Så hittar du ditt inre lugn
Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.
Industriarbetarnas tidning
16 oktober, 2021 - 11:48
Skrivet av Marcus Derland
Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.
Yrke: Sågverksarbetare på Setra i Skinnskatteberg
Bor: Aronsberg
Ålder: 41 år.
Intressen: Hobbysmed och flakbilsentusiast – kör en Chevrolet el camino från 1981.
Varför?
– (Lång tystnad) Tanken har funnits i bakhuvudet sedan jag var ung. Med risk för att låta flummig och new age men om man inte sover under tak så har man näsan rakt upp mot universum. En slags likvärdighet mellan mig och en krokodil i Afrika.
– En enklare förklaring är att en polare kom över i somras. Mitt sovrum renoveras så jag hade bara en soffa för oss att dela. Då gick jag ut och lade mig på den gamla kökssoffan på farstubron. Sedan fortsatte jag.
Vad får du ut av att sova ute?
– Sömnen blir bättre. Madrassen är en gammal dyna för trädgårdsmöbler. Stumt underlag har gjort underverk med min krånglande rygg.
Blir du inte störd av ljud?
– Tvärtom. Förut slog jag ofta på olika naturljud på Youtube när jag skulle sova. Nu får jag samma live eftersom jag bor i skogen.
Fler fördelar?
– Ingen tid går åt för att scrolla i mobilen på morgonen. Jag går upp.
Hur går det med kylan nu när de börjar bli kallt?
– Sovsäcken klarar 16 minus. Sover också i underställ och har en nattmössa som ser ut som sådana mössor som parkbänksalkisar brukar ha.
Hur länge ska du fortsätta?
– Jag siktar på 100 nätter eller tills jag fryser in. När det inte är skönt längre går jag in. Att lida är det inte värt.
Stefan Eriksson har varit krönikör åt Dagens Arbete. Här hittar du alla hans krönikor.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.