Industriarbetarnas tidning

Svetsjobb kan ge ett annat liv

5 december, 2018

Skrivet av Jonas Löfvenberg

Foto: David Lundmark

Möte med Anthony Nöjdberg lär kvinnorna på anstalten Hinseberg att svetsa. Kunskaperna ger chans till en nystart på utsidan.

Utbildning på 24 anstalter

Svetsutbildningen på Hinseberg är 40 veckor lång. Den drivs av Arbetsförmed­lingen med lärare från ­företaget Tuvab, det vill säga Anthony Nöjdberg. Det finns sex utbildningsplatser.

Arbetsförmedlingen bedriver 27 yrkesutbildningar på 24 olika anstalter i Sverige.

För ett hundratal kvinnor är Hinseberg fängelset där de avtjänar sina straff. För svetsläraren Anthony Nöjdberg är det en arbetsplats och ett klassrum. De senaste två och ett halvt åren har han undervisat här på Hinseberg. Totalt har han jobbat i snart sju år med att lära ut yrket han tycker så mycket om.

– Som resemontör fick jag åka runt i Sverige och se massor. Det har varit jätteroligt, säger han.
Anthony Nöjdberg ger ett varmt och lugnt intryck. Han arbetade som svetsare i drygt 30 år. Under byggvågen på 80-talet reste han och ett gäng andra mellan olika stora och spännande jobb ute i landet.

Där fanns en fin gemenskap och den tiden har lämnat goda minnen.

– Jag började undervisa eftersom jag ju vet att jag kommer att tackla av så småningom. Marknaden måste förnyas och då behövs det bra svetsare, säger han och fortsätter:

– Jag vill bara ge tillbaka till branschen för vad den har gett mig och det här är ett roligt sätt att bjuda igen.

Tidigare hade man höns på Hinseberg, men nu har det gamla hönshuset blivit verkstäder. Och det är här som undervisningen sker. För Anthony Nöjdberg är fångarna som vilka elever som helst, men han tror inte att det alltid är samma sak ute på arbetsmarknaden.

– Jag tycker att har man gjort sin tid här så har man betalt sitt, men det räknas inte alltid så. Det blir ett hinder, en stämpel att man suttit på kåken, säger han.

Han tycker att det verkar vara ett ännu större problem att vara kvinna än att ha suttit i fängelse när man ska få jobb som svetsare.

– Det är synd. Som yrkessvetsare kan jag säga att några av mina elever här har blivit jätteduktiga. Bättre än många av gubbarna.

Men för många elever har det gått bra och han har sett hur spetsutbildningen öppnat vägen bort från gamla, dåliga vanor.

– Det här är vad det står emellan: ett jobb eller det gamla livet, säger Anthony Nöjdberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Det stora slöseriet

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

Stora brister i Lernias yrkes­utbildning Liljeholmen

Stora brister i Lernias yrkes­utbildning Liljeholmen

Trots att deltagarna på yrkesutbildningarna på Lernia i Liljeholmen har larmat om stora brister tog det skolledningen över ett år att agera.

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

”Som träslöjd i skolan – fast med metall”

Ett samarbetsprojekt i Värmland har gett över åttio arbetslösa ungdomar jobb i industrin. En av dem är William Sjöström på RZ Zampart i Karlstad.

”Det var inte svårt att få jobb”

”Det var inte svårt att få jobb”

Många arbetsplatser skriker efter kvalificerade arbetare. Samtidigt har många nya människor kommit till Sverige de senaste åren, och letar nu jobb. Bilia i Stockholm har försökt lösa den ekvationen.

Regeringskaoset kan slå mot yrkes­utbildningar

Regeringskaoset kan slå mot yrkes­utbildningar

11 000 platser på yrkeshögskolan riskerar att försvinna när övergångsregeringen inte kan genomföra sin planerade politik, befarar arbetsgivarna. Industrin kan drabbas särskilt hårt.

Nu skärps kraven på industri­utbildningar

Arbetsförmedlingen skärper kraven när man nu köper upp ny industriutbildning: 60 procent av deltagarna ska klara kunskapstestet i slutet av utbildningen. För dåliga resultat kan leda till förlorat uppdrag.

Hård prispress i industri­utbildningen

Priset på arbetsmarknadsutbildningar har pressats, men varierar kraftigt i landet. En vecka på industriteknikutbildning kan kosta 4 800 kronor på en ort och 1 780 på en annan. Statliga Lernia prispressar mest.

”Sluta sprida fel fakta”

”Sluta sprida fel fakta”

”Centerpartiet förvränger fakta när de vill driva fram en privatisering av Arbetsförmedlingen. Det är både uppseendeväckande och allvarligt”, skriver arbetsförmedlaren och debattören Johan Berg.

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.