Industriarbetarnas tidning

Han ska sova ute i 100 nätter

16 oktober, 2021 - 11:48

Skrivet av

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Foto: David Lundmark.

Stefan Eriksson

Yrke: Sågverksarbetare på Setra i Skinnskatteberg

Bor: Aronsberg

Ålder: 41 år.

Intressen: Hobbysmed och flakbilsentusiast – kör en Chevrolet el camino från 1981.

Varför?

– (Lång tystnad) Tanken har funnits i bakhuvudet sedan jag var ung. Med risk för att låta flummig och new age men om man inte sover under tak så har man näsan rakt upp mot universum. En slags likvärdighet mellan mig och en krokodil i Afrika.

– En enklare förklaring är att en polare kom över i somras. Mitt sovrum renoveras så jag hade bara en soffa för oss att dela. Då gick jag ut och lade mig på den gamla kökssoffan på farstubron. Sedan fortsatte jag.

Vad får du ut av att sova ute?

– Sömnen blir bättre. Madrassen är en gammal dyna för trädgårdsmöbler. Stumt underlag har gjort underverk med min krånglande rygg.

Blir du inte störd av ljud?

– Tvärtom. Förut slog jag ofta på olika naturljud på Youtube när jag skulle sova. Nu får jag samma live eftersom jag bor i skogen.

Fler fördelar?

– Ingen tid går åt för att scrolla i mobilen på morgonen. Jag går upp.

Hur går det med kylan nu när de börjar bli kallt?

– Sovsäcken klarar 16 minus. Sover också i underställ och har en nattmössa som ser ut som sådana mössor som parkbänksalkisar brukar ha.

Hur länge ska du fortsätta?

– Jag siktar på 100 nätter eller tills jag fryser in. När det inte är skönt längre går jag in. Att lida är det inte värt.

Läs Stefans krönikor

Stefan Eriksson har varit krönikör åt Dagens Arbete. Här hittar du alla hans krönikor.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Får chefen berätta om min hälsa?

Får chefen berätta om min hälsa?

Får min gamla arbetsgivare tala om att jag varit sjukskriven och inte mått bra?, undrar en läsare som söker nytt jobb. Jurist Henric Ask svarar.

Bli pigg inför arbetspasset

Bli pigg inför arbetspasset

Mörka tiden är här. Sömnforskaren Arne Lowden tipsar om hur du tar dig genom den.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.