Här är bästa nattkäket
Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.
Industriarbetarnas tidning
14 december, 2018
Skrivet av Elinor Torp
Maxa maten.Det är en konst att äta julbord. Allt handlar om att gå många gånger och spara plats i magen. Enligt regelboken betar du av bordet i sju turer.
Julbord har vi ätit sedan vikingatiden. Men då hette det midvinter. Vikingarna drack julöl och offrade till gudarna – midvinterblot.
Sylta och lutfisk fanns med vid de allra första julborden. Janssons frestelse och köttbullar är däremot moderna inslag.
Sill och strömming. Börja med klassikern vid alla högtider. Senapssill, löksill, matjessill … Den mindre och magrare strömmingen kommer från Östersjön, norr om Kalmar. Men egentligen är det samma fisk. Sill är nyttig och full med omega 3 och D-vitamin, så smaka några olika sorter.
Lax, lax, lax, kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Rik på protein och omättat fett. Minst en gång i veckan ska vi äta lax, tycker Livsmedelsverket, så passa på! Här kan du också plocka på dig en ägghalva, lite paté och kanske skaldjur.
Kallskuret. Vad mer på julbordet är inte varmt? Hugg in på det! Julskinka, korv, pastej och, om du vågar, en liten grisfot … En gång i tiden ett måste på julbordet. Grisfötter är något för dem som gillar kraftig smak av svin, skriver Svenskt Kött.
Småvarmt. Barnens favoritdel. Nu är det dags för prinskorvar och köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll.
Gillar du lutfisk och dopp i grytan så är det nu du ska passa på. Att julafton kallas dopparedagen beror på att man förr i tiden mjukade upp torrt bröd i skinkspadet.
Alla ostälskare – frossa nu! Stilton och cheddar hör julen till liksom västerbottenost, gräddiga julostar och runda edamer i skinande rött vax. Förr i tiden ystades julosten redan på sommaren för att hinna mogna till jul. Pepparkaka med mögelost har också blivit en klassiker, vilket leder oss in på efterrätten.
Dags för dessert. Ris à la Malta, risgrynsgröt, saffranspannkaka med grädde och hjortronsylt eller det nyttigare alternativet – fruktsallad.
Och vad är en jul utan clementiner? Världens första clementin blev till i Algeriet mot slutet av 1800-talet. En fransk präst, Clément Rodier korsade apelsin med medelhavsmandarin och gav den nya frukten namnet clementin.
Magen rymmer väl egentligen inte mer nu. Skapa plats ändå! För nu över till finalen.
Julgodis. Äntligen! Marmelad, marsipan, mintkyssar, knäck, fudge, polkagrisar, brända mandlar, ischoklad och kolor. Plocka en alldeles egen bricka och finn ett litet rum i tiden där du kan försvinna in i sötruset.
Marsipan kommer förmodligen från Persien. Det användes som medel mot förstoppning och potensproblem. Astrologen Nostradamus skrev om marsipankakor på 1500-talet: Kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst.
Källa: Världens Historia