Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland
Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.
Industriarbetarnas tidning
15 juni, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Profilen När lammen föds på gården är livet lite hektiskt. Att hålla får är annars perfekt i kombination med skiftarbete. Här berättar Ola Dahlgren om …
Bor: Röke, utanför Hässleholm.
Yrke: Processoperatör på Perstorp.
Gör: Har tillsammans med sin fru Ingrid Dahlgren 20 tackor och två baggar. Några är renrasiga Gotlandsfår, andra är av blandras. Under våren har de fått runt 30 lamm.
”Vi behöver ha djur som betar våra åkrar och brukade arrendera ut marken för nötkreatur. Men de gick gärna ner till dammarna och trampade sönder kräftornas bon. Får däremot gillar inte vatten så de går inte nära. Vi började med fyra får för fem–sex år sedan. Tanken var att vi skulle ha dem över sommaren, men man gör sig inte av med dem så lätt. De är trevliga att ha. I dag har vi 20 tackor och 2 baggar.”
”Lammen kommer i april. I år har vi haft fem trillingfödslar. Då kan mamman stöta bort ett lamm, men oftast kan en annan tacka adoptera lammet. Framåt maj går de ut på bete. I oktober skickar vi lammen på slakt. Intresset för att köpa köttet ökar för varje år. Skinnen tas om hand och de går snabbt åt. I november får baggarna betäcka fåren och framåt december tar vi in dem igen.”
”Det bästa är lyckan när man ser att det blir nytt liv. Att ha djur och att odla innebär en glädje när man ser att det växer. Det är något helt annat än att jobba i industrin, där man bara producerar döda saker. Att producera ett livsmedel som vi kan stå för fyller mig med stolthet. Sen är det väldigt trevligt att gå in till dem på vintern och ge dem mat. Det är något speciellt med att höra djur äta.”
Berättat för Marie Edholm