Industriarbetarnas tidning

Ät smart på årets julbord

14 december, 2018

Skrivet av

Maxa maten.Det är en konst att äta julbord. Allt handlar om att gå många gånger och spara plats i magen. Enligt regelboken betar du av bordet i sju turer.

blot

Julbord har vi ätit sedan vikingatiden. Men då hette det midvinter. Vikingarna drack julöl och offrade till gudarna – midvinterblot. 

modernt

Sylta och lutfisk fanns med vid de allra första julborden. Janssons frestelse och köttbullar är däremot moderna inslag. 

Bra start med vitaminer

Sill och strömming. Börja med klassikern vid alla högtider. Senapssill, löksill, matjessill … Den mindre och magrare strömmingen kommer från Östersjön, norr om Kalmar. Men egentligen är det samma fisk. Sill är nyttig och full med omega 3 och D-vitamin, så smaka några olika sorter.

Frossa i nyttig lax 

Lax, lax, lax, kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Rik på protein och omättat fett. Minst en gång i veckan ska vi äta lax, tycker Livsmedelsverket, så passa på! Här kan du också plocka på dig en ägghalva, lite paté och kanske skaldjur.

Vågar du prova svinig grisfot?

Kallskuret. Vad mer på julbordet är inte varmt? Hugg in på det! Julskinka, korv, pastej och, om du vågar, en liten grisfot … En gång i tiden ett måste på julbordet. Grisfötter är något för dem som gillar kraftig smak av svin, skriver Svenskt Kött. 

Nu kan du äta som ett barn

Småvarmt. Barnens favoritdel. Nu är det dags för prinskorvar och köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll. 

Gillar du lutfisk och dopp i grytan så är det nu du ska passa på. Att julafton kallas dopparedagen beror på att man förr i tiden mjukade upp torrt bröd i skinkspadet.

Tid för ostig mellanakt

Alla ostälskare – frossa nu! Stilton och cheddar hör julen till liksom västerbottenost, gräddiga julostar och runda edamer i skinande rött vax. Förr i tiden ystades julosten redan på sommaren för att hinna mogna till jul. Pepparkaka med mögelost har också blivit en klassiker, vilket leder oss in på efterrätten.

Frukt eller sylt och grädde?

Dags för dessert. Ris à la Malta, risgrynsgröt, saffranspannkaka med grädde och hjortronsylt eller det nyttigare alternativet – fruktsallad. 

Och vad är en jul utan clementiner? Världens första clementin blev till i Algeriet mot slutet av 1800-talet. En fransk präst, Clément Rodier korsade apelsin med medelhavsmandarin och gav den nya frukten namnet clementin. 

Magen rymmer väl egentligen inte mer nu. Skapa plats ändå! För nu över till finalen.

Gör dig redo för sötrusig final

Julgodis. Äntligen! Marmelad, marsipan, mintkyssar, knäck, fudge, polkagrisar, brända mandlar, ischoklad och kolor. Plocka en alldeles egen bricka och finn ett litet rum i tiden där du kan försvinna in i sötruset.

MARSIPAN = medicin?

Marsipan kommer förmodligen från Persien. Det användes som medel mot förstoppning och potensproblem. Astrologen Nostradamus skrev om marsipankakor på 1500-talet: Kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst.

Källa: Världens Historia

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Tillbaka till livet efter coronan

Tillbaka till livet efter coronan

En dag i april slog corona­n till, och den slog hårt. Men bilmekanikern Fredrik Olehag har bestämt sig – han ska ha sitt liv tillbaka.

Kan jag tvingas bli undersökt?

Kan jag tvingas bli undersökt?

Jag har fobi för att ta sprutor och och vill inte delta i hälsoundersökningen på jobbet. Kan jag bli tvingad?

De visste hur man landar i sig själv

De visste hur man landar i sig själv

Vi kämpar med vår mindfullnes i nedlagda industrilokaler. Männen som en gång jobbade där visste bättre än så, skriver Håkan Wågvi, arbetsterapeut och tidigare industriarbetare.

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Mästarens guide till den perfekta grillen

Mästarens guide till den perfekta grillen

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Ska jag berätta om sjukdomen?

Hur mycket ska man som funktionsnedsatt berätta om sina sjukdomar och sjukskrivningar? Läkaren Ulf Nordlund svarar.

”Det var fan dags att skärpa sig”

”Det var fan dags att skärpa sig”

Ett telefonsamtal från en nära vän och arbetskamrat fick Pappers välkända profil Mikael Lilja att fundera på hälsan. En magsäcksoperation senare berättar han om vad han nu äter och inte – och om sin nya last.

”Det var fan dags att skärpa sig”

”Det var fan dags att skärpa sig”

Ett telefonsamtal från en nära vän och arbetskamrat fick Pappers välkända profil Mikael Lilja att fundera på hälsan. En magsäcksoperation senare berättar han om att äta bara en kvarts pizza och hur vikttappet gjorde att han nästan undkom fortkörningsböter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?