Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

10 oktober, 2018

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör,

Ledare. Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Valet blev paradoxernas val. Förlorarna kände lättnad medan vinnarna blev besvikna. En sak är säker – det svenska politiska landskapet är i grunden förändrat. Det finns nu ett betydande tredje block som tror på de auktoritära, nationalistiska och rasistiska idéerna. Det är sorgligt och oroväckande. Men till ljuset i mörkret hör det faktum att Sverigedemokraterna trots allt inte gjorde det dunderval de själva och opinionsinstituten påstod att de skulle göra.

En orsak till att SD:s framryckning delvis stoppades under valrörelsen är arbetarrörelsens otvetydiga ställningstagande och fackföreningarnas kamp. När LO och Socialdemokraterna tydliggjorde vad SD:s politik skulle innebära för välfärd och arbetsmarknad vann det gehör. När fokus lades på frågor som skola, vård och omsorg i stället för brott och straff och migration ökade engagemanget. När SD:s antifackliga och uttalat högerinriktade arbetsmarknadspolitik avslöjades vann man tillbaka arbetarväljare.

Socialdemokratins och fackets förmåga att skapa hopp och delaktighet hos dem som känner sig som förlorare har brustit.”

Enligt LO har fackligt aktiva ringt 640 000 medlemssamtal denna valrörelse. Bara Kommunal och IF Metall lär ha ringt en bra bit över 350 000 samtal. Det är en fantastisk insats. Detta tillsammans med alla samtal på arbetsplatser, i valstugor, vid dörrknackningar och torgmöten visar att folkrörelsen lever. Den kan bekämpa den auktoritära högern.

Det räcker dock inte att bara prata politik med medlemmarna under valår. Att en fjärdedel av LO:s medlemmar röstade på Sverigedemokraterna (än så länge finns bara Vallokalsundersökningens siffror som bör tas med en nypa salt) är illavarslande. Socialdemokratins och fackets förmåga att skapa hopp och delaktighet hos dem som känner sig som förlorare har brustit. Nu måste missnöjesvindarna vändas till konstruktiv samhällskritik och framtidsdebatt.

Fackföreningarna bör åter-igen bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna för att sätta in sina fackliga krav i ett större sammanhang. Okunskapen om hur saker och ting hör ihop är skriande stor.

Bara genom att fortsätta vara folkrörelse, inte förvandlas till försäkringsmäklare eller facklig försäljare, kan fackföreningsrörelsen bli en samhällsförändrare. Genom att skapa delaktighet, bilda bort fördomar och fake news, mötas bortom sociala medier och alltid stå upp för människovärdet om det så gäller arbetsmiljön eller socialförsäkringssystemen kan missnöjesvindarna vändas.

Facket behövs som demokratibyggare och tillitsskapare i en orolig och mörk tid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

Fira demokratin och lär av historien

”Demokratin kan aldrig tas för given utan måste alltid värnas om och om igen. Måtte liberaler och socialdemokrater än en gång visa prov på den modiga samarbetsviljan”, skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.