Industriarbetarnas tidning

”Nu får Löfven visa vad han går för”

10 september, 2018

Skrivet av

Foto: Madeleine Andersson.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö är beredd på många samtal från medlemmarna efter den oklara valutgången.
– Nu får Stefan Löfvén visa vad han går för, hur stark han är som förhandlare. Det är ett ess i skjortärmen, säger han.

Svårbestämt läge. Omöjligt att sia om vad som nu sker. Per-Olof Sjöö, vet inte riktigt hur han ska kommentera valet nu på måndagsmorgonen.
– Men en sak sticker ut. Socialdemokraterna har i ett europeiskt perspektiv gjort ett urstarkt resultat. Vi har sett hur socialdemokratiska partier mer eller mindre fallit samman runt omkring oss. Det är någon form av styrkebesked. Att vi håller ställningarna i det här landet.

Per-Olof Sjöö tror att det har att göra med att Sverige fortfarande har en stark fackföreningsrörelse.
– Däremot har arbetarrörelsen under den här mandatperioden misslyckats med att ta hem de segrar man har gjort. Vi har inte kommit ut på ett tillräckligt bra sett. Vi har inte lyckats förmedla det som ändå gjorts, menar förbundsordföranden.

Han fortsätter:
– Vi har den högsta sysselsättningsgraden i hela Europa. En hel rad med förslag som gynnar löntagarna har genomförts. Trots det komplicerade parlamentariska läget. Den verkligheten tycker inte jag har fått fäste bland våra medlemmar. Det är mycket att det går åt fel håll, att samhällsutvecklingen går bakåt.
Och det är vad som lockar LO-män att gå över till Sverigedemokraterna, tror Sjöö.
– Det är alldeles för mycket SD:are i vår led. Man känner en stark oro för välfärden. Man är orolig över utvecklingen i sin egen hembygd.
Men det finns också verkliga utmaningar, påpekar Per-Olof Sjöö:
– Den generella trenden med ökade inkomstklyftor. Vi måste på ett mer konkret sätt ta tag i dessa samhällsproblem.

I processen fram till en ny regeringsbildning har Socialdemokraterna ett starkt kort, enligt Sjöö. Det är Stefan Löfvéns förhandlingserfarenhet från facket.
– Skulle det tippa över så att Sverige får en alliansregering är risken att de här fyra åren blir en kräftgång för våra medlemmar. Alliansen är oense om mycket. Men det man är överens om på den sidan är att försämra för våra medlemmar när det gäller våra kärnfrågor: Anställningsskydd och löneskydd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

”Nu krävs det öppenhet och ödmjukhet”

”Nu krävs det öppenhet och ödmjukhet”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson anser att samarbete över blockgränserna är bästa sättet för att hålla Sverigedemokraterna utanför regeringsmakten.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Tänk efter nu, Vänsterpartiet

Just som Liberalerna beslutade att släppa fram en Löfven-regering ryktades det att Vänsterpartiet kan tänka sig att rösta nej. Det vore verkligen sensationellt och mycket olyckligt. Ilskan inom Vänsterpartiet är fullt förståelig. Mittenöverenskommelsens formulering om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden är idiotisk och onödig. Den […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Fira demokratin och lär av historien

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kungen pekade ut riktningen

Riksmötet öppnades till jazz och icke-politik. Statsministern hade avsatts och ingen regeringsförklaring kunde därför hållas. Kungen var ende talare men han lyfte åtminstone fram 1918 och rösträttsreformen. Monarkin hyllar demokratin. Vad annat är att vänta i en tid när ingenting är sig likt? Det är ett dramatiskt skede i svensk politik. Talmansvalet i måndags tydliggjorde […]

”Vi tycker att vi är lite mer än ett särintresse”

IF Metalls ordförande Marie Nilsson hävdar att SD gör att riksdagen får en borgerlig majoritet med en ”svårsmält syn på arbetsrätten”. När riksdagen öppnar på måndag får alla ledamöter en broschyr med förbundets fyra viktigaste krav.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.