Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Att släppa taget och gå vidare

12 oktober, 2018

Skrivet av Stefan Eriksson

Stefan Eriksson är sågverksarbetare och musiker. Foto: David Lundmark.

Krönika.Många människor vill ju begripa allt, men ibland kan det faktiskt vara rent skadligt.

Allt är inte helt enkelt att fatta här på jorden. I vissa fall är det rent utav omöjligt. Därför tror jag att det ibland är viktigt att helt enkelt bara kunna släppa det som förundrar en och gå vidare. Annars kan det gå illa.

Till exempel var det en sen kväll i Aplaberget som en man och hans pojke Jon var ute på promenad i skogen när plötsligt en meteorit föll ner i skogen och plöjde upp en bred gata genom skogen.

Den lilla pojken hämtade sig aldrig riktigt och ­tillbringade resten av livet som vagabond och tjuvjägare, först till fots och senare på cykel. När det blev riktigt svårt så sköt han med sin älg­studsare mot natthimmeln, därför kallades han Jon Himmels­skytt.
Ibland när han fått lite rus i sig kunde han säga vad han egentligen upplevde den kvällen, och då lät det så här: ”Det var ingen meteorit det kan jag säga er. Det var en svingande cirkel, och det satt folk på.”
Jon kunde inte släppa taget.

Expertfolk kom inte fram till något annat än att den unga älgtjuren ­verkade ha fallit från en hög höjd ner på mossen, även fast det inte är möjligt.”

Vidare till Turkiet där man för inte så många år sedan fann Göbekli Tepe, på svenska ungefär ”Isterbuks­kullen”, där det finns ett gigantiskt tempel omkring 12 000 år gammalt, som ­totalt omkullkastar vår lära om civilisationens utveckling.

Templet är helt enkelt för gammalt och avancerat för att kunna passa in i historien som vi känner den. Som jämförelse är det gott och väl 5 000 år äldre än Stonehenge i England, som vi inte heller vet något matnyttigt om, och som egent­ligen bara är en stor stencirkel. Det är ju inte så stöddigt om vi jämför. Men sådant ska man inte grubbla över, bara acceptera att det finns.

Inte heller ska vi grubbla över den älg som påträffades på Hunneberg utanför Vänersborg 1988. Död på mage i en ­mosse med alla fyra ben vikta ut från kroppen, dödsorsaken var blodförlust från fyra brutna höftben. Expertfolk kom inte fram till något annat än att den unga älgtjuren verkade ha fallit från en hög höjd ner på mossen, även fast det ­inte är möjligt.

Så det är bara att släppa, inget att ­fundera på. Man har nämligen inget att ta på eller att jobba med.

Samma gäller när vi utsätts för svek eller obesvarad kärlek, det är ofattbart och hemskt, men det händer. Och den enda vägen ut är att släppa funderingarna och gå vidare. Annars kan man förlora allt, som Jon Himmelsskytt.

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Krokodilen som blev för stor

Krokodilen som blev för stor

Alla behöver motstånd för att komma vidare, skriver Stefan Eriksson.

Vi kan inte bara äta hamburgare

Vi kan inte bara äta hamburgare

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

När radion slutar funka

Dom som dräper oss har en sedelbunt där hjärtat borde sitta, skriver sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Bekväma tider föder veka människor

Jag är ingen spågubbe tack och lov, men det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

Vi bossar på planeten och gör vad vi vill

Men tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

Lägerelden är ändå viktigast

Vad skulle vi bygga för samhälle om vi tvingades börja om? Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om att lägereldar förenar mer än tekniska framsteg.

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

”Lyssna på idolerna – men tänk själv”

Krönikören Stefan Eriksson hyllar världens alla inspiratörer, men påpekar att resultatet av deras inspiration kan bli lite vad som helst.

Bara nio måltider från rena anarkin

Det gäller att ha en plan B om allt går åt helsike, skriver DA-krönikören och sågverksarbetaren Stefan Eriksson.

Ett huvudlöst tekniksprång?

”Ny teknik ger alltid minst lika mycket skitdåliga saker som bra.” Ändå är den helt nödvändig. DA:s krönikör Stefan Eriksson om huvudtransplantationen som kanske någon gång blir av.

Armageddon i badrummet

Stefan Eriksson om att vara beredd på det oförutsedda och risken med att missa transportskruven.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.