Bästa bubblet till tolvslaget
Pommac och cider i all ära. Nu utmanas de av ett växande utbud mousserande viner utan alkohol. DA:s panel testar sju nyktra bubblare.
Industriarbetarnas tidning
3 oktober, 2019
Skrivet av Marcus Derland
Test: Klyvyxor. Svenska handsmidda klyvyxor är bäst, enligt DA:s testpanel. En tysk och en finländare hamnar i mitten. Två Kinatillverkade yxor klarar sig sämst.
Stefan Eriksson, Richard Åberg och Magnus ”Veven” Andersson har samlats hemma hos Stefan i Aronsberg utanför Skinnskatteberg för att testa sex olika klyvyxor. Alla tre har lång erfarenhet av manuell vedhuggning,
”Veven” framstår som den riktiga kännaren. Han väger yxan från Hard head i handen och skakar på huvudet.
– Dålig balans.
Richard Åberg tycker det är avkopplande med vedhuggning.
– När man kommer hem efter jobbet och är sur på någon är det ett bra sätt att avreagera sig på.
Stefan Eriksson upplever att han är helt i nuet vid huggkubben, han stänger av och bara hugger. Magnus ”Veven” Andersson brukade hugga 30 kubikmeter för hand förr om åren, nu fuskar han med klyv också.
Panelen sätter omdömen på balans och hur vass yxan är direkt från fabrik. De handsmidda yxorna från Gränsfors och Hultafors har skarpast egg. Hard head är nästan trubbig men den är å andra sidan den tyngsta yxan, vilket gör att den klyver veden ändå.
Det är stora skillnader i utformningen av yxhuvudena. Gränsfors och Wisent har en mer konisk design och det gör att veden spräcks lättare.
Trion ger sig på vedkubbar med olika tjocklek. Hultaforsyxan visar sig vara riktigt bra för lite mindre kubbar, i de grövre fastnar den. Som avslutning går testlaget loss på en gammal skrotbil. Syftet är att utröna hur väl yxornas egg står emot hugg i till exempel dolda spikar i vedträn. De handsmidda svenska yxorna är återigen bäst.
Sammanfattningsvis är de dyrare yxorna klart bättre än de billiga. För den som hugger mycket ved, vill ha en yxa som håller skärpan och är beredd att satsa nästan 1 500 kronor är Gränsfors det bästa alternativet. Hobbyhuggaren som klyver något enstaka vedträ då och då klarar sig med Clas Ohlson-varianten.
Stefan Eriksson är även krönikör i DA. Här hittar du hans krönikor.