning. Alla hjälps åt.

– På banan kan man vara fiender, men i depån är man vänner. Fast den mesta tiden tillbringar man ju i garaget, och hur mycket tid och pengar man lagt ner på folkrace – det törs jag knappt tänka på!

Hur hon är som förare

– Jag vill ha kontroll och försöker att inte stressa upp mig när jag är på banan. Inte så att jag är särskilt försiktig av mig, men jag försöker att inte köra över min egen förmåga. Visst har det hänt att jag åkt på en och annan smäll, men förutom en whiplash-skada för många år sedan har jag klarat mig bra ändå.

– Det är ingen fara bara man är försiktig och har ordentliga skydd. Att vara snabb i starten är a och o. När röda lampan släcks, då är det gasen i botten!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

Rast i förrådet

Rast i förrådet

Klockan är 14.42 på Totebo AB i Totebo.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.