Industriarbetarnas tidning

Ät smart på årets julbord

14 december, 2018

Skrivet av

Maxa maten.Det är en konst att äta julbord. Allt handlar om att gå många gånger och spara plats i magen. Enligt regelboken betar du av bordet i sju turer.

blot

Julbord har vi ätit sedan vikingatiden. Men då hette det midvinter. Vikingarna drack julöl och offrade till gudarna – midvinterblot. 

modernt

Sylta och lutfisk fanns med vid de allra första julborden. Janssons frestelse och köttbullar är däremot moderna inslag. 

Bra start med vitaminer

Sill och strömming. Börja med klassikern vid alla högtider. Senapssill, löksill, matjessill … Den mindre och magrare strömmingen kommer från Östersjön, norr om Kalmar. Men egentligen är det samma fisk. Sill är nyttig och full med omega 3 och D-vitamin, så smaka några olika sorter.

Frossa i nyttig lax 

Lax, lax, lax, kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Rik på protein och omättat fett. Minst en gång i veckan ska vi äta lax, tycker Livsmedelsverket, så passa på! Här kan du också plocka på dig en ägghalva, lite paté och kanske skaldjur.

Vågar du prova svinig grisfot?

Kallskuret. Vad mer på julbordet är inte varmt? Hugg in på det! Julskinka, korv, pastej och, om du vågar, en liten grisfot … En gång i tiden ett måste på julbordet. Grisfötter är något för dem som gillar kraftig smak av svin, skriver Svenskt Kött. 

Nu kan du äta som ett barn

Småvarmt. Barnens favoritdel. Nu är det dags för prinskorvar och köttbullar, Janssons frestelse och revbensspjäll. 

Gillar du lutfisk och dopp i grytan så är det nu du ska passa på. Att julafton kallas dopparedagen beror på att man förr i tiden mjukade upp torrt bröd i skinkspadet.

Tid för ostig mellanakt

Alla ostälskare – frossa nu! Stilton och cheddar hör julen till liksom västerbottenost, gräddiga julostar och runda edamer i skinande rött vax. Förr i tiden ystades julosten redan på sommaren för att hinna mogna till jul. Pepparkaka med mögelost har också blivit en klassiker, vilket leder oss in på efterrätten.

Frukt eller sylt och grädde?

Dags för dessert. Ris à la Malta, risgrynsgröt, saffranspannkaka med grädde och hjortronsylt eller det nyttigare alternativet – fruktsallad. 

Och vad är en jul utan clementiner? Världens första clementin blev till i Algeriet mot slutet av 1800-talet. En fransk präst, Clément Rodier korsade apelsin med medelhavsmandarin och gav den nya frukten namnet clementin. 

Magen rymmer väl egentligen inte mer nu. Skapa plats ändå! För nu över till finalen.

Gör dig redo för sötrusig final

Julgodis. Äntligen! Marmelad, marsipan, mintkyssar, knäck, fudge, polkagrisar, brända mandlar, ischoklad och kolor. Plocka en alldeles egen bricka och finn ett litet rum i tiden där du kan försvinna in i sötruset.

MARSIPAN = medicin?

Marsipan kommer förmodligen från Persien. Det användes som medel mot förstoppning och potensproblem. Astrologen Nostradamus skrev om marsipankakor på 1500-talet: Kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst.

Källa: Världens Historia

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Tillbaka till livet efter coronan

Tillbaka till livet efter coronan

En dag i april slog corona­n till, och den slog hårt. Men bilmekanikern Fredrik Olehag har bestämt sig – han ska ha sitt liv tillbaka.

Kan jag tvingas bli undersökt?

Kan jag tvingas bli undersökt?

Jag har fobi för att ta sprutor och och vill inte delta i hälsoundersökningen på jobbet. Kan jag bli tvingad?

De visste hur man landar i sig själv

De visste hur man landar i sig själv

Vi kämpar med vår mindfullnes i nedlagda industrilokaler. Männen som en gång jobbade där visste bättre än så, skriver Håkan Wågvi, arbetsterapeut och tidigare industriarbetare.

Så hittar du ditt inre lugn

Så hittar du ditt inre lugn

Att alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Mästarens guide till den perfekta grillen

Mästarens guide till den perfekta grillen

Utanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

Ska jag berätta om sjukdomen?

Hur mycket ska man som funktionsnedsatt berätta om sina sjukdomar och sjukskrivningar? Läkaren Ulf Nordlund svarar.

”Det var fan dags att skärpa sig”

”Det var fan dags att skärpa sig”

Ett telefonsamtal från en nära vän och arbetskamrat fick Pappers välkända profil Mikael Lilja att fundera på hälsan. En magsäcksoperation senare berättar han om vad han nu äter och inte – och om sin nya last.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.