Industriarbetarnas tidning

Ät smart på årets julbord

14 december, 2018

Skrivet av

Maxa maten.Det är en konst att äta julbord. Allt handlar om att gå många gånger och spara plats i magen. Enligt regelboken betar du av bordet i sju turer.

blot

Julbord har vi ätit sedan vikingatiden. Men då hette det midvinter. Vikingarna drack julöl och offrade till gudarna – midvinterblot. 

modernt

Sylta och lutfisk fanns med vid de allra första julborden. Janssons frestelse och köttbullar är däremot moderna inslag. 

Bra start med vitaminer

Sill och strömming. Börja med klassikern vid alla högtider. Senapssill, löksill, matjessill … Den mindre och magrare strömmingen kommer från Östersjön, norr om Kalmar. Men egentligen är det samma fisk. Sill är nyttig och full med omega 3 och D-vitamin, så smaka några olika sorter.

Frossa i nyttig lax 

Lax, lax, lax, kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Rik på protein och omättat fett. Minst en gång i veckan ska vi äta lax, tycker Livsmedelsverket, så passa på! Här kan du också plocka på dig en ägghalva, lite paté och kanske skaldjur.

Vågar du prova svinig grisfot?

Kallskuret. Vad mer på julbordet är inte varmt? Hugg in på det! Julskinka, korv, pastej och, om du vågar, en liten grisfot … En gång i tiden ett måste på julbordet. Grisfötter är något för dem som gillar kraftig smak av svin, skriver Svenskt Kött. 

Nu kan du äta som ett barn

Småvarmt. Barnens favoritdel. Nu är det dags för prinskorvar och köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll. 

Gillar du lutfisk och dopp i grytan så är det nu du ska passa på. Att julafton kallas dopparedagen beror på att man förr i tiden mjukade upp torrt bröd i skinkspadet.

Tid för ostig mellanakt

Alla ostälskare – frossa nu! Stilton och cheddar hör julen till liksom västerbottenost, gräddiga julostar och runda edamer i skinande rött vax. Förr i tiden ystades julosten redan på sommaren för att hinna mogna till jul. Pepparkaka med mögelost har också blivit en klassiker, vilket leder oss in på efterrätten.

Frukt eller sylt och grädde?

Dags för dessert. Ris à la Malta, risgrynsgröt, saffranspannkaka med grädde och hjortronsylt eller det nyttigare alternativet – fruktsallad. 

Och vad är en jul utan clementiner? Världens första clementin blev till i Algeriet mot slutet av 1800-talet. En fransk präst, Clément Rodier korsade apelsin med medelhavsmandarin och gav den nya frukten namnet clementin. 

Magen rymmer väl egentligen inte mer nu. Skapa plats ändå! För nu över till finalen.

Gör dig redo för sötrusig final

Julgodis. Äntligen! Marmelad, marsipan, mintkyssar, knäck, fudge, polkagrisar, brända mandlar, ischoklad och kolor. Plocka en alldeles egen bricka och finn ett litet rum i tiden där du kan försvinna in i sötruset.

MARSIPAN = medicin?

Marsipan kommer förmodligen från Persien. Det användes som medel mot förstoppning och potensproblem. Astrologen Nostradamus skrev om marsipankakor på 1500-talet: Kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst.

Källa: Världens Historia

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Så blir matlådan nyttig och god

Så blir matlådan nyttig och god

Maten ska mätta, smaka gott – och vara hälsosam. DA tog hjälp av en nutritionist på Livsmedelsverket för att komponera rätt.

Små portioner på nattens meny

Små portioner på nattens meny

När tröttheten kryper på är det lätt att sukta efter fett. Men pizzan i slutet av ett nattskift är inte vad kroppen behöver – i stället ska du äta så lite som möjligt efter midnatt.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Får chefen berätta om min hälsa?

Får chefen berätta om min hälsa?

Får min gamla arbetsgivare tala om att jag varit sjukskriven och inte mått bra?, undrar en läsare som söker nytt jobb. Jurist Henric Ask svarar.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.